Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEG ELŐÉTELEK 8

2019.11.09

ELŐÉTELEK

Savanyított sült hal
(Eszkabecseng iszda - Fülöp-szigetek)
Hozzávalók:
4 szelet makréla vagy más tengeri hal, só, bors, 6 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma vékonyan fölszeletelve, 1 gerezd fokhagyma vékonyan fölszeletelve, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 dl gyenge ecet (borecet a legjobb), 1 dl víz, 3 evőkanál cukor, 15 dkg gomba fölszeletelve, 1 zöldpaprika fölszeletelve.

Elkészítés:
Sózzuk, borsozzuk be a halat, és süssük meg a forró olajban. Emeljük ki a halszeleteket, és a maradék olajban pároljuk meg a hagymát és fokhagymát (kb. 5 perc takaréklángon). Ezután öntsük rá az előzőleg összekevert vizet, ecetet, gyömbért, cukrot, gombát, zöldpaprikát. Fedjük be az edényt, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 5 percig.
Végül tegyük bele a halszeleteket, főzzük további 5 percig.
Hűtsük ki, és állítsuk hűtőszekrénybe 24 óra hosszára, mielőtt tálaljuk.
Hideg előételként kínálhatjuk.

Sonkakoktél fűszeresen
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott főtt füstölthús), fél doboz ringli az olajjal együtt, 1/2 teáskanál szardellapaszta, 1 dl majonéz, 1/2 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, 1/2 teáskanál reszelt vöröshagyma (vagy 1/2 csokor snidling), 4 salátalevél

Elkészítés:
A főtt sonkát apró kockákra vágjuk. A ringli olaját elkeverjük a szardellapasztával, a majonézzel, a tejföllel, a tejszínnel és a reszelt vöröshagymával.
Megmosott és megszárított salátalevéllel kibélelt talpas poharakba tesszük a mártással elkevert sonkakockákat, és a tetejét sűrűn beszórjuk az apróra vagdalt ringli-darabkákkal.
Jól behűtve kínáljuk.
Száraz fehérbor illik hozzá.

Spenótos töltött hajó
Hozzávalók 4 személyre:
6 tojás, 25 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majonéz, 1 kávéskanálnyi csípős mustár, 1 csipet szerecsendió, 1 evőkanál főtt kukorica, 1 paradicsom

Előkészítés:
A tojásokat sós vízben keményre főzzük, és hideg vízbe merítve lehűtjük. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk.
A fokhagymát meghámozzuk.

Elkészítés:
A spenótot lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük.
Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük, vagy bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, "derékban", körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket. Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon.
Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük, péppé törjük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint 1 csipet frissen reszelt szerecsendiót, sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük.
Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket, és legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk.
Tálaláskor megmossuk, és szárazra törölgetjük a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, húsát vékony gerezdekre szeleteljük. A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel. Italkorcsolyaként, előételként, sonka mellé kínáljuk.
Gondos tárolással 1-2 napig biztonságosan eltartható.

Sütőtöksaláta
Elkészítés:
Tisztán mérve 50 dkg sütőtököt kockára vágunk.
Forró, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. 2 fej karikára vágott lilahagymával, 3 db felszeletelt kemény tojással összekeverjük. 2 dl tejfölt 3 ek ecetes tormával, sóval, borssal, 1 kk mustárral összekeverünk, és a tököt beleforgatjuk.
Kemény tojással és snidlinggel díszítve, jégbe hűtve tálaljuk.
(Lilahagyma helyett adhatunk hozzá apró marinált hagymát és csíkokra vágott marinált paprikát.)

Szegedi halsaláta
Az öntethez:
30 g vöröshagyma, 1/2 cs metélőhagyma (mindkettő nagyon finomra vágva), só, ecet, bors, 1 dl étolaj, 5 g fűszerpaprika, 80 g Vitapricz (pritamin)
A halsalátához:
700 g főtt hal, 200 g zöldpaprika, 100 g friss paradicsom, 2 db kemény tojás, salátalevelek

Elkészítés:
Fenti anyagokból pikáns öntetet készítünk, hadd érjenek össze az ízek.
Azután a puhára főzött, és szálkátlanított halat kisebb darabokra aprítjuk, és lehűtjük.
A zöldpaprikát kis kockára vágjuk, és 2-3 percig kevés hallében főzzük.
A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágva magjait kinyomkodjuk, és szintén kockára vágjuk.
Ezután mindezt jól összekeverjük, ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük, majd hűtőben néhány óráig pihentetjük.
Keménytojás szeletekkel és salátalevelekkel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HIDEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.