Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 2.

2019.02.26

ELŐÉTELEK

AJÓKÁS TÚRÓFELFÚJT
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 15 dkg reszelt parmezán sajt, másfél dl tejföl, 1 doboz ringli, 6 evőkanál búzadara, 3 dkg vaj, 4 tojás, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, ugyanannyi só, búzadara a tál behintéséhez

Elkészítése:
A tehéntúrót villával áttörjük, a főtt füstölt sonkát apróra vágjuk. Egy mélyebb tűzálló tálat 1 dkg vajjal kikenünk, és búzadarával beszórunk. A tojás sárgákat habosra keverjük a ringli leszűrt olajával, hozzáadjuk a sütőport, a sót, az apróra vagdalt ringlit, a sonkát, a reszelt sajtot, a búzadarát, az áttört túrót, végül óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. A masszát beleöntjük a kikent tálba. Előmelegített forró, vízgőzös sütőbe tesszük, erős lángon 30 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve addig sütjük tovább, amíg a beleszúrt hurkapálca már teljesen száraz marad. A sütőből kivéve meleg tálra borítjuk, a maradék olvasztott vajjal lelocsoljuk, és cikkekre vágva kínáljuk. A tetejére még tehetünk reszelt sajtot.
(Akkor lesz vízgőzös a sütő, ha az aljába vízzel telt kicsi, tűzálló tálat rakunk, ami a sütés ideje alatt a magas hőtől gőzölög.)

ALMAFELFÚJT 01.
Hozzávalók:
1 kg savanykás alma, fél citrom héja, 1 liter tej, 5 dkg cukor 3 db tojás, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg vaj, 1 citrom leve

Elkészítése:
A tejet, morzsát. Cukrot, a citromhéjat, és kicsavart levét, továbbá a hámozott és legyalult almát, a tojások sárgáját összekeverjük, majd könnyedén elegyítjük a keményre felvert tojáshabbal. A masszát betöltjük a vajjal kikent tűzálló edénybe, és közepes lángon, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt kötőtűt tisztán tudjuk kihúzni belőle.

ALMAFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
8 alma, 1 evőkanál cukor, citromhéj, barackíz, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 4 dl tej, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál rum

Elkészítése:
Az egész almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, majd az almát 1 evőkanál cukorral, citromhéjjal félpuhára főzzük. Kivajazott, mély tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, az almák közepét megtöltjük barackízzel. A vajból, tejből, lisztből sűrű besamelt főzünk, a tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, reszelt citromhéjat, majd amikor kihűlt beledolgozzuk a tojások sárgáját, a rumot, meg a kemény habot. Ezt a masszát az almákra öntjük.
A sütőben a tűzálló tálat vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, 45 percig sütjük. Ha hirtelen barnulna a teteje, fedjük le fóliával.

ALMAFELFÚJT 03.
Hozzávalók:
6 alma, 20 dkg cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, fél l tej, 2 evőkanál rum, 4 tojás, baracklekvár, citromhéj, fahéj, mazsola

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, a magházat kis vékony késsel kikaparjuk, gyengén cukrozott citromos vízben, egészben pár percig puhára főzzük. A vajból, lisztből, tejből fehér-mártást készítünk, félig kihűtjük. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt héját, a rumot, a tojássárgákat, és a tojások felvert habját. Vajjal megkent, morzsával meghintett tűzálló tálba a keverékből egyujjnyi réteget öntünk, ebbe helyezzük a megfőtt almákat, amelyeknek üreget megtöltjük baracklekvárral, s néhány szem mazsolával.
Ráöntjük a keverék többi részét, s közép meleg sütőben 30-40 percig sütjük. Ugyanabban az edényben tálaljuk, de tálra is boríthatjuk.
Tálaláskor fahéjas cukorral megszórjuk. Melegen és hidegen fogyasztható.

ALMAFELFÚJT 04.
Hozzávalók:
50 dkg tisztán mért alma, 4 tojás, 15 dkg porcukor, 4 dkg vaj vagy margarin, 4 dl tej, 4 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipet só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez, a díszítéshez és a tálaláshoz mirelit málna és csokoládémártás

Előkészítése:
a meghámozott, kicsumázott és kis kockákra vágott almát, tűzálló tálba teszem, kevés cukorral meghintem, és a forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, a fehérjéből kemény habot verek.
Kivajazok négy kisebb formát, és beleszórom a zsemlemorzsát.
Elkészítése:
ha a mártás már nem forró, belekeverem a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojássárgás cukrot, végül beleforgatom a tojáshabot. A felfújt masszát a formákba töltöm, a tetejét simára egyengetem, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. Még tűzforrón melegített tálra borítom, és fagyos málnával megrakom.
Csokoládémártással vagy olvasztott csokoládéval meglocsolom.

ALMAFELFÚJT 05.
Elkészítése:
10 deka rizst cukros vaníliás tejben puhára főzök és kihűtöm. 5 tojássárgát, 10 deka vajat, 12 deka cukrot habosra keverek, összekeverem a hideg rizzsel, 4 darab vékony szeletekre gyalult almával, 5 deka morzsával és az 5 tojás habjával. Vajjal kikent, morzsával meghintett formába öntöm a keveréket, jól elzárom és egy óráig főzöm. A vízből kivéve 5 percig lezárva az asztalon hagyom, akkor tálra borítom és tejsodót tálalok mellé mártásos csészében.

ALMAFELFÚJT 06.
Elkészítése:
4 jó nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük.
Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.