Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 3.

2019.03.22

ELŐÉTELEK

ALMÁS DIÓFELFÚJT
Hozzávalók:
60 dkg tisztán mért alma, 12 dkg dióbél, 6 egész tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 5 dl tej, 7 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál rum (vagy 1 evőkanál rumaroma), 1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez

Elkészítése:
A meghámozott, kicsumázott, és kis kockákra vágott almát tűzálló tálba teszem, rálocsolom a rumot, és a forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem nagyon forró, belekeverem a darált diót, a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojássárgákkal alaposan kikevert cukrot, végül beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Kivajazok egy mélyebb formát, beleszórom a zsemlemorzsát és beletöltöm a masszát. A tetejét egyenletesre simítom, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes Lángon, 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. Még tűzforrón kiborítom egy melegített tálra, és cikkekre vágva azonnal kínálom. Nagyon finom mellé a megforrósított sárgabaracklekvár.

ALMÁS KENYÉRFELFÚJT
Hozzávalók:
6-8 szelet fehér kenyér (lehet kalács, briós stb. is), 6-7 dkg vaj, 12 dkg sűrű sárgabaracklekvár (lehet ribiszke, eper stb. is), 2 nagy alma (legjobb a Golden), 2 narancs héja, 5 dkg mazsola, 3 nagy tojás, 1 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 6,25 dl zsíros tej
A tetejére:
porcukor

Elkészítése:
A kenyérszeleteket – miután héjukat levágtuk – átlósan kettéhasítjuk, először vajjal, majd lekvárral megkenjük mindegyiket. A maradék vajjal egy körülbelül 2 literes tűzálló tálat kikenünk, majd a kenyérszeletekkel belülről kibéleljük úgy, hogy a lekváros oldaluk befelé nézzen. Az almákat meghámozzuk, elfelezzük, magházukat kimetsszük, húsukat közepesen vastag cikkekre (egy almát körülbelül 8 részre) vágjuk, a tálba szórjuk. A narancsokat gondosan meghámozzuk. Ügyeljünk arra, hogy vékony fehér bundája ne maradjon a héjon - a legkönnyebb burgonyahámozóval -, majd vékony csíkokra vágjuk, és a mazsolával együtt az almára szórjuk. A tojásokat, a tojássárgáját, a kétféle cukrot, meg 1 deci tejet simára keverünk. A többi tejet fölforraljuk. Egy keveset a tojásos masszába merünk, elkeverjük, és a maradék tejhez öntjük. Kevergetve 3-4 perc alatt megforrósítjuk, ez alatt kissé besűrűsödik, de fölforralni már nem kell. Az almára öntjük – akkor jó, ha a kenyeret is ellepi – és 15 percig pihentetjük, ez alatt a kenyér a tejes keverék egy részét magába szívja.
Utána a tűzálló tálat egy magas falú tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a tál feléig ér. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C) körülbelül 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tű nem ragacsos. Közvetlenül tálalás előtt porcukorral meghintjük. Ez a laktató édesség bármilyen főétel után kínálható.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ALMÁS RIZSFELFÚJT
Elkészítése:
140 g rizst 3/4 l tejben diónyi vajjal jó puhára főzünk, majd kihűtünk. 140 g vajat kikavarunk 4 egész tojással és 2 tojásfehérjével, továbbá 5 evőkanál cukorral. A kihűlt rizst összekeverjük a kikavart vajjal. 6 közepes almát meghámozunk, kettévágunk, és a magházat kivágjuk, a helyét megtöltjük finom gyümölcsízzel. Tűzálló tálat vajjal kikenve, beletesszük a rizs felét, tetejére rakjuk a megtöltött almákat, és az egészet beborítjuk a rizs másik felével. Sütőben 3/4 óra hosszat sütjük.

ALMÁS TÚRÓFELFÚJT
Hozzávalók:
3/4 kg alma, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál mazsola, 1+3 evőkanál puha vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál rum, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 tojás, 5 dkg búzadara, 1/2 csomag sütőpor, egy citrom leve, 50 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tört mandula

Elkészítése:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, kivesszük a csutkáját, és szeletekre vágjuk. 1/8 liter vízben 1 kanál cukorral 7 percig pároljuk. A mazsolát meleg vízben megmossuk és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a szeletelt almát és a mazsolát, kevés rumot csepegtetünk rá. 3 evőkanálnyi vajat, a 10 dkg cukrot, a vaníliás-cukrot és a tojások sárgáját krémesre keverjük. Hozzákeverjük a darát, a sütőport, a citromlét és a túrót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezt a legvégén tesszük óvatosan a krémbe. A krémet ráöntjük az almára, mandulával megszórjuk. A felfújtat sütőben aranybarnára sütjük, forrón tálaljuk. Forró málna, meggy vagy vaníliaöntetet kínálunk hozzá, de mélyhűtött almapürével is nagyon finom!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.