Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSÖS ELŐÉTELEK 4

2019.03.01

ELŐÉTELEK

APPEL-FLASK (SVÉD ELŐÉTEL KÜLÖNLEGESSÉG)
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj, 40 dkg bacon, 2 db nagy alma, 2 db nagy hagyma, bors

Elkészítése:
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd a bacont néhány percig pirítjuk benne. Ez alatt meghámozzuk az almát, kimagozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kivesszük a szalonnát a serpenyőből, s beletesszük a felszeletelt hagymát. Amikor a hagymák aranyszínűek, hozzáadjuk az almakarikákat, s fedő alatt 5-10 percig pároljuk. Rázzuk meg néha a serpenyőt, nehogy az almakarikák összeragadjanak. Amikor az alma puha, hozzáadjuk a bacont, s további néhány percig pároljuk.
Frissen őrölt borssal ízesítjük.

ATAIF (MAROKKÓI PALACSINTA)
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25 dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só

Elkészítése:
Tegyük meleg helyre az átszitált *, sózott lisztet. Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a liszthez. Körülbelül 1,5 óra alatt megkel. Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe, ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg egy-egy oldala hólyagos lesz. Készíthetjük cukorral is. Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve vagy rakottként.

*A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!

BASZK PALACSINTA (GALETTES BASQUAISE)
Hozzávalók:
hagyományos palacsinta, lecsó, sonka
Töltelék:
a lecsó, belekeverve vékonyan sonka

Elkészítése:
A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, süthetünk a tetejére 1-1 tükörtojást.

DINNYE NYERS SONKÁVAL**
Hozzávalók: 1 lehűtött kisméretű sárgadinnye, 1 lehűtött nagyméretű kantalup*** - dinnye (rendkívül illatos, édes húsú dinnye), 8 szelet nyers sonka (kb. 240 g) fekete bors, menta, ízlés szerint

TIPP
Ha lehet, pármai sonkát használjunk ehhez az előételhez. Főként füstölt íze miatt ideális kontrasztot ad az édes dinnyével szemben.
Előkészítés: 15 perc
Főzés: nincs
Elkészítése:
Mindkét fajta dinnyét hosszában 12 szeletre vágjuk. Héjukat levágjuk, a sárga- és kantalup*** - dinnye szeleteit egymással váltakozva 8 tányérra tesszük. A sonkaszeleteket hosszában megfelezzük és lazán, tasakszerűen feltekerjük, hogy virágkehelyre emlékeztessenek. A dinnyeszeleteket váltakozva rendezzük el a tányéron, a sonkát a közepére vagy a dinnyeszeletek közé helyezzük és megborsozzuk. A mentaleveleket gondosan megmossuk, szárazra töröljük, majd ezekkel díszítjük és szervírozzuk a dinnyét.
**(Ez a recept most az évszak miatt nem aktuális ugyan, de tedd el, mentsd le, jó lesz a dinnye szezonjában)
***Középérésű, pultálló „olasz kantalup” típusú hibrid. Termése 1,5-2 kg átlagsúlyú, narancssárga húsú, prémium sárgadinnye, de több fajta is létezik és szezonban kapható

DIÓS PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
5 dkg finomra darált, sós dióbelet 12 vékony, sós palacsintára osztva, szorosan feltekerjük. Végeiket úgy hajtjuk be, hogy ne nyíljanak ki. Elkeverve 2 felvert tojást, 1 csapott tk sót, 1 kk. őrölt borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a palacsintákat beleforgatjuk, majd 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg finomra darált dióbél, só keverékébe hempergetve rányomkodjuk. Óvatosan, kis adagokban, forró olajban, 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük, leitatjuk. Finom sör- vagy borkorcsolya. Hidegen magában vagy majonézes mártással előételként tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GYÜMÖLCSÖS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.