Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEG ELŐÉTELEK 6.

2019.05.25

ELŐÉTELEK

Húsos saláta tampicói módra (Mexikó)
Hozzávalók:
60 dkg apróra vágott főtt marhahús, 5 ek ketchup, 1 tk chilipor, 1 ek citromlé, 1 ek olaj, 3 ek kimagozott olajbogyó, 1 ek finomra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevél, 2 salátalevél. Elkészítése:
Tegyünk tálba 2 salátalevelet. Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük a salátára.
Búzalisztből készült tortillával kínáljuk.

Liget saláta
A városligeti Gundel-étterem egyik közkedvelt nyári előétele.
Hozzávalók:
300 g kifliburgonya, 3 db tojás, 2 db kis, borízű alma, 200 g nyers uborka, 300 g friss paradicsom, 30 db rák, 1 fej saláta, 1 db sült csirke, só, citromlé, Worcester - szósz, mustár, metélőhagyma, bors, 2 tojássárgájából és 3,5 dl olajból majonéz

Elkészítése:
A megmosott, de héjas burgonyát és a tojást megfőzzük, az almát megtisztítjuk, az uborkát és a paradicsomot meghámozzuk, a rákot megfőzzük, húsát kifejtjük. Egy keverőtálban a burgonyát és almát kb. 3 mm vastag, körömnyi darabokra vagdaljuk. A tojást, uborkát, paradicsomot felszeleteljük, az uborkát nagyon vékonyra.
A fejes salátát ujjnyi, a csirke barna húsát gyufaszálnyi metéltre vágjuk, a melle húsát vékony szeletekre.
Néhány szép tojás- és paradicsomkarikát, melle-húsdarabkát, rákfarkat a díszítéshez félretéve, az egészet óvatosan összekeverjük, és a megadott fűszerekkel ízesítjük.
A kemény majonézt csak közvetlenül fogyasztás előtt keverjük hozzá, mert az uborka, paradicsom, levet ereszt, salátánk túl híg lesz.
Az egészet üvegtálra halmozzuk, alul salátalevelekkel, tojás- és paradicsomkarikákkal, felül és oldalt a mellhús szeletekkel és rákfarkakkal díszítjük.

Márványos teatojás
Hozzávalók:
6 db tojás, 2,5 kk só, 5 kk szójaszósz, 1 db csillagánizs, 2 g fekete teafű
A szósz elkészítéséhez:
1 ek szójaszósz, 1 ek ecet, 1 kk cukor, 3 kk víz, 2 kk bor

Elkészítése:
A tojásokat főzzük keményre, és a héjukat törjük meg, de hagyjuk rajtuk.
Rakjuk őket az ízesítőkkel együtt hideg vízbe és főzzük 2-3 óra hosszat.
Utána minimum 10 órát hagyjuk állni.
Tálaláskor a megtisztított tojásoknak, a márványoz kell hasonlítani.
A szószt a tojás mellé külön edényben tálaljuk, hogy mártogatni lehessen.

Olasz saláta
Elkészítése:
Megfőzünk 3-4 nagy burgonyát héjában és 15 deka lencsét.
Természetesen külön-külön.
A burgonyát meghámozzuk, és nagyon kis kockára vágjuk, a lencsét pedig, ha megpuhult, szitára tesszük, hogy a leve lecsurogjon. 3-4 tojást keményre főzünk, és ezeket is apró kockákra vágjuk. Ugyanezt tesszük 4-5 nyers meghámozott almával, 3-4 ecetes uborkával, 6-7 karika ecetes céklával. Végül apróra összevagdalunk egy teljes kelet-tengeri heringet, 1-2 orosz halat (ruszli), 2-3 szardíniát, ugyanannyi szardellát, és mindezt berakjuk a salátástálba, megsózzuk, és uborka- meg céklalevet öntünk rá, megolajozzuk, és majonézzel vagy pár kanál közönséges mustárral jól összekeverjük.
Egészen sűrűnek kell lennie.
Kitűnő előételnek is, ekkor kagylóban tálaljuk.

Olívás gombakoktél
Hozzávalók:
25 dkg apró szemű gomba (vagy gombakonzerv), 8 szem olívabogyó, 2 tojás, 3 evőkanál sűrű tejföl, 1 púpozott evőkanál majonéz, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só, 4 salátalevél

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, és egészben hagyva forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük.
(A konzervgombát nem kell főzni, csak levétől leszűrni.)
A tojásokat keményre főzzük, majd a már kihűlt gombával együtt kis kockákra vágjuk. Megmosott és megszárított salátalevéllel kibélelt talpas poharakban elosztjuk a gombát és a kemény tojást, majd hűtőszekrényben hűtjük fél órán keresztül. Közben a majonézt elkeverjük a tejföllel, a szétzúzott fokhagymával, és a kimagozott és apróra vágott olívabogyóval, a törött borssal, a sóval.
A hideg gombás tojásra rácsorgatjuk a mártást, és fél órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Sós stanglival kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HIDEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.