Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVES ELŐÉTELEK 5

2020.01.13

ELŐÉTELEK

LEVES FRISS FŰSZEREKKEL
Ehhez a leveshez nemcsak hosszú szemű rizst használhatunk fel, hanem az előző napról megmaradt rizs-, vagy tésztamaradékot is.
A fűszeres masszát egy kis olajjal lefedve, jól záródó tartóban több napig is eltarthatjuk hűtőszekrényben.
A leves sokféleképpen variálható, pl. főtt baromfihús, hal vagy zöldség hozzáadásával.

Hozzávalók:
150-200 gr sóska, 0,5 csomó petrezselyemzöld, 0,5 csomó korianderzöld, 0,5 csomó kapor, só, 1-2 ek bogáncsolaj, 15 dl víz, 2 ek borecet, 4 tojás, 1 baromfihús-alaplé, 60-80 g hosszú szemű főtt rizs vagy apró tészta, 1 tojássárgája, frissen őrölt fehér bors, 1 késhegynyi szerecsendióvirág

Elkészítése:
A sóskát megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk.
A petrezselymet, a koriandert, és a kaprot megmossuk, és szárazra töröljük, és a leveleket óvatosan lehúzzuk.
A fűszernövényeket ezután finomra vágjuk, majd sóval és olajjal pépet készítünk belőle.
A vizet az ecettel felforraljuk.
A tojásokat egyenként felütjük csészébe, és csakis a már forrásban lévő vízbe öntjük.
4 perc múlva szűrőkanállal óvatosan kivesszük őket.
Közben felforrósítjuk a baromfihús-alaplevet, belerakjuk a rizst vagy a tésztát, és rövid ideig összefőzzük.
Végül hozzáadjuk a fűszeres krémet, a levest tojássárgájával behabarjuk, majd sóval, borssal, és szerecsendió-virággal ízesítjük.
A kész levest 4 tányérba szedjük, belerakjuk a tojásokat, és azonnal tálaljuk.

MANDULALEVES DINNYÉVEL
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma, 1 kis piros chilipaprika húsa, 4 ek olívaolaj, 4 ek darált mandula, 4 ek reszelt francia kenyér, 1/2 ek paradicsomsűrítmény, 10 dl zöldségalaplé, só, 2 késhegynyi szerecsendió-virág, 1/2 galia-, kantalup, vagy görögdinnye

Elkészítése:
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és szétnyomkodjuk.
A chilipaprikát megmossuk, felvágjuk, és a magokat eltávolítjuk, majd a húsát nagyon apróra összevágjuk.
Az olívaolajat edényben felmelegítjük.
A darált mandulát, és a reszelt kenyeret beletesszük, majd állandó keverés mellett néhány percig forgatjuk benne.
Ezután hozzáadjuk a chilit, a paradicsomsűrítményt, és a fokhagymát, majd az egészet 1-2 percig főzzük.
A zöldségalaplét hozzátöltjük, és kb. 8-10 percig, gyenge lángon főzzük.
Sóval, és szerecsendióvirággal ízesítjük, majd szűrőben gondosan leszűrjük.
A dinnyéből lékelővel kis golyókat formázunk.
A dinnyegolyókat tálra tesszük, a mandulalevest leveses tálkába vagy 4 tányérba merjük.
A kész levest és dinnyét azonnal tálaljuk.

MEXIKÓI GULYÁS
Hozzávalók 12 személyre:
25 dkg füstölt szalonna (nem húsos), 25 dkg marhahús (lehetőleg lábszár), 25 dkg sertéshús (legjobb a lapocka), 25 dkg fehér bab, 50 dkg vöröshagyma (nem kell sok bele!). 1 kis doboz sűrített paradicsom, 1 l vörösbor (száraz), 2 dl ketchup, 1 l csontlé (lehet húsleveskockából), só, fűszerpaprika, Cayenne, chili, churri (ízlés szerint)

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom.
Ha szabadban készítem bográcsban, mindent földarabolok még otthon, hogy ne kelljen kint vacakolni.
A füstölt szalonnát kis kockákra vágom, és a bográcsban lassú tűzön kiolvasztom, közben apróra vágom a hagymát, és ha a szalonna már kisült hozzáadom, üvegesre párolom.
A bográcsot leveszem a tűzről és beleteszek egy evőkanál fűszerpaprikát, jól elkeverem.
Hozzáadom a húsokat, a babot, a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a vörösbort, a fűszereket.
A bográcsot visszateszem a tűzre.
Hozzáöntöm a csontlevet, jól elkeverem.
Amíg fel nem forr, lehet a tüzet élénkíteni, de csak addig!!
Ha a folyadékot pótolni kell, ami nem valószínű, csak forrásban lévő vízzel szabad, mert különben a bab megkeményedik.
Ha a bab megpuhult kész a kaja, ami, mivel igen sűrű, nagyon laktató.
Igazán akkor jó, ha nagyon csípős.

ŐRSÉGI VARGÁNYALEVES NÁNDI MÓDRA
Hozzávalók:
fél kiló húsosabb sertéscsont, 50 dkg vargánya, 30 dkg leveszöldség, 1-1 zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma, 3 ek liszt, 3-4 dl tejföl, 2 dl tejszín, zsír, só, bors, paprika, petrezselyem

Elkészítése: A csontot a zöldséggel felteszem főni enyhén sós vízbe.
A paradicsomot és a paprikát cikkekre, a hagymát finomra vágom.
A gombát felszeletelem, a petrezselymet aprítom.
A zsíron megpirítom a hagymát, paprikával elkeverem, és egy picit együtt pirítom.
Hozzáadom a gombát, sót, borsot, petrezselymet, paprikát, paradicsomot.
Megpárolom, majd felöntöm a csontlével és készre főzöm.
Liszttel simára kevert tejföllel dúsítom, s jól kiforralom.
Ekkor jön a tejszín, ezzel már nem főzöm.
A zöldségeket és a húsos csontokat mustárral és tormával előételként befalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - LEVESEK ELŐÉTELKÉNT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.