Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS ELŐÉTELEK 2

2019.03.10

ELŐÉTELEK

GOMBAFELFÚJT
Hozzávalók:
35 dkg gomba, 3 evőkanál olaj, 2 zsemle, 3 tojás, petrezselyem, só

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk és olajon sóval, őrölt borssal puhára pároljuk, azután hűlni hagyjuk. Két zsemlét tejben megáztatunk, jól kicsavarjuk, villával széttörjük. Hozzáadunk egyenként 3 tojássárgáját, a párolt gombát, amelyből két kanálra valót félretettünk. Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját. Kikent formába öntjük, és 50 percig gőzben főzzük. Tálra borítva, a félretett gombával és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ízlés szerint gomba- vagy sajtmártást adunk hozzá.

GOMBAKOKTÉL OLÍVABOGYÓVAL
Hozzávalók:
25 dkg apró szemű gomba (vagy gombakonzerv), 8 szem olívabogyó, 2 tojás, 3 evőkanál sűrű tejföl, 1 púpozott evőkanál majonéz, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só, 4 salátalevél

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, és egészben hagyva forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük. (A konzervgombát nem kell főzni, csak levétől leszűrni.) A tojásokat keményre főzzük, majd a már kihűlt gombával együtt kis kockákra vágjuk. Megmosott és megszárított salátalevéllel kibélelt talpas poharakban elosztjuk a gombát és a kemény tojást, majd hűtőszekrényben hűtjük fél órán keresztül. Közben a majonézt elkeverjük a tejföllel, a szétzúzott fokhagymával, és a kimagozott és apróra vágott olívabogyóval, a törött borssal, a sóval. A hideg gombás tojásra rácsorgatjuk a mártást, és fél órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. Sós stanglival kínáljuk.

GOMBAKRÉMMEL TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA
Hozzávalók:
4 db szép, egyforma nagy piros vagy zöld színű paprika, 10 dkg gomba, 5 dkg juhtúró, 5 dkg margarin, 2 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors, néhány salátalevél

Elkészítése:
A megtisztított gombát és a vöröshagymát apróra reszelem a gép segítségével. A felforrósított olajon megfonnyasztom a hagymát, majd megsózom és ráteszem a gombát. Meghintem törött borssal és a finomra vágott petrezselyemmel, ezután pedig lefedem, és saját levében puhára párolom, végül zsírjára sütöm. Közben a megmosott tojásokat keményre főzöm. Keverőtálba teszem a margarint, a meghámozott és kis darabokra vágott kemény tojásokat, a párolt gombát, a juhtúrót és a zúzott fokhagymát. A vékony keverőpálcákkal addig keverem az egészet, amíg habos, könnyű masszát nem kapok belőle. A megmosott és kicsumázott, kierezett zöldpaprikákba beletöltöm a gombás krémet és a paprikákat follpackba csomagolva, legalább fél napig dermesztem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt egy tálat beterítek a megmosott és letörülgetett salátalevelekkel, majd az ujjnyi vastag, ferde szeletekre vágott paprikakarikákat szépen elrendezem rajta. Könnyű, finom előétel, de nagyobb mennyiségben vacsora is lehet.

GOMBÁN SÜLT FÜRJTOJÁS
Hozzávalók:
12 fürjtojás, 12 db gombafej kb. 20 dkg, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors, 1 csomag petrezselyem, 2 dl ketchup

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szárait letörjük, vagy kivágjuk, ügyelve arra, hogy a gombafejek el ne törjenek. A szárát más étel készítéséhez használjuk fel. A gombafejek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A petrezselyem zöldjét a lehető legapróbbra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál zsírt. Beletesszük a gombafejeket oly módon, hogy domború oldaluk legyen felül. 5-6 percnyi sütés után megfordítjuk, megszórjuk petrezselyemmel, és egy-egy nyers fürjtojást ütünk rá. Addig sütjük, amíg a tojás az általunk kívánt mértékben átsül.
A tányérokra langyos ketchupöt teszünk, s rá a megsült gombafejeket.
Elsősorban előétel, de vajas pirítóssal önálló vacsora is lehet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.