Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL 12.

2020.06.03

ELŐÉTELEK

TOJÁSOS VEGYES SALÁTA
Hozzávalók:
5 tojás, 1 kis fej saláta, 1 fej lila hagyma, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 csokor snidling), 1 savanykás alma, 1 csokor hónapos retek (vagy 1 kisebb fekete retek), 2 dl kefir, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál mustár, 1-1 késhegynyi currypor és törött fehér bors, ízlés szerint kevés porcukor, só

Elkészítése:
Megmossuk, és hideg vízbe tesszük a tojásokat.
A vízbe csapott evőkanál sót szórunk, így a főtt tojás könnyen hámozható.
10 percig főzzük, hideg vízzel lehűtjük és meghámozzuk.
A megtisztított és finomra vágott zöldhagymát (zöldjével együtt), valamint a hajszálvékonyra karikázott lila hagymát megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
A retket csíkokra reszeljük, a főtt tojást kis kockákra vágjuk.
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk és összetépkedjük.
A mártáshoz mély tálban simára keverjük a kefirt, a mustárt, a borsot, a curryt, kevés sót és a cukrot.
Az almát megmossuk, kicsumázzuk, héjastól apró kockákra vágva azonnal a mártásba keverjük.
Ezután az összes feldarabolt nyersanyagot beleforgatjuk, óvatosan összekeverjük, befedjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Előételnek vagy köretnek tálalhatjuk, de pirított kenyérszeletkékkel vacsorára is jó.

TŐKEHALSALÁTA
(BACCALA SALAD)
Hozzávalók:
30 dkg füstölt tőkehal, fél evőkanál citromlé, 1 nagy padlizsán, 1 evőkanál reszelt feta sajt, kevés édes-nemes paprika, 2 gerezd fokhagyma, 2,4 dl olívaolaj

Elkészítése:
Amennyiben sózott tőkehalat használ, két-három napig áztassa citromos vízben.
Legalább naponta kétszer cserélje a vizet.
Az utolsó áztatóvízzel tegye fel melegedni a halat.
Nagyon gyengén gyöngyöztetve főzze 2-3 percig, de ne tovább, mert szétesik a hal.
Hagyja lehűlni, majd húzza le a bőrét, és távolítsa el a csontokat.
A padlizsánt hámozza meg, és szeletelje fel fél centi vastagra.
Hintse meg sóval, és szűrőkanálban hagyja lecsepegni 35-50 percig.
Ezt követően nagyon gyengéden nyomkodja meg a szeleteket, hogy a maradék sós lé is kicsepegjen a zöldségből.
Az olaj felében süsse aranybarnára a padlizsánokat.
Papíron csepegtesse le szeleteket.
Ha kihűltek, vagdalja fel ujjnyi csíkokra.
Rétegezze salátástálba az összetevőket. Legalulra padlizsánt terítsen, erre a felcsíkozott halat tegye.
Szórja meg reszelt sajttal, piros paprikával és apróra vagdalt fokhagymával.
Folytassa, amíg tartanak az alkotórészek.
Végül locsolja meg kevés citromlével és a maradék olívaolajjal.
Hűtőszekrényben hagyja összeérni pár órát, majd előételként, hidegen tálalja.

TÖLTÖTT FEJES SALÁTA
Hozzávalók:
1 fej friss, kemény saláta, 20 dkg főtt füstölt hús, 5 dkg vaj, 1 evőkanál konyak, 1 dl tejszín, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 evőkanál tejföl, kevés mustár

Elkészítése:
A füstölt húst kétszer átdaráljuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit pedig összekeverjük a puha vajjal, a mustárral, a konyakkal, a sóval, a tejföllel és a törött borssal.
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk, a közepét apróra vágjuk és hozzákeverjük a sonkás töltelékhez.
A salátaleveleket megkenjük, szorosan felcsavarjuk, és hűtőszekrényben jól kifagyasztjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd beledolgozzuk a félretett darált sonkát.
Tálalás előtt a tekercseket ferdén felszeleteljük, és üvegtálra téve ráhalmozzuk a tejszínhabos sonkát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.