Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS ELŐÉTELEK 3.

2019.05.01

ELŐÉTELEK

GOMBA PÁSZTOR MÓDRA
Hozzávalók:
35-40 dkg nagyfejű csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A gombafejeket tönk nélkül alaposan megmossuk, tiszta konyharuhán alaposan megszárítjuk. A szalonnát nagyon vékonyra és apróra vágjuk, ropogósra sütjük, lecsöpögtetjük a zsírját, aztán összekeverjük a juhtúróval. Megtöltjük a gombafejeket a túróval, elrendezzük a gáztűzhely rostélyán (alufóliára téve), és megsütjük. Kertben izzó szén fölött készítjük el – enyhén füstös íze adja pikantériáját. Zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.

GOMBAROPOGÓS
Hozzávalók:
60 dkg gomba (csiperke, laska, őzláb, vagy bármilyen kemény, reszelhető gomba), 1 1/2 dl étolaj + 4 dl a sütéshez, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 3 tojás, 8 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem, 10 dkg zsemlyemorzsa

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szikkasztjuk, lereszeljük, vagy egészen apróra vagdaljuk. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Beletesszük a gombát, sózzuk, fűszerezzük, és addig pároljuk, míg a gombából kioldódott levek el nem párolognak. Ha kihűlt, adunk hozzá egy egész tojást, két evőkanál lisztet, és az apróra vágott petrezselymet. Dió nagyságú golyókat formázunk belőle, és lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk. Közepesen forró olajban világosbarnára sütjük.
Elsősorban előételként kínáljuk tejszínes, vagy vörösboros mártásokkal.

GOMBATÉSZTA VESEVELŐVEL
Hozzávalók:
Tészta: liszt 15 dkg, tojás 1 db, tej 1.5 dl, zsír 0.5 kg
Töltelék: Vese-velő 1 db, hagyma 1/2 fej, zsír 10 dkg, tojás 2 db, petrezselyemzöld 1/4 csomó, bors, só 1 késh.

Elkészítése:
A 15 deka lisztet, 1 egész tojást s 1.5 l tejet veszünk, sűrű palacsintatésztát készítünk, jól kidolgozzuk. Egy lábasba zsírt teszünk fel jó bőven, mikor forró, beletesszük a tésztába mártott gombaformákat, addig sütjük, míg sárga lesz. Vigyázva vesszük le a formáról, hogy el ne törjön, előre elkészített vesevelővel tálaljuk.

GOMBÁS ELŐÉTEL
Elkészítése:
Hét kiflit karikára vágunk, tejbe áztatjuk, de csak annyira, hogy formáját ne veszítse. Hat keményre főtt tojást szeletekre vágunk, 60 dkg fölszeletelt gombát hagymás zöldpetrezselymes zsíron, kis feketeborssal puhára párolunk, s a levét elfőzzük teljesen. Vajjal kikent tűzálló tálba, tejfellel meglocsolva, soronként kiflit, tojást, gombát teszünk, és kissé sózzuk. A sorrendet ismételjük, kifli szeletekkel takarjuk és tejföllel meglocsolva, aranysárgára sütjük. Melegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.