Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 4.

2019.04.16

ELŐÉTELEK

ALMÁS ZABPEHELY FELFÚJT
Hozzávalók:
180 g magos zabpehely, 250 g cukor, 2 tojás, 8 evőkanál tej, 1 kiskanál fahéj, 120 g vaj, 400 g alma Cox Orange), só, 250 g túró, 1 citrom (kezeletlen), egy késhegynyi sütőpor, málnaszósz, zsír a sütőformához

Elkészítése:
150 g zabpelyhet a tejben beáztatjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházát kivágjuk, majd 100 g cukorral, 1 kiskanál fahéjjal, valamint a citrom levével elkeverjük, és fedő alatt, nagyjából 10 percig hagyjuk összeérni. A sütőt 175 C-ra előmelegítjük. Egy ovális tűzálló tálat kizsírozunk. A tojásokat szétválasszuk, a fehérjét kemény habbá verjük. 100 g vajat a maradék cukorral, egy csipet sóval, a sütőporral, 1 kiskanál reszelt citromhéjjal, a túróval, és a tojások sárgájával simára keverjük. Ez után adjuk hozzá a beáztatott zabpelyhet és a tojásfehérjéből vert habot. A tésztát a formába öntjük, az almadarabokat belenyomjuk. A maradék zabpelyhet, a maradék vajjal jól eldolgozzuk, majd a tészta tetejére hintjük. Felfutunk 35-40 perc alatt sül meg s addigra szép, ropogós lesz a teteje. (gázsütő> 2-es kapcsolóállás)
Málnaszósszal tálaljuk.

APRÓ SAJT FELFÚJTAK
Elkészítése:
5 személyre 8 dkg lisztet 2 dl hideg forralt tejjel habverővel felkeverünk, só, törött bors, szerecsendióval fűszerezve folyton keverve felforraljuk, félre húzzuk, 3 dkg ementáli sajtot 1,5 dkg vajat, 2 tojás sárgáját, 2 tojás habját keverünk bele. Kis kivajazott formákba téve, 1 tepsiben a sütőben 1/4 óráig vízben főzzük. Most egy tűzálló edényt kivajazunk, sajttal behintjük, a kis felfújtakat bele borogatjuk, felül szintén meghintjük sajttal. 1/4 órával a tálalás előtt a tálba annyi tejfelt öntünk, hogy a felfújtakat félig ellepje, s mérsékelt tűznél világosra megsütjük.

BABOS BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg bab, 2 evőkanál vaj, só ízlés szerint

Elkészítése:
A külön-külön megfőzött burgonyát és babot húsdarálón megdaráljuk, sót adunk hozzá, és összekeverjük. Az elkészített massza felét kivajazott serpenyőbe rakjuk, elsimítjuk. Hozzáadunk pirított hagymát, a maradék masszával lefedjük. Újra elsimítjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és megsütjük. Tálaláskor egy tojássárgájával elkevert tejföllel is leönthetjük.

BÁCSKAI HABFELFÚJT
Elkészítése:
4 tojásfehérjét (nem habbá verve!) 4 kanál finom gyümölcsízzel, 8 kanál porcukorral fél óra hosszat, vagy még tovább - amíg meg nem nő a massza - kikeverjük. Azután vajjal kikent tűzálló tálban megsütjük.

BANÁNFELFÚJT 01.
Hozzávalók:
4 db banán, 4 db tojás, 2 evőkanál liszt, 1 db citrom, 2 evőkanál kristálycukor, 1/4 szerecsendió, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A tojás sárgáját cukorral, citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk a hámozott, áttört banánt, a felvert tojásfehérjét, végül a lisztet. Vajjal kikent, lisztezett tűzálló edénybe tesszük, közepes hőfokon (150-200 °C) előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Hurkapálcikákat vagy fogvájót szúrunk a közepébe, ha nem ragadt rá nyers hab, akkor kivehetjük a sütőből és azonnal tálaljuk.

BANÁNFELFÚJT 02. (HONDURAS)
Elkészítése:
A tojássárgáját kristálycukorral, citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört banánt, a felvert tojásfehérjét, végül banánonként 1/2 evőkanál lisztet. Vajjal kikent, lisztezett tűzálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor jó a felfújt.
Azonnal, forrón málnaöntettel tálaljuk.

BANÁNFELFÚJT 03.
Hozzávalók:
2 zsemle, fél dl tejszín, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 apróra vágott banán, 2 evőkanál vaj

Elkészítése
Melegítsük be a sütőt. Áztassuk a zsemlét 5-10 percig a tejjel vegyített tejszínben. Keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, vaníliával, sóval és vegyítsük az áztatott zsemléhez, végül adjuk hozzá a banánt. Verjük keményre a tojások habját, és óvatosan keverjük a masszába. Öntsük kivajazott, db. 25 cm átmérőjű edénybe, és süssük 10-20 percig.
Ez alatt megnő, és szép pirosra sül.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.