Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS ELŐÉTELEK 8.

2019.11.10

ELŐÉTELEK

PÁRIZSI GOMBAKOSZORÚ
(CHAMPIGNONS DE PARIS COURONNÉS)
Hozzávalók:
75 dkg csiperke, 5 dkg vaj, 2 tojás, 12 dkg reszelt ementáli, 2,5 dl besamel, só, bors

Elkészítése:
Tegyük forró vajba a gombákat (csak akkor vágjuk hosszában cikkekre, ha túl nagyok), sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon 10-15 percig dinszteljük, míg leve elpárolog.
Keverjük össze a besamelt a sajttal, a tojások sárgájával, majd a keményre vert tojásfehérjével, tegyük bele a gombát.
Vajazzunk ki egy közepes kuglófsütőt, öntsük bele a masszát. Állítsuk párolóedénybe, középmeleg sütőben 35 percig süssük.
Borítsuk előmelegített kerek tálra a megkocsonyásodott gombakoszorút. Üreges közepébe sült gombaszeleteket tegyünk.
Melegen tálaljuk.

RÁNTOTT GOMBAFEJEK
Hozzávalók:
40 dkg gombafej (őzláb, laska, csiperke), 2 db tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj a sütéshez, só, őrölt fehérbors, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése:
A gombafejeket megmossuk, (a héját nem szükséges lehúzni), a nedvességet konyharuhával leitatjuk, sózzuk, borsozzuk.
Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és közepesen forró olajban mindkét oldalán megsütjük.
Papírszalvétákra tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Ha valamennyi gombafej megsült, az olajat kissé magasabb hőfokra hevítjük, és teaszűrővel óvatosan beleengedjük a megtisztított (petrezselyemleveleket.
Addig sütjük, míg ropogóssá nem válik, de üde zöld színét még nem veszítette el.
Az olajból kiemeljük, lecsorgatjuk és a gombafejek tetejére halmozva tálaljuk.

Tetszés szerint hideg vagy meleg mártással kínáljuk előételként is, vagy önálló fogásként.

SAJTTAL TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy fej gomba, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg kecskesajt, só, bors, 6 ek olívaolaj, 1 kis fej saláta, 2 ek borecet, mustár, 1 csokor metélőhagyma, 4 szelet angolszalonna

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, keverőtálba préseljük, belekeverjük a friss kecskesajtot, sózzuk, borsozzuk.
A masszából 4 egyforma korongot formálunk. A szalonnát csíkokra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, szárát kiemeljük. A megsózott és borsozott gombákat tűzálló tálra tesszük, 1 ek olajjal meglocsoljuk, 5 percre 250°C-ra előmelegített sütőbe tesszük.
Közben megtisztítjuk a salátát, a borecetből a maradék olajjal, sóval, borssal, mustárral krémszerű öntetet készítünk.
A sajtgolyókat, a csíkokra vágott szalonnát szétosztjuk a gombafejeken, megborsozzuk, és 5 percre visszatesszük a sütőbe.
A salátát beleforgatjuk az öntetbe, meghintjük az apróra vágott metélőhagymával.
Előételként kínáljuk.

SÜLT LASKAGOMBA
Hozzávalók:
500 g laskagomba 2-3 újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj 1/4 I tejszín, 1 pohár száraz fehérbor (100 ml), só, bors, 2-3 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A gombát tisztítás és megmosás után nagyobb darabokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
A fokhagymagerezdeket tisztítás után szétnyomjuk.
Az olajat serpenyőben felmelegítjük, és hozzáadjuk a vajat. Majd beleszórjuk a laskagombát, és állandó keverés mellett 5 percig enyhén megpirítjuk.
Hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, mindezt együtt még 5 percig sütjük.
Ekkor beletesszük a tejszínt és a bort is.
A gombát sóval és borssal ízesítjük, 3 percig enyhén forraljuk, majd a tejföllel finomítjuk.
A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük, finomra vágjuk és beleszórjuk.
Magvas kenyérből készített pirítóssal tálaljuk.

SÜLT TÖLTÖTT SAMPINYON
Hozzávalók:
8 db nagyobb sampinyon, 1 kisebb fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt kömény, 3 db egész tojás, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 db paradicsom, zöldséglé - 2,5 dl vízhez 1 kiskanál ételízesítő, finomra vágott snidling, 1 fej saláta

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott gombák szárát és kikapart belsejét apróra vágjuk, és felhevített olajon a finomra reszelt vöröshagymával állandóan kevergetve megpirítjuk.
Azután megsózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, s tovább pároljuk. Végül finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesített felvert tojással leöntve szilárdulásig sütjük.
S ezzel a masszával megtöltjük a kivájt gombafejeket, majd kiolajozott tűzálló tálba rakjuk, és mindegyikre egy paradicsomszeletet helyezünk, s két-három evőkanál zöldséglevet aláöntve forró sütőben pároljuk.
Tálaláskor lecsepegtetett salátalevélre rendezzük és megszórjuk finomra vágott snidlinggel.
Ünnepi előételnek is kifogástalan.

TÖLTÖTT CSIPERKE
Hozzávalók:
24 darab, kb. 5 cm átmérőjű csiperke-gomba (kb. 500 g), 75 g feta sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál aprított petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis újhagyma, 1 késhegynyi fehér bors, 1 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A sütőt 230 fokra melegítjük fel.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk.
A tönkjét kiszedjük, és 60 grammot robotgépben finomra aprítunk. Tálba öntjük az olajat, és a gombakalapokat addig forgatjuk benne, míg mindenütt olajosak nem lesznek. Sütőlapra helyezzük domború felükkel lefelé egymás mellé, majd ezt is félretesszük.
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk; a vajat közepes hőfokon felolvasztjuk.
Ebben a hagymát kb. 3-4 percig pároljuk, amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a felaprított gombatönköt, és további 2 percig dinszteljük. Ekkor beletesszük a zsemlemorzsát, a borsot és az aprított petrezselymet, majd mindezt jól összekeverjük. Végül levesszük a serpenyőt a forró tűzhelyről.
A sajtot felkockázzuk, és a masszába keverjük.
Minden gomba kalapjára 1 teáskanállal teszünk belőle.
A töltött gombákat kb. 10 percig sütjük, míg forrók és barnás színűek nem lesznek.
Közben a petrezselyemszálat megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk.
Ezzel díszítve a kész gombát máris tálaljuk.
Előételnek kiváló!

Forrás:
ELŐÉTELEK - GOMBÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.