Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 7

2020.03.12

ELŐÉTELEK

BURGONYAFELFÚJT 01.
Elkészítése:
5 tojássárgáját 30 dkg héjában főtt és áttört burgonyával, 10 dkg jól kikevert vajjal, kis sóval és az 5 tojás habjával jól eldolgozunk. Vajjal felfújt formában főzzük 1 órát. Gomba-, sajt- vagy más ízes mártással tálaljuk.

BURGONYAFELFÚJT 02.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 tojás, 1 evőkanál vaj, 1 dl tej, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só ízlés szerint

Elkészítése:
A nyers, meghámozott burgonyát karikákra vágjuk, megsütjük (vagy főtt burgonyát veszünk).
Kivajazott és morzsával meghintett serpenyőbe vagy tűzálló tálba tesszük.
Ezután felverjük a tojást, megsózzuk, kevés tejet vagy tejfölt adunk hozzá, és a burgonyára öntjük.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük vajjal, és sütőben aranysárgára sütjük.
A felfújtat abban az edényben tálaljuk, amelyben megsütöttük.

BURGONYAFELFÚJT 03.
Elkészítése:
1 nagyobb krumplit felaprítva enyhén sós vízben puhára főzünk, aztán a főzővizet leöntve egy kávéskanál margarinnal áttörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Ha langyos, habosra keverjük 1 tojás sárgájával, majd óvatosan beleforgatjuk a tojás fehérjéből vert kemény habot.
Kivajazott, morzsával megszórt tűzálló tálkába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe állítva a sütőben nagyon lassan megsütjük.
Valamilyen mártással (pl. paradicsom- vagy sajtmártás) tálaljuk.
Mielőtt a tojásfehérjét belekevernénk, szórhatunk a masszába nagyon apróra vágott gépsonka kockákat vagy reszelt sajtot.

BURGONYAFELFÚJT 04.
Hozzávalók:
25 dkg burgonya, 4 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg sajt

Elkészítése:
25 dkg áttört, főtt vagy sült burgonyát kihűtünk és elkeverjük 6 dkg vajjal, egyenként hozzákeverünk 4 tojássárgáját, megsózzuk, és végül a 4 tojás keményre vert habjával elkeverjük.
Kikent formában 40 percig gőzben főzzük, vagy sütjük.
Tálaláskor leöntjük 4 dkg olvasztott vajjal, vagy vajban pirított morzsával szórjuk meg.
Meghintjük reszelt sajttal is.

BURGONYAFELFÚJT, AVAGY BURGONYA SZUFLÉ
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 12 dkg reszelt sajt, 3-4 tojás, másfél dl tejszín, 8 dkg vaj, 1 kávéskanál liszt, só ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, leszűrjük, forrón áttörjük vagy megdaráljuk.
A burgonyapüréhez 6 dkg reszelt sajtot, tojássárgáját, 1 kávéskanál lisztet, vajat adunk, jól összekeverjük, felverjük, beletesszük a külön habbá vert tejszínt és a felvert tojásfehérjét.
A kész masszát kivajazott és liszttel meghintett serpenyőbe tesszük.
Tetejét elegyengetjük, olajjal meglocsoljuk, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és sütőben megsütjük.

BURGONYAFELFÚJT FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 6 dkg szalonna, másfél dl tej, 10 dkg kolbász, 10 dkg füstölt hús, fél fej vöröshagyma, 2 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejfölös mártás, törött bors és só

Elkészítése:
Reszelt nyers burgonyához apróra vágott hagymát, szalonnát, kolbászt és füstölt húst adunk.
A masszát sózzuk, borsozzuk.
Kizsírozott tepsibe tesszük, zsemlemorzsával meghintjük, és sütőben megsütjük.
Tálalásnál tejfölös mártást adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.