Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS ELŐÉTELEK 7

2019.09.25

ELŐÉTELEK

MELEGSZENDVICS GOMBÁS PULISZKÁBÓL
(CROSTINI DI POLENTA CON UN MISTO DI FUNGHI)
Hozzávalók:
2,4 dl kukoricadara, 2 evőkanál olívaolaj, 7 dl víz, 3 evőkanál finomra vágott vöröshagyma, 5 dkg csiperke, 5 dkg rókagomba, 5 dkg vargánya, fél dl vörösbor, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 csomó petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
Olajozzon ki egy 20-30 centis, alacsony peremű tepsit, és tegye félre, míg a polenta elkészül.
Tegyen 2 evőkanál olívaolajat egy keverőtálba.
Keverje össze a kukoricadarával.
Tegye a tálat 45 másodpercre a mikroba.
Ekkor öntse rá a vizet, majd a legmagasabb hőfokon főzze 4 percig, végül keverje át, hogy csomómentes legyen.
A puliszka sima és kenhető krémes legyen. Ha nem, akkor kevés vizet hozzáöntve keverje el, és két percre tegye vissza a mikroba.
Fűszerezze a bazsalikommal, adja hozzá a hagyma felét. Ízlés szerint sózza, borsozza kissé.
Ekkor öntse a kiolajozott tepsibe, simítsa el, és hagyja teljesen kihűlni.
(Ha 2-3 óránál tovább hagyja állni, tegye be a hűtőszekrénybe.)
Közben készítse el a rávalót.
Tegyen 3 evőkanál olívaolajat egy serpenyőbe.
Tegye rá a maradék hagymát, és párolja üvegesre.
Tegye rá az egyformára felszeletelt gombákat. Nagylángon párolja 5 percig kevergetve, míg a levét elfövi. Ekkor öntse rá a bort, és csökkentse a hőmérsékletet.
Folyamatosan keverve főzze még pár percig, míg a gomba megpuhul. Ezután borítsa a puliszkát vágódeszkára. Vágja fel 6-8 centis kockákra.
Tegye sütőrácsra, és 3-4 perc alatt grillezze meg a kockákat, hogy kissé barnuljanak meg.
Tegyen mindegyikre egy-egy evőkanál gombás keveréket. Szórja meg a reszelt sajttal, és rövid időre tegye vissza a sütőbe.
Ha a sajt kissé ráolvadt, öntözze meg kevés olívaolajjal, szórja meg a petrezselyemmel, és azonnal tálalja.

OLÍVÁS GOMBAKOKTÉL
Hozzávalók:
25 dkg apró szemű gomba (vagy gombakonzerv), 8 szem olívabogyó, 2 tojás, 3 evőkanál sűrű tejföl, 1 púpozott evőkanál majonéz, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só, 4 salátalevél

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, és egészben hagyva forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük.
(A konzervgombát nem kell főzni, csak levétől leszűrni.)
A tojásokat keményre főzzük, majd a már kihűlt gombával együtt kis kockákra vágjuk. Megmosott és megszárított salátalevéllel kibélelt talpas poharakban elosztjuk a gombát és a kemény tojást, majd hűtőszekrényben hűtjük fél órán keresztül. Közben a majonézt elkeverjük a tejföllel, a szétzúzott fokhagymával, és a kimagozott és apróra vágott olívabogyóval, a törött borssal, a sóval.
A hideg gombás tojásra rácsorgatjuk a mártást, és fél órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Sós stanglival kínáljuk.

PARAJOS MELEG SZENDVICS
Hozzávalók:
8 szelet kenyér, 40 dkg paraj, 8 dkg vaj, 15 dkg trappista sajt, 30 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
A nyers parajt megtisztítjuk, megfőzzük és leszűrjük.
Megforrósítjuk a vaj felét, beletesszük a parajt, majd sóval, borssal, tört fokhagymával ízesítve átforrósítjuk. Megpirítjuk a kenyérszeleteket, megvajazzuk, bevonjuk a fűszeres parajjal és erre, cikkekre vágott párolt gombát terítünk.
Mindegyiket egy-egy sajtszelttel befedjük, és a sütőben addig sütjük, mag a sajt rá nem olvad.

PÁRIZSI GOMBAKOSZORÚ
(CHAMPIGNONS DE PARIS COURONNÉS)
Hozzávalók:
75 dkg csiperke, 5 dkg vaj, 2 tojás, 12 dkg reszelt ementáli, 2,5 dl besamel, só, bors

Elkészítése:
Tegyük forró vajba a gombákat (csak akkor vágjuk hosszában cikkekre, ha túl nagyok), sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon 10-15 percig dinszteljük, míg leve elpárolog.
Keverjük össze a besamelt a sajttal, a tojások sárgájával, majd a keményre vert tojásfehérjével, tegyük bele a gombát.
Vajazzunk ki egy közepes kuglófsütőt, öntsük bele a masszát. Állítsuk párolóedénybe, közép meleg sütőben 35 percig süssük.
Borítsuk előmelegített kerek tálra a megkocsonyásodott gombakoszorút.
Üreges közepébe sült gombaszeleteket tegyünk.
Melegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.