Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSÖS ELŐÉTELEK 12.

2019.12.15

GYÜMÖLCSÖS ELŐÉTELEK

TEJFÖLÖS POGÁCSA
Hozzávalók:
fél kg liszt, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, só, 1 tojássárgája

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben 2 dkg cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal jól elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát, élesztőt, tejfölt, sót és a szükséges langyos tejet.
Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának. Két órát pihentetjük.
Úgy járunk el vele, mint a túros pogácsával.

TENGERPARTI ELŐÉTEL
(ELEFÁNTCSONTPART)
Hozzávalók:
1 papaya vagy sárgadinnye 6 felé vágva, 1 ek citromlé, bors, só

Elkészítése:
Vágjuk ki a papayából a belsejét és vágjuk szeletekre.
Locsoljuk meg citromlével, szórjuk be borssal, sóval.
Hűtve tálaljuk.

TIROLI GOMBÓC
Hozzávalók:
Liszt 0,25 kg, tojás 4 db, tejföl 4 db, só késhegynyi, vaj 3 dkg, tejföl 2 dl, sonka 10 dkg

Elkészítése:
Negyed kiló lisztet 4 tojás sárgájával, 4 dl tejföllel és pici sóval jól kikeverünk.
Azután beletesszük a 4 tojás habját.
Kivajazott kendőbe kötve, forró vízben egy óráig főzzük. Ha kifőtt, tálra téve forró vajjal és tejföllel leöntjük, finomra vágott sonkával megszórjuk.

TÖLTÖTT CITROM
(CITRONS FARCIS)
Hozzávalók:
4 közepes, vékony héjú citrom, 0,5 citrom leve, 15 dkg olajos szardínia, 8 szem fekete olajbogyó, 8 ek tejszín, 2 ek vágott petrezselyem, tárkony, turbolya vegyesen, 4 nagyobb salátalevél, bors

Elkészítése:
Villával szétnyomjuk a szardíniát, majd apránként hozzákeverjük a tejszínt, a vágott fűszerzöldséget, citromlevet, csipetnyi borsot.
A keresztben kettévágott citromok húsát kivájjuk, helyükre tesszük a krémet.
Salátalevelekkel kibélelünk egy hosszúkás tálat, ráhelyezzük a megtöltött, olajbigyóval díszített citromokat.
Behűtve tálaljuk.
Ital: Száraz, félszáraz fehérbor.

TÖLTÖTT SÁRGADINNYE
Elkészítése:
A keresztben félbevágott dinnyék magházait eltávolítjuk, húsukat kivágjuk, és kockára daraboljuk. 2 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 1 evőkanál liszttel habosra keverünk.
Fél liter tejjel felengedve, vízgőz felett, állandó keverés mellett, sűrűre főzzük.
Kihűtjük.
Rummal és mazsolával ízesítjük, majd összedolgozzuk a kockára vágott dinnyékkel.
Visszatöltjük a dinnyehéjakba, és hidegen tálaljuk.

TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 30 dkg túró, 30 dkg vaj, 1 tojás

Elkészítése:
A hozzávalókat a tojás kivételével deszkára téve, széles késsel jól eldolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána 1 cm vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk.
Tetejét tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lecsurogjon, és élénk tűznél sütjük.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁVÉS PALACSINTA
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg cukkini, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta, őrölt fehérbors, só
Hozzávalók a palacsintához:
10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)

Elkészítése:
Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkinit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk.
Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk.
Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat.
Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, és grillsütőben megpirítjuk.

ZSEMLEFELFÚJT
Hozzávalók:
4 zsemle, 10 dkg vaj, 4 tojás, 1 kávéskanál zsemlemorzsa, 3 dl tej, só

Elkészítése:
A másnapos zsemlék alsó kemény héját lereszeljük, a zsemléket tejben megáztatjuk, utána kicsavarjuk, és villával széttörjük.
A vajat habosra keverjük a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk az áztatott zsemlét, 1 kanál morzsát, sót és végül a tojás keményre vert habját.
Kikent formában 50 percig gőzben főzzük.
Utána 10 percig fedő nélkül, sütőben sütjük.
Tálba kiborítva, tejfölmártással leöntjük.

ZSEMLE PUDING
Hozzávalók:
Zsemle 6 db, tojás 6 db, tejföl 2 evőkanál, parmezán sajt 4 dkg, vaj 5 dkg, só 1 késh.

Elkészítése:
Vágjuk a zsemléket kockákra, tejjel nedvesítsük meg, a tojást jól verjük fel és öntsük a zsemlére.
Tehetünk 2 kanál tejfölt is hozzá, és erősen vajjal kikent asztalkendőbe tesszük, és fél óráig főzzük.
Ha kész, tálra tesszük, forró vajjal leöntjük, és reszelt sajttal meghintjük.

Forrás:
ELŐÉTELEK - GYÜMÖLCSÖS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.