Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 8

2020.03.25

ELŐÉTELEK

BURGONYAFELFÚJT HALLAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg hering, 2 kis fej vöröshagyma, 1 tojássárgája, 8 dkg vaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál tejföl, só

Elkészítése:
A főtt burgonyát forrón áttörjük.
Tejföllel, vajjal és nyers tojássárgájával elkeverjük.
Az előkészített, filézett heringet apróra összevágjuk, vajban puhára pároljuk, és enyhén megpirított vöröshagymával összekeverjük.
Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt serpenyőbe egy réteg burgonyapürét rakunk, egyenlően elosztva rátesszük a megpárolt heringet, és a maradék burgonyapürét halom formában rárakjuk.
Tetejét zsemlemorzsával meghintjük, olvasztott vajjal leöntjük.
Sütőben sütjük, ha kész, azonnal tálaljuk.

BURGONYAFELFÚJT RÁKKAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 doboz rákkonzerv, 5 dkg vaj, zöldpetrezselyem, kapor és só ízlés szerint

Elkészítése:
A nyers burgonyát karikákra vágjuk.
Meghintjük kaporral, sót, tejfölt, vajat teszünk hozzá.
Az egészet összekeverjük, és a sütőbe tesszük.
5-10 perc múlva hozzáadjuk az összevágott rákot, beleöntjük a levét is.
Vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral ízesítjük, s még 20 percig sütjük.
Végül olvasztott vajjal meglocsoljuk, és meghintjük zöldpetrezselyemmel.
Forrón tálaljuk.

BURGONYAFELFÚJT SVÉD MÓDRA
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 4 kis fej vöröshagyma, 1/2 tubus szardellapaszta, 3 egész tojás, 2 dl tejszín (vagy tej), fél citrom leve és reszelt héja, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál vaj (vagy margarin)
A forma kikenéséhez kevés margarin és a szóráshoz liszt

Elkészítése:
A vöröshagymát meghámozom, és apró kockákra vágom.
A nyers burgonyát hámozás után ugyancsak felkockázom.
A tojássárgákat összekeverem a citromhéjjal, a szardellapasztával és a törött borssal.
Apránként, felváltva a zsemlemorzsával, a tejszínt is belekeverem, végül az olvasztott, de már hideg vajjal meg a citromlével összekeverem.
A tojásfehérjékből kemény habot verek és belevegyítem a tojássárgás-tejszínes keverékbe.
Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, kevés liszttel beszórom, majd beleöntöm a hagymakockákkal elkevert burgonyakockákat.
Ráöntöm a tejszínes mártást.
Betolom az előmelegített, forró sütőbe és közepes lángon addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca már száraz marad.
Tálra borítom és felvágva, meleg tányérokra adagolom.

BURGONYAFELFÚJT VAGDALT HÚSSAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 4 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 fokhagymagerezd, 40 dkg vegyes darált-hús, 1 doboz paradicsompüré, só és bors, 1 babérlevél, 1 evőkanál édes paprika, 3 kemény tojás, 1/8 húsleves, 1 evőkanál petrezselyem

Elkészítése:
Megtisztítjuk a burgonyát, karikára vágjuk, megmossuk, és konyharuhán megszárítjuk.
Egy kis vajat felforrósítunk, és a burgonya mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymát, felaprítjuk és két evőkanál vajban megpároljuk.
Hozzáadjuk a darált-húst, jól elkeverjük és megsütjük.
A paradicsomot feldaraboljuk és hozzáadjuk a húshoz, fűszerezzük, és 20 percig fedő nélkül pároljuk.
A tepsit kivajazzuk. Az aljára fektetünk egy burgonyaréteget, megfűszerezzük, rárakjuk a darált húst és a tojásszeleteket, és ismét befedjük burgonyával.
Sóval és borssal fűszerezzük. Ráöntjük a húslevest, a tepsit a sütő közepére helyezzük és megsütjük.
A kész felfújtat, petrezselyemmel megszórjuk, és tálaljuk.
Vegyes saláta ecetes-olajos öntettel és hagymakarikákkal illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.