Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - HIDEG ELŐÉTELEK 1.

2019.02.04

ELŐÉTELEK

Almás kivisaláta pirított sajttal
Hozzávalók:
40 dkg kivi, 20 dkg alma, 20 dkg gomolya sajt, citromlé A kivit meghámozzuk, és cikkekre vágjuk, az almát megmossuk, és a kivihez hasonlóan daraboljuk. A sajtot kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés forró olajban hirtelen pirosra sütjük.
A kivit és az almát citromlével meglocsoljuk, és ízlésesen tálkákba, tányérra tesszük, majd a tetejére szórjuk a megsütött és kockára darabolt sajtot.

Almás rózsaimbisz
Hozzávalók:
4 szép rózsa szirmai, 2,5 dl száraz pezsgő, 1 lap zselatin, 2 dl száraz fehérbor és 2 dl víz, 20 dkg mélyhűtött, tisztított, főtt garnélarák, 1 kicsi ranett alma A mártáshoz:
2 pohár natúr joghurt, só, frissen őrölt rózsabors, 2-3 gyöngyhagyma vagy 2 szál zsenge újhagyma, 8-10 friss mentalevél A rózsaszirmokat legalább egy órára a pezsgőbe áztatjuk. A zselatint a kissé meglangyosított bor és víz keverékében feloldjuk. A rákot felengedjük, lecsepegtetjük. Az almát megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk, magházát kiemeljük, és húsát vékony szeletkékre metéljük. A rákokat, a pezsgőtől lecsöpögtetett rózsaszirmokat meg az almaszeleteket négy egyforma, kis üvegtálkába osztjuk, és a zselatinos borral a tál pereméig felöntjük. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkocsonyásodjon. Ez alatt a joghurtot sóval, rózsaborssal, finomra vágott gyöngyhagymával és mentalevéllel alaposan összekeverjük.
Négy, desszertes üvegtányérra öntjük, az üvegtálkákat egy másodpercre forró vízbe mártjuk, majd tartalmukat egy mozdulattal ügyesen a fűszeres joghurt közepére borítjuk.
Előételként, a büféasztal gyöngyszemeként tálalhatjuk.

Almás sajtkoktél
Hozzávalók:
15 dkg jó érett márványsajt, 2 közepes nagyságú alma, 1 dl tejföl, 1 kupica konyak, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, törött fehér bors és só ízlés szerint, 4 salátalevél

Előkészítés:

A salátaleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, majd külön-külön négy talpas pohárba tesszük, és a hűtőszekrényben lehűtjük. Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk, majd azonnal meglocsoljuk a citromlével. A márványsajtot lereszeljük, ezután összekeverjük a tejföllel, a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a konyakkal, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, törött fehér borssal. A salátával bélelt poharakba halmozzuk az almakockákat, és rácsorgatjuk a márványsajtos krémet.
Egy órányi hűtés után kínáljuk.

Ananászos vacsorasaláta
Hozzávalók:
1 kis doboz ananászbefőtt (még jobb egy kisebb friss ananász), 20 dkg sovány sonka (egy vastagabb szeletben), 15 dkg ementáli sajt, 2 savanykás alma, 5 dkg aszalt szilva,
A mártáshoz:
1 dl készen vásárolt tormás majonéz, fél dl tejszín, fél citrom leve, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint törött fehér bors és só.

Előkészítése:
az ananászbefőtt levét előző este leszűröm, a gyümölcsöt félreteszem. A levet a megmosott aszalt szilvára öntöm, és befedve másnapig a hűtőben tartom. Az étel készítése előtt az almát megmosom, és héjastól - az ananásszal együtt - felkockázom. Citromlevet csepegtetek rá, hogy meg ne barnuljon. A szilvát leszűröm, felaprítom. A sonkát meg a sajtot szintén kockákra vágom.
Elkészítése: az almát leszűröm, és a sonkával, sajttal, szilvával együtt tálba rakom. Hűtőszekrényben lehűtöm.
A mártáshoz simára keverem a leszűrt citromlevet, szilvalevet, tormás majonézt és tejszínt, majd ízlés szerint sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezem.
Mártásos edénybe öntöm.
Tálaláskor ki-ki a saját adagját meglocsolja a mártással.
Édeskés, pirított péksüteménnyel finom vacsora vagy ünnepi menü előétele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HIDEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.