Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS ELŐÉTELEK 4.

2019.05.06

ELŐÉTELEK

CSÍPŐS FASÍRT
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1 zsemle, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál zöld-bors natúr lében, 1 teáskanálnyi csípős mustár, só, pirospaprika, olaj

Elkészítése:
A szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. A darált húst összegyúrjuk a kinyomkodott zsemlével, a tojással, a párolt hagymával. Zúzott fokhagymával, sóval, pirospaprikával, lecsöpögtetett, összevágott zöld-borssal, csípős mustárral fűszerezzük.

A masszát jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle.

Zsemlemorzsába hempergetjük, ellapítjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.
Burgonyapüré és cékla illik hozzá.

CSIRKEGOMBÓCOK SAVANYÚ MÁRTÁSBAN
"Klenyes de gayna kon agristada" - spanyolországi zsidó recept)
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell, 5 dkg mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, só; a mártáshoz: 3 dl csirkehúsleves (készülhet leveskockából is), 1 tojás, egy kevés só, másfél citrom leve

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozzuk, megdaráljuk, vagy nagyon apró kockákra vágjuk. Összedolgozzuk a meghámozott és megdarált mandulával, a zsemlemorzsával és a tojással. Sóval ízesítjük. Vizes kézzel, egy-egy kávéskanálnyi masszából, nagyon apró gombócokat készítünk.

(Kb. 20 gombóc lesz ebből a mennyiségből).

A mártás elkészítése:
3 evőkanál citromlevet elkeverünk a villával felvert tojással. A maradék citromlevet a húslevessel kis lábasban felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és lefödve 8-10 percig közepes tűzön főzzük, félidőben megforgatva azokat. Hab-szedőkanállal kiszedjük a gombócokat, mély tálba tesszük, és melegen tartjuk. A tojásos citromlevet összekeverjük 3-4 evőkanálnyi mártás lével, majd állandóan forgatva beleöntjük a mártásba, 4-6 perc alatt sűrűre fő.

A mártással beborítjuk a húsgombócokat, és melegen tálaljuk.
Ez az étel a szombati ünnepi ebéd egyik hagyományos fogása.

CSIRKEMÁJAS HAB (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
Tojást felverünk és tejszínt, majd összetört friss csirkemájat adunk hozzá. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Vajazott, zsemlemorzsával megszórt edénybe tesszük. Az edényt vízbe állítjuk, és 40 percig sütjük.

Paradicsomszósszal tálaljuk.

CSIRKE TARTÁRMÁRTÁSSAL
Elkészítése:
Hat személyre két szép csirkét számítunk. Jól bezöldségelve, mint a húslevest szoktuk, megfőzzük őket. A levest el is használhatjuk. Ha megfőtt, szépen feldaraboljuk a csirkét, tálra rendezzük, és a következő mártással öntjük le: négy tojássárgáját kikeverünk, hozzáadunk egy kanál mustárt, egy citrom levét, sót és ízlés szerint cukrot. Most lassan csepegtetünk bele, folytonos keverés közben, egy csésze olajat, majd öntünk hozzá egy csésze fehérbort; egy és fél deci tejszínt habbá verve utoljára keverünk bele.
Ezzel a mártással tálalás előtt leöntjük a csirkét, s még külön csészékben is adhatunk mártást melléje.
Hidegen tálaljuk előételnek

CSUKA- GOMBÓCKÁK
Hozzávalók:
1 kg csuka, 2 tojás, 50 dkg vegyes leveszöldség, 1/2 dkg szódabikarbóna, citromlé, 5 szál petrezselyemzöldje vagy kapor, késhegynyi gyömbérpor és őrölt szerecsendió, negyed csésze tejszín, 5 dkg liszt, olaj a sütéshez, só, bors, 1 fej hagyma, 5 ek vaj, 2 zsemle, fél csésze tej

Elkészítése:
A tisztított halat bezöldségelt és kissé sós vízben megfőzzük.
Mikor kész, megtisztítjuk a bőrétől. Kicsontozzuk - szálkázzuk, és pástétom finomságúra törjük vagy daráljuk.
Vajban könnyen megpirítjuk a finomra vágott hagymát, a zsemlét feltördeljük, és tejbe áztatjuk, a felesleges tejet kinyomkodjuk belőle és összekeverjük a hagymával.
Egy nagy tálban kikeverjük a tojássárgáját petrezselyemmel, hozzáadjuk a halpástétomot és a hagymás keverékünket. Megsózzuk, borsozzuk. Egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét, és finoman beforgatjuk a masszába.
Hozzáadjuk a szódabikarbónát, néhány csepp citromot, egy cseppnyi gyömbért és őrölt szerecsendiót. Jól elkeverjük, fellazítjuk tejszínnel.
A masszából apró labdacsokat formálva és azokat lisztbe forgatva olajban aranybarnára sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt tálalható előételként, citromos majonézzel.
Csak friss halból készíthető.
Ha van ikránk, azt gyömbérrel és pici tárkonyecettel fűszerezett borban fél napig érleljük, s ebből minden labdacs közepébe teszünk egy keveset sütés előtt.

COQ AU VIN
A recept újdonsága, hogy a szokásos gomba helyett aszalt szilvával készítjük.
Hozzávalók:
4 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, de a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb (2, 5 cm átmérőjű) gyöngyhagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörös bor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé (leveskockából), 1 teáskanál szárított kakukkfű.

Elkészítése:
A szeletelt bacont forró serpenyőben süssük ki, amíg szép barna és ropogós nem lesz. Szedjük ki papírtörülközőre és itassuk le róla a felesleges zsírt. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk be, és a szalonna zsírján süssük mindkét oldalukat 6 percig, majd szedjük ki tányérra a húst. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek (kb. 4 percig). Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul (kb. 6 perc). Vegyük le a fedőt, és forraljuk a mártást sűrűre (kb. 10 perc). A sült csirke-melleket tegyük vissza a szószba, és főzzük még legalább 2 percig, hogy a hús is átmelegedjen.

A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.
Ezt az ételt akár egy nappal hamarabb is elkészíthetjük.
Hűtőben lefedve tároljuk, majd másnap lassan melegítsük fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HÚSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.