Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - HÚSOS ELŐÉTELEK 1

2019.02.20

ELŐÉTELEK

ALMÁS CSIRKEFASÍRT
Hozzávalók:
20 dkg alma, 30 dkg csirkemell filé, 1,5 zsemle, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, olaj, zsemlemorzsa, tej, borsikafű, só

Elkészítése:
A csirkét daráljuk le, az almát reszeljük meg, a hagymát vágjuk apróra. A zsemlét áztassuk tejbe és csavarjuk ki.
A ledarált húshoz keverjük hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást.
Ízesítsük borsikafűvel és sóval.
Az alaposan összedolgozott masszát tegyük egy olajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába, és közepes tűzön süssük pirosra.
Ha nincs őzgerincformánk, akkor a masszából formázzunk rudat, kenjük meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és alufóliába tekerve süssük meg egy tepsiben.

ANANÁSZOS-KÁVÉS SÜLT SONKA
Hozzávalók:
60 dkg füstölt-főtt sonka, 1 db friss ananász, 10 dkg margarin, 0,5 dl presszókávé, 1 dl tejszín, durvára tört feketebors

Elkészítése:
A sonkát és az ananászt fél centiméteres szeletekre vágjuk, és a felhevített margarinon pirosra sütjük, majd félretesszük.
A visszamaradt zsiradékot tejszínnel és kávéval felöntjük, borssal ízesítve felforraljuk.
Tálaláskor a sonkaszeleteket tányérra tesszük, ráhalmozzuk a sült ananászszeletkéket, és körülöntjük a kávés-tejszínes öntettel.

ÁNIZSOS CSIRKEMÁJ
Kínai hideg előétel
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 3 szelet friss gyömbér, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma 2 dl szójamártás, 4 db csillagánizs, 1 dl száraz fehérbor 1 kávéskanál cukor

Elkészítése:
A csirkemájat az összekevert fűszerekkel 20 percig főzzük.
Kihűtjük, és másnap leszűrve, saláta- vagy zellerlevélre tálaljuk.

APRÓLÉKOS KOCSONYAFALATOK
Időigényes, de "hatásos" hideg előétel - hidegtálon is mutatós. Célszerű előző nap elkészíteni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirke belsőségei, apróléka (esetleg egyéb csontos-bőrös rész, ha van kéznél); 1 nagyobb sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 kanál zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, diónyi vöröshagyma, körömnyi babérlevél, szelet zöldpaprika. 2-3 szem bors, 1-2 szem borókabogyó, késhegynyi őrölt (reszelt) szerecsendió, só ízlés szerint; zselatin szükség szerint (ha sok csontot és bőrt főztünk, lehet, hogy zselatin nem is kell)

Elkészítése:
A hozzávalókat a máj és a zselatin kivételével a szükséges mennyiségű vízzel nagyon lassú tűzön (nehogy zavaros legyen) addig főzzük, míg a zúza is megpuhul. Beletesszük a májat, és még öt-hét percig főzzük. Leszűrjük; a lét lehűtve célszerű gézen vagy más finom szűrőn is átszűrni, hogy teljesen tiszta és "zsírpacni-mentes" legyen.
A sárga- és fehérrépát, a belsőségeket vékonyra felszeleteljük, majd rétegezve fogpiszkálóra tűzzük a hozzávalókat.
A szükséges mennyiségű zselatint annak használati utasítása szerint elkészítjük, és a léhez adjuk. Alkalmas lapos edénybe (pl. jégkocka tartóba) vékony réteg lét öntünk, és legalább félkocsonyásodásig behűtjük (a többit közben langyos helyen vagy meleg vízfürdőben tartjuk, hogy híg maradjon).
A feltűzött falatkákat ezen a rétegen egymás mellé állítjuk, a maradék lével felöntjük, hidegre tesszük.
Tálalás előtt a formából kivéve falatnyira szeleteljük. Gyengén megpirított, lehűlt kifli-karikára vagy kenyér-szeletkére helyezve tálra rendezzük.
Zöldpetrezselyemmel, citromszelettel, paradicsomkarikával, pirospaprikaszeletekkel díszíthetjük.
Kínálhatunk hozzá ecetes tormát, cikkekre vágott citromkarikát, paradicsomfalatokat, könnyű salátát, stb.

ASZPIKOS ELŐÉTEL (1940)
Elkészítése:
Készítsünk szép tiszta aszpikot. Egy hosszúkás forma aljára öntsünk belőle kisujjnyi vastagon.
Ha megfagyott, díszítsük ízlésünk, leleményességünk szerint zöldpetrezselyemmel, kemény tojásból kiszúrt csillagocskákkal, konzerv-zöldborsóval, száraz piros céklával, vagy mixed-pickles egyveleggel. Stb., stb. Szóval, ha a forma alját szépen kicsinosítottuk, öntsünk rá ismét aszpikot, ha ez is megkocsonyásodott, rakjunk vékony szeletekre vágott sonkát, sült libamáj szeleteket, füstölt főtt marhanyelvet, vagy pirosra sült borjú vagy fehér szárnyashúst, karikára vágott főtt kemény tojást.
Aztán teleöntjük a formát aszpikkal, a jégre tesszük, és ha megfagyott, hirtelen meleg vízbe mártjuk és a tálra, vagy sztaniol alapzatra borítjuk, és ízlésünk szerint körüldíszítjük.

ASZPIKOS HAL
Hozzávalók:
1 kg fogas, páclé, aszpik

Elkészítése:
A fogast megtisztítjuk, felszeleteljük, és a páclében megfőzzük.
Üvegtányérokba tesszük, és olvasztott aszpikkal leöntve fagyasztjuk meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HÚSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.