Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL 11.

2020.03.22

ELŐÉTELEK

SALÁTA ELŐÉTELKÉNT
SZARDÍNIÁS SALÁTA

Hozzávalók:
2 doboz olajos szardínia, 15 dg rizs, 0,75 l víz, 5 dg mélyhűtött zöldborsó, 2 cső zöldpaprika, 2 kisméretű ecetes uborka, 20 dg zsenge spárga, 2 ek só
A pácléhez:
3 ek szardíniaolaj, 3 ek citromlé, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fehér-bors, és édes-nemes pirospaprika, 1-1 csipetnyi cukor, majoránna és őrölt sáfrány

Elkészítése:
A rizst sós vízben puhára pároljuk, és szitára téve kihűtjük. A mélyhűtött zöldborsót szoba hőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.
Eközben sós vízben puhára pároljuk a spárgát, a fás rész eltávolítása után a spárgafejeket vékony karikára vágjuk.
Az olajos szardíniát szitára tesszük, és az olajat egy tálkában felfogjuk.
A szardíniát óvatosan hosszában kettévágjuk a szálkás gerincét, eltávolítjuk, majd lefedett edényben, hűtőszekrényben tároljuk.
A megmosott és szárazra törölt zöldpaprikákat kettévágjuk, a szárrészt és a magokat eltávolítjuk, majd a húsát ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Az ecetes uborkát igen vékony kis csíkocskákra, szeletekre vágjuk.
A páclé készítésénél a szardíniaolajat és a citromlét összekeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, fehér-borsot, a pirospaprikát, a majoránnát és a sáfrányt.
Az így elkészített páclébe belekeverjük a párolt rizst, a zöldborsót, a spárgát, a zöldpaprikát és az ecetes uborkát.
A fél szelet szardíniákat 2-3 darabba vágjuk, és hozzáadjuk az előbbiekben elkészített pácleves keverékhez.
Legalább 1 órán át hűtőszekrényben érleljük.
Általában előételként fogyasztják, de könnyű vacsoraként is tálalható.
Különösen ízletes, vajjal megkent rozskenyérrel fogyasztva.

SZEGEDI HALSALÁTA
Az öntethez:
30 g vöröshagyma, 1/2 cs metélőhagyma (mindkettő nagyon finomra vágva), só, ecet, bors, 1 dl étolaj, 5 g fűszerpaprika, 80 g Vitapricz (pritamin)
A halsalátához:
700 g főtt hal, 200 g zöldpaprika, 100 g friss paradicsom, 2 db kemény tojás, salátalevelek

Elkészítése:
Fenti anyagokból pikáns öntetet készítünk, hadd érjenek össze az ízek.
Azután a puhára főzött, a szálkákat kiszedjük, és szálka nélküli halat kisebb darabokra aprítjuk, és lehűtjük.
A zöldpaprikát kis kockára vágjuk, és 2-3 percig kevés hallében főzzük.
A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágva magjait kinyomkodjuk, és szintén kockára vágjuk.
Ezután mindezt jól összekeverjük, ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük, majd hűtőben néhány óráig pihentetjük.
Kemény tojásszeletekkel és salátalevelekkel díszítjük.

SZEZÁMOS CSIRKESALÁTA
Hozzávalók 6 személyre:
4.2 dl tyúkhúsleves (kockából), 3 csirkemell, 200 g sárgarépa, 200 g vékony zöldbab, 3 ek szezámmag, 2 ek szójaszósz, 2 tk cukor, 2 ek minőségi száraz bor, 350 g spagetti, só, bors

Elkészítése:
A lebőrözött, kicsontozott csirkemelleket a forrásban lévő levesbe tesszük, és az újraforrástól számítva 12-15 percig lefedve pároljuk.
A megtisztított sárgarépát hosszú, széles csíkokra vágjuk és a zöldbabbal együtt forró, sós vízbe tesszük, 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük.
A szezámmagot zsiradék hozzáadása nélkül serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd harmadát elektromos kávédarálóban összeőröljük, s ezt összekeverjük a szójaszósszal, a cukorral, a borral és 2 ek levessel.
Miközben a tésztát sós vízben kifőzzük, a csirkemelleket vékony, keskeny szeletekbe vágjuk.
A főtt tésztát megöntözzük 2 ek szójás keverékkel, egy másik tálban pedig a zöldségeket a maradékkal.
Tálaláskor tésztaágyra halmozzuk a húst és a zöldségeket, a tetejét megszórjuk a pirított szezámmaggal.
Előételként is kínálhatjuk.

TACHINO SALÁTA
(MEZE, VAGYIS ELŐÉTEL)
Hozzávalók:
1 l szezámpaszta (tahini), 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fehér borecet, 1 citrom leve, 1 csésze víz, 1 teáskanál őrölt koriander, só

Elkészítése:
A felvágott fokhagymát egy keverőtálba rakjuk, megsózzuk, hozzáöntjük a szezámpasztát, a citromlevet és kevergetjük. Mikor sűrűsödik, borecetet öntünk hozzá, majd kevés vízzel lágyítva addig keverjük, míg egész sűrű lesz.
Legvégül koriandert adunk hozzá.

TAVASZI SALÁTA
Hozzávalók:
3 fej saláta, 3 csomag újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 kemény tojás, 30 dkg konzerv kukoricaszemek, csipet só, bors
Mártás:
10 dkg márványsajt, 2 dl joghurt, 1 citrom leve, 1 dl olaj, mustár, só

Elkészítése:
A salátát 2-3 cm-es darabokra tépkedjük, az újhagymát vékony karikákra szeljük, kukoricával, karikázott tojással lazán összekeverjük, fűszerezzük.
Elkészítjük a salátaöntetet: a márványsajtot lereszeljük, hozzákeverjük a joghurtot, mustárt, citromlevet.
Simára keverjük, majd lassú csepegtetéssel hozzáadjuk az olajat, állandó keverés mellett.
A salátát leöntjük, és egész lazán két villa segítségével összekeverjük. Hidegre tesszük.
Grillhúsokhoz, sült virslihez tálaljuk, vagy előételként szervírozzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.