Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL 8

2020.01.16

ELŐÉTELEK

MELEG SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
450 g újburgonya, 3 ek olaj, 1/4 franciakenyér, 12 vékony szelet bacon, 4 tojás, salátalevelek
Öntethez:
4 ek olívaolaj, 1 ek citromlé, 2 tk magos mustár, 1 tk méz, só

Elkészítése:
Az öntethez valókat jól elkeverjük, sóval ízesítjük, de óvatosan, mert a szalonna is sós.
A burgonyákat alaposan megmossuk (héjukat nem szedjük le) és puhára főzzük.
Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és ebben sütjük aranybarnára, ropogósra a darabokra tördelt kenyeret. Majd a bőrtelen szalonnát pirítjuk körülbelül 5 perc alatt ropogósra. A burgonyát alaposan lecsöpögtetjük, a tojást megfőzzük, megtisztítjuk. A tányérokon elrendezzük a meleg, hosszában négyfele vágott burgonyákat és tojásokat, a sült szalonnát, a pirított kenyeret, a tetejére salátát csipkedünk, majd meglocsoljuk az öntettel.
Kínálhatjuk előételként vagy könnyű vacsoraként.

NARANCSOS, RIZSES CSIRKESALÁTA
(ENSALADA DE POLLO CON ARROS Y NARANJAS)
Hozzávalók:
25 dkg sült csirkehús, 10 dkg rizs, 4 narancs, 4 evőkanál olaj, 3 kávéskanál citromlé, 2 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál porított sáfrány, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, ízlés szerint só, törött bors,

Elkészítése:
Sós sáfránnyal ízesített fövő vízbe tesszük a rizst, és 15 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöntjük, és lecsepegtetjük.
Közben salátástálban összedolgozzuk az olajat a citromlével, a mustárral és a borssal. Apróra vágjuk a kicsontozott csirkehúst.
Meghámozzuk a narancsokat, gerezdekre bontjuk, kimagozzuk.
Minden egyes gerezdet kettévágunk.
Az elkészített salátalébe beleforgatjuk a húst, a narancsszeleteket és a még langyos rizst.
Hidegen, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Gazdagíthatjuk egy kicsi, de jó érett citrom nagyon apróra vágott gerezdjeivel.

OLASZ SALÁTA
Elkészítése:
Megfőzünk 3-4 nagy burgonyát héjában és 15 dg lencsét.
Természetesen külön-külön.
A burgonyát meghámozzuk, és nagyon kis kockákra vágjuk, a lencsét pedig, ha megpuhult, szitára tesszük, hogy a leve lecsurogjon.
3-4 tojást keményre főzünk, és ezeket is apró kockákra vágjuk.
Ugyanezt tesszük 4-5 nyers, meghámozott almával, 3-4 ecetes uborkával, 6-7 szelet ecetes céklával.
Végül apróra összevagdalunk egy tejes Keleti-tengeri heringet, egy-két oroszhalat (ruszli), 2-3 szardíniát, ugyanannyi szardellát és mindezt berakjuk a salátástálba, megsózzuk, és uborka- meg céklalevet öntünk rá, megolajozzuk és vagy majonézzel, vagy pár kanál közönséges mustárral jól összekeverjük.
Egészen sűrűnek kell lennie.
Kitűnő előételnek is, ekkor kagylóban tálaljuk.

OLÍVASALÁTA
Hozzávalók:
1 db cukorsaláta, 4 db húsos zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 15 dkg laskagomba, 4 szem olívabogyó, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olívaolaj, só

Elkészítése:
A salátát leveleikre tépkedjük, megmossuk, lecsorgatjuk.
A gombát megmossuk, vékony csíkokra szeleteljük, 2 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, leszűrjük, a magházától megtisztított zöldpaprikát vékony szeletekre, a paradicsomot cikkekre vágjuk, apróra vagdalt olívabogyóval, olajjal, ecettel, kevés sóval összekeverjük.
Salátalevelekre halmozva kínáljuk halakhoz, illetve előételként.

PÁCOLT GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók:
36 apró gombafej, 2 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál ecet (ha eszencia, hígítsuk vízzel), 3 evőkanál sherry, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 fej hagyma apróra vágva

Elkészítése:
Mossuk és hámozzuk meg a gombafejeket.
A hozzávalókat (a gomba kivételével) keverjük össze, forraljuk fel, és öntsük a gombára.
Pácoljuk mintegy 24 óra hosszat.
Fogvájóra szúrva, előételként tálaljuk.

PÁCOLT GOMBASALÁTA 02.
JAPÁN
Hozzávalók:
20 apró gombafej, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál sherry, 1 evőkanál cukor, só, 1 fej hagyma apróra vágva

Elkészítése:
A gomba kivételével a hozzávalókat keverjük össze, forraljuk fel és öntsük a gombára.
Pácoljuk 24 óra hosszat.
Fogvájóra szúrva előételnek kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.