Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK 1

2019.02.02

ELŐÉTELEK

MEGGYES FELFÚJT
Hozzávalók:
10 dkg rizs, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 75 dkg meggy (befőtt), 3 tojás, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A megmossuk és lecsepegtetjük. Ráöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vajat. Lassú tűzön 25 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük. A kihűlt rizsbe beleforgatjuk a kimagozott meggyet, és a kikevert sárgáját.
Végül óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét.
A keveréket kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk.
Előmelegített, 200 fokos sütőben 45 percig sütjük.

MEGGYES TÚRÓFELFÚJT
Hozzávalók:
fél kg meggy (befőtt), 25 dkg túró, 3 ek cukor, 2 tojás, 1 kk. van. cukor, 1-1 ek gríz, mazsola, rum, 2 ek citromlé, 1 kk étkezési keményítő

Elkészítése:
A túrót a cukorral, a tojásokkal, a van. cukorral, a grízzel, a mazsolával, a citromlével és a rummal simára keverjük. A masszát mikrohullámálló tálba tesszük, a tetejére szórjuk a meggyet. 600 W-on 9 percig sütjük, majd kivéve a készülékből fedő alatt 2 percig pihentetjük. A meggybefőttlét elkeverjük a maradék cukorral, az étkezési keményítővel, 600 W-on 2 percig főzzük.
A mártást, a túró felfújthoz kínáljuk.

MEGGYFELFÚJT 01.
Hozzávalók:
Tojás 5 db, cukor 8 dkg, mandula 12.5 dkg, meggy 12.5 dkg, morzsa 6 dkg.
Mártás:
cukor 8 dkg, tejföl 2 dl.

Elkészítése:
5 tojássárgáját 8 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele 12.5 dkg darált mandulát, 12.5 dkg megmosott, kicsit megszikkadt, kimagozott meggyet, 6 dkg szitált zsemlemorzsát, és 4 tojás keményre vert habját. Kikent formában háromnegyed óráig, gőzben főzzük.
A meggy levét 8 dkg cukorral sűrűre főzzük, és 2 dl tejföllel elkeverve, mártásnak külön feltálaljuk.

MEGGYFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
5 db szikkadt zsömle, 3 db tojás, 1/4 liter tej, 6 evőkanál cukor, 1/2 kg meggy, (vagy cseresznye),1 cs vaníliás cukor, 10 dkg vaj, vagy margarin.

Elkészítése:
A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 evőkanál cukrot összekeverünk, a zsemlére öntjük, állni hagyjuk. Közben a meggyet (cseresznyét) kimagozzuk. Egy edényt kivajazunk (magasabb oldalú Jénai edényben szoktam elkészíteni), a zsemlét és a meggyet (cseresznyét) rétegezve belerakjuk, vajjal megszórjuk, (darabokra vágjuk a vajat, és soronként tesszük bele, mindig más helyre, szétszórva
A 3 tojás fehérjéből, egy evőkanál cukorral habot verünk és ezt a tetejére simítjuk. Follpackkal letakarjuk a jénai tálat, melyet tűvel kiszurkálunk. Majd 600 (500) W-tal 8 -9 percig sütjük a mikrohullámú sütőben.

MEGGYFELFÚJT 03.
Hozzávalók:
50 dkg magozott meggy (lehet befőtt is), 50 dkg túró, 2 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 2 ek cukor, 4 ek mazsola, 1 vaníliarúd. 1,25 dl tej, 1 tk étkezési keményítő, csipetnyi só, porcukor

Elkészítése:
A vanília rudat hosszában kettévágjuk, elsejét kikaparjuk. Az étkezési keményítőt jól elkeverjük a tejben. A tojás fehérjét habbá verjük egy csipetnyi sóval. A mazsolát megmossuk, kevés ideig langyos vízben áztatjuk. A villával áttört túrót, a tojás sárgáját, a cukrot, a kikapart vaníliát és a tejet jól kikeverjük. Óvatosan a túróba forgatjuk a fehérje habot és a mazsolát. A masszát egy felfújt formába (tűzálló tálba) töltjük, majd megszórjuk a meggyel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
A tálból kiborítva, tetejét porcukorral megszórva, még melegen fogyasztjuk.

MEGGYFELFÚJT MIKRÓBAN
Hozzávalók:
5 szikkadt zsemle, 3 tojás, 1/4 l tej, 6 ek cukor, 1/2 kg meggy, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj

Elkészítése:
A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 dkg cukrot összekeverünk, a zsemlére öntjük, és állni hagyjuk. A meggyet kimagozzuk, a zsemlét és a meggyet rétegezve lerakjuk a tálba, apró darabokra vágott vajjal megszórjuk. A 3 tojás fehérjéből 1 ek. cukorral habot verünk, és ezt a tetejére simítjuk.
Follpackkal (tűvel megszurkáljuk) letakarjuk a tálat, majd 600 W-on 8-9 percig sütjük a mikróban.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.