Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK 1.

2019.02.13

ELŐÉTELEK

BURGONYA GOMBAMÁRTÁSSAL TÖLTVE
Elkészítése:
Szép egyforma rózsaburgonyákat meghámozunk, megmossuk és megtörülgetjük. Mindegyiknek azt a végét, amelyre állítani akarjuk, kissé tompára vágjuk, a burgonyákat bekenjük fagyos zsírral, azután a tepsit is megzsírozva, a burgonyákat egymás mellé állítjuk, közepét kifúrjuk, rendes fasírozott töltelékkel megtöltjük, kis burgonyadarabbal letakarjuk a megtöltött részt, nehogy a hústöltelék igen megszáradjon, mire a burgonya megsül.
Most egy ideig lefödve pároljuk, azután fedő nélkül pirosra sütjük, és tálalás előtt a következő mártással öntjük le:
Párolunk gombát vöröshagymás, petrezselymes és paprikás zsíron.
Ha már puha, meghintjük kis liszttel, öntünk rá egy deci jó tejfelt, és a mártással közvetlen a tálalás előtt leöntjük a burgonyákat.

ERDEI PARADICSOM
Elkészítése:
30 dkg finomra vágott gombát reszelt vöröshagymával kevés zsiradékban megfonnyasztunk, sóval, borssal és vágott petrezselyemmel ízesítjük.
A nagyobb paradicsomok tetejét levágjuk, üregeket kaparunk ki bennük, és megtöltjük a gombával. Reszelt sajttal meghintjük, és kivajazott tűzálló edényben, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

JUHTÚRÓVAL TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók:
Champignon gomba fej (szára jó lesz levesnek), 30 dkg juhtúró, bacon szalonna csíkok

Elkészítése:
Természetesen az alapanyagok mennyiségét a vendégek vagy a család száma határozza meg.
Én általában 1/2 kg gombából szoktam elkészíteni
A gombát megmossuk, majd a szárát kitörjük, hogy szép üreges legyen.
A tepsi aljára minimális vizet öntünk, majd a gombafejeket az üregükkel felfelé sorba helyezzük.
Kiskanállal (kézzel is segíthetünk) beletöltjük a fejekbe a juhtúrót,
jó púposan, végül egy bacon szalonna csíkkal lefedjük a tetejüket.
Sütőben körülbelül 15-20 perc alatt párolva megsütjük.
Rendkívül ízletes és könnyű előétel, vagy vacsora.

JUSZT-FÉLE TOJÁS, GOMBÁBAN
Hozzávalók:
6 db keményre főtt tojás, 15 dkg juhtúró, mustár, ketchup, fehér bors (őrölt), só, vajkrém (natúr, tejszínes) - a kisebbik doboz, díszítéshez snidling, személyenként két óriási gombafej (sampinyon)

Elkészítése:
A tojások sárgáját villával összetöröm, és a juhtúróval, meg a vajkrémmel simára keverem (turmixolom).
A többi hozzávalót is belekeverem.
A tojások fehérjét lereszelem a nagy lyukú reszelőn, és ezt is belekeverem a masszába.
Fogyasztásig hűtőbe teszem. Gombafejeket megtisztítom, kevés olajon kissé megpárolom (maradjon egy kicsit roppanós).
A tojásos masszát betöltöm a gombafejekbe, és apróra vágott snidlinggel megszóróm.
Karikára vágott paradicsommal tálalom. A maradék krém szendvicskrémként is fogyasztható.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.