Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS ELŐÉTELEK 6.

2019.08.08

ELŐÉTELEK

GOMBÁS VESEVELŐ
Hozzávalók:
4 sertésvese, 2 sertésvelő, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vöröshagyma, petrezselyemzöld, törött bors, majoránna, pirospaprika, só

Elkészítése:
A vesét és a velőt megtisztítjuk.
A vesét vékony szeletekre vágjuk, újból megmossuk, megabáljuk.
A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, kisütjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk, pirospaprikát hintünk rá, rátesszük a vesét, és a nagyobb darabokra összevágott velőt.
Néhány percnyi párolás után hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott gombát.
Megsózzuk, meghintjük borssal, majoránnával és zöldpetrezselyemmel, és készre pároljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT DERELYE
Elkészítése:
Apróra vágott gombát vöröshagymás, sós, borsos zsírban puhára párolunk, ha készen van, hűlni hagyjuk.
A derelyetésztát elkészítve a szokott módon betöltjük, kifőzzük.
Kifőzés után ruhára szétrakjuk, hogy megszikkadjon.
Ha eléggé megszikkadt, forró zsírban a két oldalát ropogósra, vagy kevésbé ropogósra pirítjuk, ki hogy szereti, azután sajttal (parmezán, Emmenthali, trappista) meghintve, forrón tálaljuk.

GRILLEZETT GOMBAFEJEK
Hozzávalók:
8 nagy, barna gombafej, 2 kis mozzarella golyó, 1 dl olívaolaj, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 kis darabka erős paprika, só, bors, 2 zellerágacska, néhány olajbogyó, 1 kis piros színű zöldpaprika

Elkészítése:
A szép nagy gombafejeket folyó vízben alaposan megmossuk, majd lecsöpögtetjük, és leitatjuk róluk a nedvességet.
Egy deci olívaolajhoz egy nagy gerezd zúzott fokhagymát adunk, majd apróra tördelt erős paprikával, finomra vágott zeller-zölddel, sóval, frissen darált borssal fűszerezve összekeverjük.
A gombafejeket grillezésre való alumínium tepsibe tesszük, rájuk csurgatjuk a fűszeres olajat, és félretesszük, amíg a faszénből parázs lesz a grillben.
A faszénparázs fölé tett alumínium tepsiben a gombafejeket oldalanként kb. öt-öt percig sütjük, majd a felfordított kalapjukba beleteszünk egy-egy mozzarella karikát.
A gombák alatti fűszeres olajból kanalazunk egy keveset a sajtokra, borsot darálunk rájuk, és addig sütjük, míg a sajt is teljesen átforrósodik.
Azon forrón tálaljuk, de előtte olajbogyó karikákkal és pirospaprika csíkokkal díszítjük a sajtok tetejét.
Jó tanács:
A mozzarellás gombát kínálhatjuk előételként, vagy vegetáriánusoknak fő fogásként, húsevőknek pedig, akár sült húsok mellé köretként is tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 50 perc

KASZTÍLIAI SAJTOS GOMBA
(FLANES DE QUESO)
Hozzávalók:
3 dl tej, 4 tojás, 3 evőkanál reszelt sajt, (pl. edami), 10 dkg gomba, 1 evőkanál zsemlemorzsa, egy kevés só, törött bors, egy kevés vaj

Elkészítése:
A meglangyosított tejet összekeverjük a villával felvert tojásokkal, a sajttal és a megtisztított, szeletekre vágott gombával.
Megsózzuk, és bőségesen megborsozzuk.
Egy nagy vagy négy kicsi tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával beszórjuk, és ráöntjük a keveréket.
A tálakat vízfürdőbe állítjuk (a víz 2,5 cm magasságú legyen), és 20 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a massza meg nem kocsonyásodik.
Hidegen tálaljuk, vagy tűzálló tálban, amelyben készült, vagy tányérra borítva.

LIMOGES-I RÓKAGOMBÁS LEPÉNY
(TARTE AUX GIROLLES LIMOUSIN)
Hozzávalók:
40 dkg leveles vajastészta, 1 kg rókagomba, 3 szem gyöngyhagyma, 6 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 ek olaj, só, bors, esetleg 1 ek petrezselyem

Elkészítése:
Hosszában felvágjuk a gombákat, olajon 5 percig sütjük.
Kiszedjük, lecsepegtetjük.
Másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és 20 percig dinszteljük, közben kevergetjük.
Belekeverjük az apróra vágott hagymát, ezzel még 2 percig pároljuk.
Hozzáöntjük a tejszínt, 2-3 percig forraljuk.
Levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a tojássárgáját, a petrezselymet.
A 4 mm vékonyra kinyújtott leveles tésztát vajjal kikent, lisztezett tortaformába simítjuk.
Ráöntjük a gombát.
Forró sütőben 0,5 óráig sütjük.
Cikkekre vágva forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.