Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS ELŐÉTELEK 8.

2019.12.17

ELŐÉTELEK

FŰSZERES SONKAKOKTÉL
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott főtt füstölt hús), fél doboz ringli az olajjal együtt, 1/2 teáskanál szardellapaszta, 1 dl majonéz, 1/2 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, 1/2 teáskanál reszelt vöröshagyma (vagy 1/2 csokor snidling), 4 salátalevél

Elkészítése:
A főtt sonkát apró kockákra vágjuk.
A ringli olaját elkeverjük a szardellapasztával, a majonézzel, a tejföllel, a tejszínnel és a reszelt vöröshagymával.
Megmosott és megszárított salátalevéllel kibélelt talpas poharakba tesszük a mártással elkevert sonkakockákat, és a tetejét sűrűn beszórjuk az apróra vagdalt ringli-darabkákkal.
Jól behűtve kínáljuk.
Száraz fehérbor illik hozzá.

GARNÉLARÁK ACAPULCO MÓDRA
Hozzávalók:
4 szelet kenyér, a héja nélkül, 1/4 kiskanál paprika, 1/2 kiskanál chilipaprika-por, 6 ek vaj, 1/4 kiskanál kömény, 17 dkg megfőzött és meghámozott garnélarák, só, bors
A díszítéshez
vizitorma

Elkészítése:
A kenyérszeleteket félbevágjuk, és mind a két oldalukat megkenjük 2 ek vajjal.
Sütőlapra helyezzük őket, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, amíg aranybarna színű nem lesz.
Melegen tartjuk.
A maradék vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, beletesszük a garnélákat, a fűszereket és az ízesítőket, majd alaposan megkeverjük.
Teljesen átforrósítjuk, és a kenyérszeletek tetejére kanalazzuk.
Vizitormával díszítjük, és melegen tálaljuk.

GARNÉLA SZALONNÁBAN, TEJFÖLÖS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 16-20 nagyobb garnéla megtisztítva, 16-20 szelet húsos szalonna, 3 ek. vaj, 1 limet finomra reszelt héja, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 chili kimagozva és apróra vágva, 2 ek finomra vágott koriander, 2 újhagyma vékony karikákra vágva, só, bors, 1-2 kiskanál limet lé
A mártáshoz:
1,5 dl tejföl, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
A díszítéshez:
friss koriander, limet karikák

Elkészítése:
A rákok köré tekerjük a szalonnacsíkokat, és fogpiszkálóval rögzítjük. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a reszelt limet héj felét és a fokhagymát.
Meglocsoljuk vele a szalonnába csomagolt garnélákat.
Egy tálban alaposan összekeverjük a tejfölt, a fokhagymát, a chilit, a koriandert, az újhagymát, a maradék limet héjat és a limet lét.
Megsózzuk, borsozzuk.
A garnélákat előmelegített grillsütőben 4 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Kivesszük a fogpiszkálókat, és eldobjuk.
A kész rákokat tányérokra osztjuk, és friss korianderrel és limet karikákkal díszítjük.
A mártást külön tálkában kínáljuk.

GENEZÁRETI SÜLT HAL
Hozzávalók:
1 kg hal (édesvízi, vagy lazac, tőkehal), 450 g liszt, 0,5 l langyos víz, 0,5 tk sütőpor (vagy szódabikarbóna), 0,5 tk. só, 1,25 l olaj a sütéshez

Elkészítése:
Szeljük fel a halat 3 x 5 cm-es darabokra. 300 g lisztből, só, víz, sütőpor hozzáadásával keverjünk palacsintatésztát és hagyjuk pihenni 1 órát.
A halat forgassuk meg a maradék lisztben.
Mártsuk meg a palacsintatésztában, és forró olajban süssük pirosra.
Citromkarikákkal, friss kenyérrel tálaljuk.
Finom mellé a saláta és más zöldféle, vagy bármilyen gabonaféle is.
A sült hal elsőrangú előétel.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
6 csirkemáj 3 darabra vágva, 18 szem félig főtt gesztenye, 9 vékony szelet kolozsvári szalonna keresztirányban félbevágva, 1 dl szójamártás vagy erős húsleveskivonat, fél kávéskanál gyömbérpor

Elkészítése:
A gesztenyéket és a csirkemájat körbecsavarjuk a szalonnaszeletekkel, áttűzzük egy fogpiszkálóval, és körülbelül 1 óra hosszat áztatjuk a szójamártásban, amelybe előzőleg belekeverjük a gyömbért.
Ezután egy lapos edénybe rakjuk a léből kivett darabokat, és nagyon forró sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük őket, amíg a szalonna, ropogósra nem sült.
Italhoz vagy előételként forrón tálaljuk.

GRILLBEN SÜLT APRÓHÚS
(CHURRASQUINHO QUENTE - BRAZÍLIA)
Hozzávalók:
1 kg apróra vágott disznótarja, só, 4-5 ek csípős paprikás olaj

Elkészítése:
Sózzuk meg a húst, forgassuk meg a paprikás olajban.
Húzzuk fel grillpálcára, és izzó parázs fölött süssük 10-15 percig vagy ízlésünknek megfelelően tovább.

GYERGYÓI BUNDÁZOTT HAL
Hozzávalók:
egy 60-70 dekás szép ponty vagy más hal, 2 tojás, 3 kanál liszt, 1 kanál olaj, szóda-vagy ásványvíz, só, bors
A sütéshez Olaj

Elkészítése:
A pontyot kifilézzük, szeletekre vágjuk, sóval, borssal megszórjuk.
A tojásból, lisztből csipet sóval, 1 kanál olajjal, annyi szóda- vagy ásványvízzel, amennyit felvesz, sűrű palacsintatésztát keverünk.
A halszeleteket belemártjuk, és bő forró olajban pirosra sütjük.
Petrezselymes burgonyával, salátával tálaljuk, de adhatjuk előételnek is tartármártással kísérve.

HABOS TÖLTÖTT SONKA
Hozzávalók:
8 hajszálvékonyra vágott, nagy szelet gépsonka, 10 dkg főtt füstölt sonka, 1 dl tejszín, 1 közepes nagyságú alma, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál tejföl, 1/2 dl tej, 1 teáskanál zselatinpor, 1 mokkáskanálnyi mustár, só és törött bors, ízlés szerint, salátalevelek

Elkészítése:
A főtt füstölt sonkát húsdarálón kétszer ledaráljuk, hogy pépes legyen és összekeverjük a tejföllel, a reszelt tormával, mustárral, sóval, borssal.
Hozzáadjuk a meghámozott és lereszelt almát. A tejszínből nagyon kemény habot verünk, majd elkeverjük a tejben feloldott, forráspontig hevített, átszűrt zselatinnal, és a sonkakrémhez öntjük.
Szögletes forma aljára fektetünk egy szelet sonkát, ezt bekenjük a habos krémmel, majd ráborítunk még egy sonkaszeletet.
Ezt ismét megkenjük krémmel, és a műveletet addig ismételjük, míg az alapanyagok el nem fogynak.
A tálat alufóliával szorosan lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül dermesztjük.
Tálalás előtt lapos üvegtálra megmosott és megszárított salátaleveleket helyezünk, és a sonkát kiborítva, kis négyzetekre vagy háromszögekre vágva, a salátára tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - HÚSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.