Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS ELŐÉTELEK 7

2019.11.17

ELŐÉTELEK

FÜSTÖLT SONKA PARADICSOMMÁRTÁSBAN (MAGRAS)
Hozzávalók:
35 dkg füstölt sonka vagy sovány sertéshús, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só; a mártáshoz: 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 szem paradicsom vagy 25 dkg sűrített paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál porcukor, egy kevés só, törött bors

A mártás elkészítése: a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot az olajban 5 percig pároljuk. Ízesítjük fűszerekkel, és lefödve, takaréklángon főzzük 6-8 percig, amíg a vöröshagyma meg nem puhul.
Turmixgépben sima, pépes mártássá keverjük.
A kockákra vágott sonkát vagy sertéshúst megsózzuk, és lisztbe forgatjuk. A megforrósított olajban, nagy lángon barnára pirítjuk, a hőmérsékletet csökkentjük, ráöntjük a paradicsommártást, összekeverjük, és lefödve, nagyon kis lángon főzzük. A főzés ideje sonkával 10 perc, sertéshússal 30 perc.
Ha a mártás nagyon besűrűsödne, egy kevés vízzel hígítjuk.
A paradicsommártást nagyobb adagban is elkészíthetjük, mert jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben hetekig eltartható.
Felhasználható főtt és sült húsokhoz, gombákhoz, kukoricához, főtt póréhagymához.

FÜSTÖS OMLETT
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt hús, 8 tojás, 2 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A habosra vert tojásokat összekeverjük a tejjel, a tejföllel, a liszttel és egy csipetnyi sóval.
A főtt füstölt húst húsdarálón ledaráljuk és hozzákeverjük a tojásos masszához, végül beledolgozzuk az olajat is.
Teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben 4 omlettet sütünk belőle.
Még a serpenyőben rászórjuk a reszelt sajtot, majd meleg tálra csúsztatva kínáljuk.

FŰSZERES DARÁT HÚS-FALATOK
(MASSALE DAR KABABS)
Hozzávalók:
60 dkg sovány darált bárány- vagy marhahús, 3 fej reszelt vöröshagyma, (vagy hagymakrém), 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál curry, 1 kávéskanál chili, 1 késhegynyi bors, 2 dl joghurt, 6 evőkanál liszt, egy kevés olaj, margarin vagy egyéb zsiradék a kisütéshez

Elkészítése:
Keverjük össze a húst a sóval, hagymával, fűszerekkel és 1 dl joghurttal.
Formáljunk belőle vékony kolbászkákat, hengergessük meg a húsdarabokat a maradék joghurtban, majd lisztben, és egy kevés zsiradékban süssük meg.
Fogvájóra tűzve előételnek vagy ital mellé melegen tálaljuk.

FŰSZERES HÚSGOMBÓCOK
(ALBÓNDIGAS)
Hozzávalók:
50 dkg darált, sovány marhahús, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál porított szerecsendió, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanálőrölt majoránna, 1 felvert tojás, 2 evőkanál sherry, 2 evőkanál liszt, egy kevés só, törött bors, olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A liszt kivételével valamennyi hozzávalót tálban összedolgozzuk. A masszából diónyi nagyságú gombócokat készítünk. Serpenyőben olajat melegítünk, és beletesszük a lisztben megforgatott húsgombócokat. Minden oldalát sötétbarnára sütjük. Habmerőkanállal kiszedjük, és cseréptálra téve tálaljuk.
Fogyaszthatjuk önálló fogásként, vagy adhatunk mellé valamilyen pikáns ízű mártást.
Az albónigas egyike a legrégibb spanyol ételeknek.
Arab származású, és a mórok közvetítésével került Spanyolországba.
A konkvisztádorok pedig "exportálták" Mexikóba, ahol szintén népszerű eledel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HÚSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.