Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS ELŐÉTELEK 5.

2019.06.16

ELŐÉTELEK

GOMBÁS PUDING
Hozzávalók:
40 dkg gomba, tojás 5 db, morzsa 3 ek, bors, só 1-2 késh tejföl 3 dl

Elkészítése:
Öt tojás sárgáját és az apróra vágott gombát elkeverjük.
Adunk hozzá egy kevés feketeborsot, egy pici sót, három ek zsemlemorzsát és 5 tojás fehérjét kemény habbá verve.
Vajjal kikent, és kilisztezett puding-formába téve 1 óráig gőzben főzzük.

GOMBÁS SZENDVICS
Hozzávalók:
6 zsemle, 25 dkg gomba, vaj, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, őrölt bors, só

Elkészítése:
A zsemléket kettévágjuk és kiszedjük a belsejüket. A jól megmosott, apróra vágott gombát vajon megpároljuk. Két egész tojást a tejföllel simára keverünk, jól eldolgozzuk benne az áztatott és kinyomott zsemlemaradékot.
A fél zsemléket kivajazott, tűzálló tálra helyezzük, beletesszük a párolt gombát, és a tetejére tesszük a tojásos keveréket.

GOMBÁS-TORMÁS PADLIZSÁNTEKERCS (HIDEG)
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán, só, a sütéshez olaj, 1 kisebb paradicsompaprika, citrom, petrezselyem
A töltelékhez:
10 dkg gomba, 1 evőkanál citromlé, só, 1 evőkanál kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecetes reszelt torma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 dl majonéz, őrölt fehérbors, 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, minél vékonyabbra felszeleteljük hosszára.
Sózzuk, pihentetjük, leöblítjük és forró olajban mindkét oldalát megsütjük, kihűtjük.
A gombát apró kockára vágjuk, citromlével meglocsoljuk, kissé megsózzuk és saját levében fedő alatt 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül elpárologtatjuk a levét.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a szétnyomkodott kapribogyót, a zúzott fokhagymát, az ecetes tormát, a zsemlemorzsát, és 5 percig pihentetjük, végül lazán belekeverjük a majonézt, ízlés szerint borsot, szükség szerint sót, és a vágott petrezselymet.
Arányosan elosztva a padlizsán szeletek egyik végére halmozzuk a tölteléket, szorosan feltekerjük, tálra tesszük a közöket paradicsompaprikából vágott fél gyűrűkkel, citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítjük.
Fóliával betakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk, de fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből.
Előételnek, aperitif korcsolyának kínáljuk.

GOMBÁS TÖLTÖTT PATISSZON
Elkészítése:

A nyers patisszont kivájjuk és sovány, darált előre megfőzött, sertéshúsból készült töltelékkel megtöltjük. Kevés húslevesben szeletekre vágott gombával puhára főzzük. Kiszedjük a léből. Tejszínes, lisztes habarással sűrítve, borssal, petrezselyemmel fűszerezve, gombamártást készítünk. Előmelegített tányéron egy-egy töltött patisszont mártással leöntve, meleg előételként tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.