Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSÖS ELŐÉTELEK 6.

2019.04.11

ELŐÉTELEK

GUACAMOLE (ANGOL-MEXICOI)
Hozzávalók:
4 avokádó, 2 kis chili paprika apróra vágva, 1 citrom, 1 tk bors, 1/4 tk. asafoetida*, 1/2 tk só, 3-4 saláta levél, néhány friss koriander levél

Elkészítése:
Az avokadót elfelezzük, kivájjuk a héjából, tálba tesszük és összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott salátát, koriandert, a citrom levét, chilit, borsot, sót, asafoetidát***, és jól összekeverjük.
***Az aszatgyanta
az indiai konyha ismert fűszere. Ázsiai és bioboltokban kapható. Forgalomba por alakban kerül. Fanyar, kesernyés és csípős íze, valamint igen erős, átható, fokhagymajellegű illata van, de nem jelent gondot azoknak, akik érzékenyek a fokhagymára. Általában kis mennyiségben használják, kapható aszatgyantás fűszersó formájában például.
Gyógyhatású szerként is ismert: segíti az emésztést, a felfúvódás ellenszere, de légcsőhurutra és női bajokra is javallott.

GYÜMÖLCSÖS-SAJTOS QUESADILLA
Hozzávalók:
1 dl aszalt sárgabarack, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 6 evőkanál narancslé, 4 dl ricotta sajt, kb. 6 evőkanál méz (vagy ízlés szerint), 1 teáskanál őrölt koriander, 12 db lisztes tortilla* (15-20 cm átmérőjűek), 6 dl feldarabolt friss vagy konzerv ananász jól lecsepegtetve + mentagallyak a díszítéshez

Elkészítése:
Egy tálban keverjük össze az aszalt sárgabarackot, a narancshéjat és a narancslevet, majd hagyjuk állni, amíg a barackdarabok meg nem puhulnak kb. 10 perc)
Egy keverőgépben vagy mixerben keverjük össze a barack-narancslé keveréket, a ricotta sajtot, a mézet és a koriandert, és addig keverjük a géppel, amíg lágy pürét nem kapunk (ennél a pontnál megállhatunk, és a keveréket lefagyaszthatjuk, így két napig is eltartható).
Helyezzünk el hat tortillát 2 vagy 3 enyhén megzsírozott sütőlapon. Szórjuk meg őket egyenletesen a sajtos keverékkel úgy, hogy körben egy-másfél centiméteres üres hely maradjon. Egyenletesen terítsük el az ananászt a sajton, majd mindegyikre helyezzünk el egyet-egyet a maradék hat tortillából, és gyengén nyomjuk össze. 230°C-os sütőben addig süssük, amíg a tortillák enyhén meg nem pirulnak (kb. 7 - 9 percig) úgy, hogy a sütőlapokat félidőben fordítsuk el 90°-kal, hogy minden oldal egyenletesen megpirulhasson. Fatáblán szeleteljük fel a tortillákat egyenként 4-6 szeletre, majd rendezzük el ezeket ízlésesen egy nagy lapos tálon, ha kívánjuk, díszítsük mentagallyakkal, ha úgy kívánjuk. 8 - 10 adag lesz belőle.

ÍNYENC ELŐÉTEL
Hozzávalók:
8 karika ananászbefőtt a leve nélkül, 1 kis doboz kaviár, 5 dkg reszelt márványsajt, 1/2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, salátalevelek, só

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a tejföllel, a pépesre zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. Megmosott és megszárított salátalevelekkel leterítünk egy tálcát vagy egy lapos tálat. Egymás mellé, sorban elhelyezzük rajta az ananászkarikákat. Mindegyik üregébe töltünk a sajtos krémből, majd a karika peremére is kenünk belőle. A kaviárt elosztjuk a tetején; nagyon hidegen kínáljuk.
Jó tanács:
Gomolyasajt helyett használhatunk bármilyen más félkemény sajtot.

KALAPOS KIRÁLY
Hozzávalók:
8 molnárka (édeskés péksütemény), 2 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejföl, 4-5 szál zöldhagyma, só és törött bors, ízlés szerint, 2-3 dl tej, 1 teáskanál szardellapaszta

Elkészítése:
A molnárkák tetejéről egy vékony lapot levágunk, belsejüket óvatosan kiszedjük. Ügyeljünk arra, hogy a péksütemény fala ne lyukadjon ki. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk. Hozzáadjuk a reszelt márványsajt felét, a szardellapasztát, a nagyon finomra vágott zöldhagymát, a tejföl felét, pici sót és törött borsot, végül a habosra kevert vajat. Jól összedolgozzuk a kivájt péksütemény belével, majd az egy pillanatra tejbe mártott molnárkákba töltjük. (Vigyázzunk, nehogy a sütemény túlságosan elázzon!)
A molnárkák "kalapját" is megmártjuk a tejben, majd a tetejére kenjük a megmaradt tejföllel elkevert reszelt márványsajtot, és "félrecsapva" ráillesztjük a púposra töltött sütemény tetejére. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a sajt teljesen ráolvad.
Ne süssük barnára, mert keserű lesz!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - GYÜMÖLCSÖS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.