Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 5.

2019.12.10

ELŐÉTELEK

BARACKFELFÚJT 01.
Elkészítése:
Ha sok maradék tojásfehérje akad a háznál, jó barackfelfújtat készíteni.
Ehhez két tojásfehérjét három púpozott evőkanál kristálycukorral meg három evőkanál baracklekvárral kikeverünk, majd négy habbá vert tojásfehérjét adunk hozzá.
Kizsírozott őzgerinc- vagy püspökkenyérformába töltjük, és a forró sütőbe, meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk.
Így gőzfürdőben 35-40 percig sütjük, és tálra borítva, karamellmártással*** leöntve kínáljuk.
A karamellmártáshoz 10 deka kristálycukrot kevergetve megpirítunk, és két deci fonó tejjel felöntve simára forraljuk.
Egy tojássárgát kiskanálnyi finomliszttel, kiskanálnyi cukorral meg egy deci tejjel simára keverünk, a karamellbe öntjük, majd gőz fölött kevergetve mártás sűrűségére főzzük.
A végén egy csomag vaníliás cukorral keverjük össze. ***Karamellmártás
Hozzávalók:
10 g glükóz, 10 g cukor, 20 ml fehér rum, 100 g tejcsokoládé, 20 g füstölt vaj, 15 ml Cointreau, 50 ml tej

Elkészítése:
A glükózból és a cukorból karamellt készítünk, hozzáadjuk a rumot, a tejcsokoládét, a vajat és a tejet.
A Cointreau-t a legvégén öntjük hozzá.
Szűrjük, hagyjuk kihűlni.

***Cointreau
( UK : / k w ɒ n t r oʊ , k w ɑː N - / , USA : / K w ɑː n t r oʊ , k W æ - / , Francia: [kwɛ̃tʁo] ) egy narancs ízesítésű hármas sec likőr, amelyet Saint-Barthélemy-d'Anjou-ban , Franciaországban állítanak elő .

Fogyasztják, mint egyaperitif , és egy komponense számos jól ismert koktélok .
Eredetileg Curaçao Blanco Triple Sec .
A Cointreau Pálinkafőzdét 1849-ben Adolphe Cointreau, cukrász és testvére, Edouard-Jean Cointreau alapította.
Első sikereik a cseresznye likőr guignolettel jártak, de akkor sikerrel jártak, amikor édes és keserű narancshéjat és tiszta alkoholt kevertek a cukorrépaból .
Az első Cointreau palackokat 1875-ben adták el.
Becslések szerint 13 millió palackot értékesítenek évente, több mint 150 országban.
A termelés kilencven százaléka exportálódik.
A Cointreau & Cie SA 1990-ig családi tulajdonban volt, amikor összeolvadt a Rémy Martin - lal , hogy létrejöjjön a Rémy Cointreau , ma nyilvános részvénytársaság.
Az előállítási módszerek és a recept családi titok , de a létesítmény túrái nyilvánosak.
A fényképezés számos területen korlátozott, hogy megvédje a gyártási folyamatot a másolástól.

BARACKFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
6 tojásfehérje, 3 púpozott evőkanál porcukor, 3 evőkanál barackíz, a mártáshoz 2 tojássárgája, 1 púpozott evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél liter tej

Elkészítése:
Két tojásfehérjét kikeverünk a cukorral meg a barackízzel, és a habbá vert 4 fehérjét hozzákeverve, kizsírozott őzgerincformába öntjük.
A sütőben, gőzfürdőben 35-40 percig sütjük. Közben barnára pirítjuk a cukrot, 1 dl tejjel felengedve, simára forraljuk.
Kikeverjük a tojássárgákat a liszttel meg a vaníliás cukorral, felengedjük a tejjel, és a karamellhez öntve, állandóan keverve sűrű mártássá forraljuk.
A kész felfújtat tálra borítjuk, leöntjük a karamellmártással, és azonnal tálaljuk.

BARACKOS KIFLIFELFÚJT
Hozzávalók:
4-5 db kifli (szikkadt is jó), 4 tojás, 5 ek kristálycukor, 1 cs Bourbon vaníliás cukor, citrom reszelt héja, 0,5 l tej, 3 dl főzőtejszín, kevés csokoládé, baracklekvár, kevés vaj

Elkészítése:
A kifliket felkarikázom, és kivajazott sütőformába teszem. (Ne csatosba, mert kifolyik!) A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Reszelek bele citromhéjat. A tejet a főzőtejszínnel felmelegítem, lassan belekeverem a cukros tojást és besűrítem vele.
Ráöntöm a vaníliás tejet a kifli karikákra és 10 percig állni hagyom.
Csokoládé darabokat nyomkodok bele, foltokban baracklekvárt és vajdarabkákat kupacolok.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 45 perc alatt aranysárgára sütöm.
Úgy szeletelem, mint a tortát vaníliás cukorral meghintve tálalom.

BARACKOS MÁKFELFÚJT
Hozzávalók:
2 tojás, 25 dkg darált mák, 10-15 dkg porcukor, 25 dkg áttört túró, 1,5 dl sűrű tejföl, 1 nagy konzerv őszibarack, 3 dkg mandulaszirom

Elkészítése:
A barackot jól lecsepegtetjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojássárgáját a mákkal, a porcukorral, a túróval és a tejföllel jól elkeverjük.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a mákos masszához keverjük.
A masszát egy tűzálló tálba töltjük, tetejét barackkal kirakjuk, mandulaszirommal megszórjuk.
200 fokos sütőben körülbelül50 percig sütjük.

BARACKOS RIZSFELFÚJT
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 3 evőkanál vaj, 25 dkg tehéntúró, 8 dkg porcukor, 50 dkg sárgabarack, 2 tojás, fél dl tej, só, 2 vaníliás cukor

Elkészítése:
A rizst forrásban lévő, enyhén sós vízben puhára főzzük.
Közben 2 evőkanál vajat a túróval és a porcukorral alaposan kikeverjük.
A sárgabarackot kimagozzuk.
Mélyebb tűzálló tálat kivajazunk, és belesimítjuk a rizs egyharmadát.
Megkenjük a túrókrém felével, majd betakarjuk a barack felével.
Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a tetejére öntjük a maradék rizst.
A tojásokat a tejjel és a sóval kikeverjük, és a rizsre öntjük.
Előmelegített sütőben, 170 fokon 30 percig sütjük.
Vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

BIRSALMAFELFÚJT
Hozzávalók:
Birsalma 2 db, vaj 8 dkg, tojás 4 db, porcukor 12 dkg, liszt 8 dkg, mandula 8 dkg.

Elkészítése:
Két közepes birsalmát megfőzünk, lecsorgatjuk, szitán áttörjük, közben 8 dkg vajat, 12 dkg porcukorral kikeverünk, beletesszük a 4 tojássárgáját, 8 dkg tisztított mandulát, apróra vágva, az almapépet és a 4 tojás kemény habját.
Formában, lassú tűznél sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.