Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 6.

2020.02.06

ELŐÉTELEK

BIRSFELFÚJT 01..
Hozzávalók:
3 tojás, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 20 dkg zsemle (fehér kenyér), tej, 1 ek liszt, 0.5 tk sütőpor, 2 csepp keserűmandula-kivonat, 5 dkg mazsola, 1 ek konyak, csipet só, 50 dkg párolt birs vagy befőtt

Elkészítése:
Habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, cukrot, a tejben áztatott és kinyomott zsemlét, a sütőporral elkevert lisztet, mandulaaromát, sót, mazsolát, konyakot.
Jól kikeverjük és hozzáadjuk a fehérjékből vert kemény habot.
Kivajazott mély tűzálló tálba vagy pudingformába töltjük a massza 1/3-át, rásimítjuk a kevés cukorral megpárolt, majd leszűrt birsdarabkákat (befőttet), betakarjuk masszával, majd ismét birs, erre a maradék tészta.
Meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
A birs levét búzakeményítővel felfőzzük, és melegen adjuk a felfújthoz.

BIRSFELFÚJT 02..
Hozzávalók:
4 nagy birs, 10 dkg cukor, citromhéj, 2 szegfűszeg, darabka fahéj, babapiskóta, 4 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg dió

Elkészítése:
A jól ledörzsölt birset alaposan megmossuk, meghámozzuk, elfelezzük, kimagozzuk.
Kevés vízzel és a fűszerekkel, 10 dkg cukorral együtt megpároljuk.
Leszűrjük, kihűtjük.
Kivajazott jénait kirakunk félbe tört babapiskótával, ráterítjük a birset.
Tojássárgáját, 10 dkg cukrot, darált diót krémesre keverjük.
Hozzáadjuk a fehérjékből vert kemény habot.
Ezzel a krémmel bevonjuk a birset.
Kis lángon pirosra sütjük.
(Nagyon finom, őszintén ajánlom!)

BORSÓ- ÉS SÁRGARÉPAFELFÚJT.
Hozzávalók:
30 dkg kifejtett zöldborsó, 25 dkg sárgarépa, 8 dkg vaj, 2 db tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, szódabikarbóna, só

Elkészítése:
Az este kifejtett zöldborsót éjszakára hidegvízbe tesszük, és másnap 10-15 percig főzzük, úgy hogy a vízbe késhegynyi szódabikarbónát teszünk.
A sárgarépát megtisztítva, feldarabolva együtt főzzük a zöldborsóval, és mindkét főzeléket szitán áttörjük.
E péphez hozzáadva a vaj harmadát, megsózzuk, 2 tojás keményre vert habjával elvegyítjük.
Az 1/3 vajjal kikent tűzálló edénybe töltjük, tetején szétoszlatjuk a maradék vajjal kikevert tojássárgákat, és előmelegített sütőben, közepes lángon 20 percig sütjük.

BROKKOLI FELFÚJT 01..
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 2 ek ételízesítő, 2 ek margarin, 5 dkg liszt, 4 dl tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 4 tojás, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, és 1 ek ételízesítővel ízesített vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és turmixgépben épesítjük.
A margarint serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, halványra pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és kevergetve 4-5 perc alatt sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, a maradék ételízesítővel ízesítjük, és megszórjuk szerecsendióval. Hozzákeverjük a brokkoli-pépet, a reszelt sajtot és a tojások sárgáját.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán a masszához keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Négy kis pudingformát kikenünk vajjal, beszórjuk zsemlemorzsával, és háromnegyed részig megtöltjük a brokkolis masszával.
A formákat tepsibe rakjuk, és annyi vizet öntünk bele, hogy a formák feléig érjen.
A sütőben kb. 40 perc alatt készre pároljuk.
Tányérra borítva tálaljuk a sajtmártással.

BROKKOLI FELFÚJT 02..
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg brokkoli, 3 tojás, 6 dkg reszelt füstölt sajt, 4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál vaj

Elkészítése:
A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit megmossuk, kis darabokra aprítjuk. Két liter vizet felforralunk, megsózzuk, beletesszük a brokkolit és tíz percig főzzük.
Közben a keményítőt elkeverjük a tejföllel és 2 evőkanál vízzel.
A brokkolit leszűrjük és turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a keményítős tejfölt, és takaréklángon (állandóan kevergetve) felforraljuk.
A három tojássárgáját kevés sóval kikeverjük és a már nem túlforró brokkolis masszához adjuk.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a reszelt füstölt sajttal együtt óvatosan a brokkoli püréhez keverjük.
Egy nagyobb felfújtformát vajjal kikenünk, a masszát kétharmad részig beletöltjük, majd előmelegített sütőben körülbelül negyven percig sütjük.
A felfújtat azonnal tálaljuk, mert hamar összeesik.
Rizzsel nagyon finom.
(Még lágyabb lesz az íze, ha kevés tejszínhabot is keverünk a brokkoli pürébe).

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.