Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS ELŐÉTELEK 10.

2020.07.17

ELŐÉTELEK

HAGYMÁS-SZARDELLÁS KOLBÁSZ
Hozzávalók:
2 pár debreceni kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl majonéz, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 teáskanál mustár, olaj a vöröshagyma sütéséhez

Elkészítése:
A szardellapasztát a majonézhez keverjük, és kevés mustárral ízesítjük.
A kolbászt hideg vízbe téve addig főzzük, míg gyöngyözni nem kezd a víz.
Közben a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és a lisztben megmártva, forró olajban ropogós-pirosra sütjük, majd lecsöpögtetjük.
Tálaláskor egy-egy kolbászt lelocsolunk a mártással, és a tetejére halmozzuk a sült hagymát.

HALAS CUKKINI ROLÁD
Hozzávalók 2 személyre:
2 zsenge, arasznyi cukkini só 40 dkg tengeri halfilé (fagyasztott is lehet) 3-4 dkg vaj 2 tojás 2 dl tejszín őrölt fekete bors 2-3 gerezd fokhagyma 1 csokor kapor 10 dkg reszelt ementáli sajt 2 kisebb paradicsom

Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük.
Ezt szeletelő géppel a legkönnyebb, de olyan uborkagyalu is megteszi, amin a szeletelés vastagsága állítható.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, leszűrve lecsöpögtetjük.
A tengeri halból a vastagabb darabokat lapjában félbevágjuk, majd a filéket nagyjából akkorára daraboljuk – igazítjuk, hogy olyan szélesek legyenek, mint a cukkini szeletek.
Megsózzuk, majd minden cukkini csíkra teszünk 1-1 (ha úgy jön ki, akár 2) szeletet is.
Szorosan fölgöngyöljük, majd 2, egyszemélyes kivajazott, tűzálló tálba állítgatjuk.
Akkor jó, ha a formát szépen kitölti, így a kis tekercsek nem nyílnak szét.
A tojásokat felverjük, a tejszínnel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott kaporral fűszerezzük.
Végül a reszelt sajtot és a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot is beleforgatjuk.
A tekercsekre öntjük, eligazgatjuk, előmelegített sütőben, nagy lángon (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 20-25 perc alatt megsütjük.
Meleg előételnek vagy könnyű vacsorának kínáljuk, de főétkezés is lehet belőle, ha párolt rizst is adunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

HALKRÉM
Hozzávalók:
60 dkg tisztított hal, 1 citrom leve, 10 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:
Lehetőség szerint többféle halat kevés sós vízben, lassú tűzön egy órán át főzzünk.
Ezután a halszeleteket szitán áttörjük, hozzáadunk egy késhegynyi törött borsot és citromlevet ízlés szerinti mennyiségben.
Mindezt 10 dkg vajjal jól elkavarjuk és behűtjük.
Tálaláskor olajbogyóval, citromkarikákkal, zöldpetrezselyemmel díszítjük.

HALKRÉM RÓZSASZÍN SZÓSSZAL
Hozzávalók:
30 dkg halfilé, 1 kávéskanál citromlé, szerecsendió, só, őrölt bors, 3 tojásfehérje, 2 dl tejföl, metélőhagyma, vaj, 4 dl joghurt, 3 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors

Elkészítése:
Turmixoljuk a halat, fokozatosan hozzáadva a citromlét, a szerecsendiót, a sót, borsot és a tojásfehérjét.
10 percre tegyük mélyhűtőbe a tejföllel is.
Ezután a tejföllel és a metélőhagymával ismét turmixoljuk el.
Töltsük négy kis kivajazott tűzálló tálkába, ezeket állítsuk vízzel teli tepsibe, s 20 percig 6-os fokozatosan süssük.
5 percig hagyjuk hűlni, majd fordítsuk ki a tálkákból.
Öntsük rá a hozzávalók (joghurt, sűrített paradicsom, só, bors, pirospaprika) összekeverésével készített meleg szószt.

HALKROKETT
(PASTEIS DE BACALHAO)
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 kg fagyasztott hek (kifilézve), só, bors, petrezselyem, 5-6 gerezd fokhagyma, oregánó, 4-6 tojás, olaj

Elkészítése:
A halat felolvasztjuk, és jól kinyomkodjuk.
A krumplit héjában megfőzzük, majd ha kihűlt megpucoljuk és áttörjük.
Hozzáadjuk az áttört halat és az aprított fűszereket, majd (egyenként adagolva) annyi tojást keverünk hozzá, hogy a pudingnál még valamivel sűrűbb állagú legyen.
A masszából két kanállal kroketteket formálunk és bő forró olajban megsütjük.
(Hidegen és melegen egyaránt lehet előétel, de salátával főfogásként is nagyon népszerű.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HÚSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.