Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEG ELŐÉTELEK 4.

2019.03.30

ELŐÉTELEK

Formás falat
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg penészes camembert sajt (vagy bármilyen félkemény sajt), szeletelt sokmagos barna kenyér (10 x 12 cm nagy), 5 dkg vaj Előkészítés:
A sajtot kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A kenyereket vékonyan megkenjük vajjal. Elkészítés:
A kenyérszeletek felére fektetjük a sajtot, majd betakarjuk a maradék kenyérrel. Ha marad sajtunk, a felső kenyérre fektetjük, és kissé lenyomkodjuk. Különböző formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk a kenyereket. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szabáshulladék maradjon. Ízlésesen tányérra rakjuk, és kínáljuk.

Füstölt tojás
Hozzávalók:
6 db tojás, 5 kk szójaszósz, 1 kk szezamolaj***, 1-1,5 kk füstölt só, 1 kk cukor Elkészítés:
Főzzük a tojásokat 4 percig, utána hűtsük le, majd vigyázva hámozzuk meg. Keverjük összes az ízesítőket, öntsük rá a meghámozott tojásokra és időnként megforgatva, 2-3 óra hosszat hagyjuk benne állni.
Füstölt só, hozzávalók:
1 rész szemes bors, 1 rész só A sót és a borsot keverjük össze, és erős lángon pirítsuk barnára, utána mozsárban törjük egészen finomra.

***Szezámolaj:
Évszázadokon szezámból sajtolták a világ számos részén a legfontosabb főzőolajat. Marco Polo először Perzsiában találkozott a szezámolajjal, ahol olíva helyett használták, mivel az olajnövény azon a vidéken nem termett. Úgy fogalmazott egy írásában, hogy még életében nem ízlelt ilyen finom olajat. A szezámolaj többek között azért olyan jó, mert magas hőmérsékleten sem savasodik, és olyan intenzív az illata, hogy már egy kis mennyiség is rengeteg ételhez elegendő.
Cukorsziruppal keverve, halva formájában közvetlenül fogyasztható.

Fűszeres tojásfalatkák
Hozzávalók:
8 tojás, 4 evőkanál olaj (ha van, olívaolaj), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ketchup, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál citromlé, bors, kevés cukor Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, és meghámozva nyolcadokba vágjuk. Az olajat elkeverjük a ketchuppal, a szardellapasztával, a reszelt vöröshagymával, a pépesre zúzott fokhagymával, a citromlével és ízlés szerint cukorral. Lapos üvegtálra tesszük a tojásgerezdeket, és rácsorgatjuk a fűszeres mártást. Jól lehűtve kínáljuk.

Hallal töltött paradicsom
Hozzávalók:
1 kg friss paradicsom, ecet, olaj, só, bors, petrezselyemzöldje, cukor, 500 g főtt hal, 3 tojássárgájából és 5 dl olajból majonézmártás, franciasaláta, 180 g aszpik Elkészítés:
Személyenként egy nagyobb, de inkább két kisebb egyforma nagyságú érett paradicsomot előző napon leforrázzuk, majd héját lehúzzuk. Felső részüket kb. az 1/5 részénél levágjuk, és belsejükből gyengéden kinyomkodjuk a vizenyős részüket a magokkal. Azután mély tálba helyezzük, melyben egy ecetes, olajos, sós, borsos, petrezselyem zöldjével, kevés cukorral ízesített lé szinte ellepi, s ebben kb. 24 óráig pácoljuk. Azt követően az alsó, nagyobb részeket hagyjuk megszikkadni. A sós, kissé ecetes vízben megfőzött halat, kockára vágjuk, összekeverjük a közben elkészített majonézmártás egyharmadával, elosztjuk a paradicsomokba, majd a majonéz másik harmadával bevonjuk.
(A majonéz harmadik harmadát a franciasaláta készítésénél használjuk fel.)
Meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, ráhelyezzük a levágott paradicsomtetőket. Üvegtálra, franciasaláta talpazatra rendezzük, salátalevelekkel és aszpikkal díszítve tálaljuk.
Hússalátával is tölthetjük a paradicsomokat, melybe finom magyar sonkát vágunk metéltre, de akár szegedi halsaláta receptje szerint. Utóbbi esetben a tölteléket nem majonézzel vonjuk be, hanem reszelt kemény tojással hintjük meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HIDEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.