Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL 9.

2020.02.20

ELŐÉTELEK

PARADICSOMOS GOMBASALÁTA
(ELŐÉTELKÉNT)
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg csiperkegomba, 8 fej gyöngyhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma, 60 dkg paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 1 teáskanál koriandermag, 3-4 evőkanál almaecet, 1 csomó metélőhagyma, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A megmosott gombát a szárával együtt vékony szeletekre vágjuk, a hagymát, szintén vékonyra felkarikázzuk, a fokhagymát szétnyomjuk.
Egy magas falú, öblös serpenyőben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, hozzáadva a fokhagymát is, beletesszük a gombát, egészen enyhén megsózzuk és folyton kevergetve, erős lángon átpirítjuk, de egy percnél ne tovább, hogy ne kezdjen el levet ereszteni és megfonnyadni a gomba.
Tegyük tálba, adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, őrölt fehér borssal, mozsárban összetört koriandermaggal, ecettel ízesítjük, keverjük át jól, a tetejét hintsük meg finomra vágott metélőhagymával.
Igazi íze akkor jön ki, ha kissé langyosan tálaljuk, de hidegen is fogyasztható.

PORCSINSALÁTA MARHAHÚSSAL
Hozzávalók személyenként:
5-10 dkg marhahús egy maréknyi porcsin, egy evőkanál mustár, fél dl tej és fűszerek

Elkészítése:
A főtt marhahúst apróra, a porcsin leveleit félbevágjuk.
A fűszereket tejbe áztatjuk, majd elkeverjük a mustárral, a porcsinnal és a marhahússal.
Fogyasztás előtt egy óráig lefedve tartsuk hűtőbe. Felhasználása: hideg előételek, fogyókúrásoknak, egytálételnek.
Paradicsomszeletekkel díszítsük.

PULYKASALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg pulyka alsó comb, 4 db főtt tojás, 2 db fejes saláta, 20 dkg majonéz (1 tojásból) ketchup, curry por, citromlé, mustár, szójaszósz, só, tört bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A pulykacombokat Delikátos, forrásban lévő vízben megfőzzük (a combokat főzhetjük húslevesszerűen, és akkor a főzőlé, mint leves, valamilyen levesbetéttel fogyasztható).
Vékony metéltre vágjuk a csontról lefejtett húst, a főtt tojást, a salátát.
Az összevágott anyagokat keverőtálba tesszük, ráhelyezzük a majonézt és az egyéb ízesítő, illetve járulékos anyagokat.
Óvatosan összekeverjük, és fél órán át hűtjük.
Előételként vagy könnyű vacsoraként fogyaszthatjuk pirított kenyérrel.

RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
5 csomó retek, 40 dkg eidami sajt, 1 evőkanál kapribogyó, 1 csokor petrezselyem, 5 evőkanál olíva olaj, 3 evőkanál borecet, 2 evőkanál citromlé, só, bors és egy csipetnyi cukor

Elkészítése:
A retket megtisztítjuk, megmossuk, és uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk.
A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk, a sajtot ceruza szélességű csíkokra vágjuk.
Az olajat simára keverjük az ecettel, a citromlével és a kristálycukorral majd sóval, borssal ízesítjük.
A retket, a sajtot és a kapribogyót egy tálban összekeverjük, leöntjük az ecetes lével, megszórjuk petrezselyemzölddel és kb. még 45 percre, hűvös helyre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ha előételként esszük, fehér kenyeret kínálunk hozzá.

ROKFORTOS FEJES SALÁTA
Hozzávalók:
2 fejes saláta, 20 dkg jó érett (zöldes színű) rokfort (márványsajt), 2 dl tejföl, 1 teáskanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk, majd laskára vágjuk, és hűtőszekrényben lehűtjük.
A rokfortot megreszeljük, és habosra keverjük a tejföllel, a citromlével, a pépesre nyomott fokhagymával, sóval, fehér borssal.
Fogyasztás előtt a salátaleveleket az öntetbe keverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.