Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVES ELŐÉTELEK 4

2019.07.20

ELŐÉTELEK

KÍNAI TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók:
250 g kicsontozott, bőr nélküli csirkemell, 2 ek száraz sherry, 100 g csiperkegomba, 3 újhagyma, 2 l tyúkhús alaplé, 1 tk friss reszelt gyömbér, vagy 1 késhegynyi szárított, őrölt gyömbér, 1 ek szójaszósz, 100 g kínai kel, 0,5 vízi-gesztenye, ízlés szerint

Elkészítése: A csirkemellet 5 mm vastag szeletekre vágjuk, elkeverjük a sherryvel, és 10 percre bepácoljuk.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk.
A újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és átlósan 1 cm-es csíkokra vágjuk.
A tyúkhús alaplevet a gombával, a gyömbérrel, a szójaszósszal együtt erős lángon felforraljuk.
A kínai kelt megtisztítjuk, megmossuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk.
A vízi gesztenyét is vékony szeletekre vágjuk.
A csirkehúst belerakjuk a forró levesbe.
Kb. 1 perc múlva hozzáadjuk a hagymát, a kínai kelt, és a vízi gesztenyét. Ismét 5 percig főzzük, amíg a kel, ropogósra nem főtt, majd a levest azonnal tálaljuk.

Előkészítés: 18 perc - Főzés: 13 perc

KÖNNYŰ GOMBALEVES
Ha vegetáriánusoknak akarunk kedvezni, tyúkhús alaplé helyett zöldség alaplével készítjük el ezt az ízletes ételt.

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb gerezd fokhagyma, 0,5 nagyobb méretű paprika, 2 ek vaj vagy margarin, 150 g csiperkegomba, 2 ek liszt, 5 dl tyúkhús alaplé vagy zöldség-alaplé, 125 ml tej, só, fekete bors, 1-2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, megtöröljük, magvait és az ereit eltávolítjuk. Mindhárom összetevőt felaprítjuk. A vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk, majd 5 percig puhára pároljuk benne a hagymát, a fokhagymát és a paprikát.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, és hozzáadjuk. Még 3 percig pároljuk, amíg a gomba össze nem esik. Rászórjuk a lisztet, jól összekeverjük a gombaszeletekkel. Utána hozzáöntjük az alaplevet, és magas hőfokon felforraljuk.
Állandó keverés mellett 5 percig főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. Kissé gyengébbre vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a tejet. Sóval, borssal ízesítjük, és a levest éppen csak forrásig hevítjük. Közben megmossuk a petrezselymet, szárazra töröljük, felaprítjuk, és belekeverjük a levesbe.
A gombalevest 4 tányérba merjük és azonnal tálaljuk.
Előkészítés: 15 perc - Főzés: 20 perc

KRÉMLEVES BÉBITÖKBŐL
Hozzávalók:
400 g bébi-, vagy spárgatök, héj és mag nélkül, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek vaj, vagy margarin, 5/8 l víz, 10 dl húsalaplé (a húsalaplét helyettesíthetjük zöldség-alaplével, ha vegetáriánus is étkezik), 1/8 l tejszín, só, Cayenne-i bors, 4 ek 20% zsírtartalmú tejföl

Elkészítése:
A bébi vagy spárgatök húsát felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A vajat edényben felolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne. A tök húsát hozzáadjuk, és vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk húsalaplevet is, majd a levest lefedve 15 percig csendesen főzzük. A levest finomra pürésítjük, és tetszés szerint még szűrőn is átpasszírozzuk.
Utána hozzáadjuk a tejszínt.
Végül a levest sóval, és egy kevés cayenne-i borssal fűszerezzük, majd újra felforraljuk. A levest 4 tányérba merjük. 1-1 evőkanál tejfölt teszünk a tetejére, és késheggyel kissé megkeverjük.
Azonnal tálaljuk.
Előkészítés: 10 perc - Főzés: 30 perc

KRUMPLILEVES PÓRÉHAGYMÁVAL
Ezt a levest hidegen is tálalhatjuk. Ha lehűlés után besűrűsödik, tejjel hígíthatjuk.

Hozzávalók:
2 közepes méretű póréhagyma (csak a fehér része), 1 kis fej vöröshagyma, 300 g burgonya, 2 ek vaj vagy margarin, 5 dl víz, 1,25 dl tej, só, 1 ek összevágott metélőhagyma, fekete bors

Elkészítése:
A póréhagymát, megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, és összevágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és felkockázzuk.
A vajat közepes hőfokon felolvasztjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát, a vöröshagymát, a burgonyát, majd néha megkeverve 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a vizet, az edényt lefedjük, és a levest magas hőfokon felforraljuk.
Ezután kisebbre mérsékeljük a lángot, a levest lefedve 15 percig tovább főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
Ekkor addig pürésítjük a levest, amíg teljesen sima nem lesz.
Hozzáadjuk a tejet és a sót, ismét felforrósítjuk, de már nem főzzük.
A levest 4 tányérba merjük, összevágott metélőhagymával meg kevés fekete borssal megszórjuk, és rögtön tálaljuk.
Előkészítés: 10 perc - Főzés: 30 perc

KUKORICALEVES BURGONYÁVAL ÉS SZALONNÁVAL
Hozzávalók:
50 g húsos étkezési szalonna, 1 ek vaj vagy margarin, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 közepes méretű burgonya, 75 cl húsalaplé, 1 doboz kukoricakonzerv (200 g), 50 cl tej, só, fehér bors, 1-2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A szalonnát 10 mm széles csíkokra vágjuk. A vajat fazékban felolvasztjuk, és a szalonnát kb. 4 percig pirítjuk benne.
Szedőkanállal kiemeljük, és papírszalvétára helyezzük.
A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és kb. 5 percig üvegesre pároljuk a vajban.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kis kockára vágjuk, és hozzáadjuk a hagymához.
Beleöntjük a húsalaplevet, majd magas hőfokon felforraljuk.
Ekkor csökkentjük a hőfokot, a levest lefedjük, és kb. 10 percig gyenge lángon főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. A kukoricát lecsepegtetjük, és a tejjel együtt a leveshez töltjük. A hőfokot megemeljük, de a levest tovább már nem főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
Közben a petrezselyemzöldet megmossuk, szárazra töröljük, felaprítjuk.
Az így elkészített levest 4 levesestányérba vagy - csészébe osztjuk szét, hozzáadva a pirított szalonnát.
Végezetül megszórjuk petrezselyemmel, és tálaljuk. Előkészítés: 12 perc - Főzés: 30 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - LEVESEK ELŐÉTELKÉNT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.