Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEG ELŐÉTELEK 2.

2019.02.28

ELŐÉTELEK

Avokadó-saláta - Brazília
Hozzávalók:
2 avokadókörte, 1 tk mustár, fél citrom leve, törött bors, só, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek apróra vágott zöld olajbogyó, 20 dkg főtt, tisztított rák apróra vágva, 1 ek olívaolaj, 4 salátalevél.

Elkészítése:
Az avokadót hosszában vágjuk ketté, vegyük ki a magot. Vegyünk ki mindkét félből 2-2 ek-nyit. Nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, borsot, sót, fokhagymát, olajbogyót, rákot, olajat. Óvatosan keverjük össze. Töltsük meg a fél avokadókat.
Tegyük a salátaleveleket kistányérokra, helyezzük rájuk a töltött avokadókat.

Bébipolip roston
Összeállítás:
15 perc + 2 óra pácolás
Főzés: 6 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
18 bébipolip, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj, 4 evőkanál citromlé, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál felaprított friss petrezselyemzöld, 1 evőkanál őrölt édes-nemes pirospaprika

Elkészítése:
A polip tisztításához éles kést használunk. Először a belsőséget távolítjuk el - ehhez vagy az egész fejet levágjuk, vagy csak felnyitjuk a fejet, s így húzzuk ki. A poliptestet kézbe vesszük, mutatóujjunkkal felnyomjuk rágószervét, és ezt is kivesszük. A testet alaposan átmossuk. Eltávolítjuk a szemet, a tömlőt két-három darabra vágjuk, és félretesszük.
Nagy tálban összekeverjük a citromlevet, a citromhéjat, az olívaolajat, a fokhagymát, a petrezselymet és az őrölt paprikát. Beletesszük az előkészített polipot, fóliával lefedjük, és 1-2 órát pácoljuk. A grillsütő rácsát kissé beolajozzuk, ráhelyezzük a polipokat, és közepes-erős hőmérsékleten 3 percig sütjük mindkét oldalát. Közben a páclével locsolgatjuk.
Hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.
Ha még jobb ízt szeretnénk elérni, érdemes a polipot 2-3 napig a páclében tartani, és mindennap jól megforgatni.

Borjúmáj-pástétom
Elkészítése:
Fél kg borjúmájat egy vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel és kevés citromhéjjal megőrölünk. Azután 17 dkg habosra kevert vajat, 7-8 tojás sárgáját egyenként hozzáadva, sóval, borssal két áztatott zsemlyebéllel összekeverjük. Utoljára a tojás kemény habját adjuk hozzá s kikent, és lisztezett formában háromnegyed óráig sütjük.
Hidegen is igen jó.

Brokkolikrémmel töltött tojás
Hozzávalók:
1 fej brokkoli, 4 db keményre főtt tojás, 8 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, citromlé, reszelt citromhéj, szódabikarbóna

Elkészítése:
A brokkolit megmossuk, a rózsáikat leszedjük róla, majd a brokkoliszárakat késsel vékonyan meghámozzuk. Sóval reszelt citromhéjjal, citromlével ízesített vízben előbb a szárakat főzzük 8-10 percig, majd hozzáadjuk a rózsákat, és az egészet puhára főzzük.
A főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, hogy a szép zöld színét megőrizze. Ha kész, leszűrjük, melegen átpasszírozzuk. A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük. Az áttört tojássárgáját, és a habosított vajat, hozzádolgozzuk a brokkolihoz. Simára kikeverjük, közben sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
A keményre főzött tojások fehérjébe beletöltve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HIDEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.