Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK ELŐÉTELKÉNT 1

2019.05.28

ELŐÉTELEK

AVOKÁDÓ LEVES
(AVOCADO SOUP)
Ez a leves ebédre előételként, ám esti légyott alkalmával önálló fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
3 érett avokádó, 3,5 dl csirkeleves, 2 dl tejszín, 3 cl citromlé, fél dl konyak, csipetnyi curry, só és őrölt fehérbors, 2 szál zeller zöldje, 4 db fürjtojás

Elkészítése:
Az avokádót hosszában kettévágjuk, és csavaró mozgatással a két részt szétválasztjuk. Magját kávéskanállal kiemeljük. Éles késsel meghámozzuk, hogy a húsa ne sérüljön meg. Azonnal belocsoljuk citromlével, így nem barnul meg. Tegye turmixgépbe a gyümölcsöt, másfél deci tejszínt, a húslevest és a fűszereket. Pürésítse sima, egynemű keverékké. Folyamatosan keverve forralja fel, majd azonnal vegye le a melegről. Öntse bele a konyakot, óvatosan üsse bele a tojásokat, hogy azok egyben maradjanak.
Letakarva hagyja szoba hőmérsékletűre lehűlni.
Tálaláskor szórja meg a finom vagdalt zellerrel, és díszítse a keményre felvert maradék tejszínnel.

CSIGALEVES
Csiga helyett friss erdei gombával is készíthetjük. Ez esetben a gombát a zöldséggel együtt pároljuk. Ízlés szerint még egy késhegynyi sáfrányt is adhatunk hozzá.
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 22 perc
Hozzávalók:
2 szelet leveles tészta (mélyhűtött), 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 zeller (80 g), 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz csiga (24 db), 40 g vaj, 20 g liszt. 5 dl tyúkhús alaplé, 1/8 l száraz fehérbor, 1/8 l tejszín, só, fehér bors, 2 késhegynyi szerecsendió-virág, 1/2 tk szárított kakukkfű, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 2 ek tej

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
A leveles tésztát felengedjük.
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és összevágjuk. A sárgarépát, a zellergumót meghámozzuk, mindkettőt felaprítjuk, és megmossuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és szétnyomjuk.
A csigákat darabokra vágjuk.
A vajat fölmelegítjük, megpároljuk benne a zöldségeket.
Eztán hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel, és rövid ideig pirítjuk benne. Állandó keverés mellett feleresztjük a húsalaplé felével.
A levest pürésítjük.
Hozzáadjuk a csigát, a bort, valamint a maradék húsalaplevet, és a tejszínt, majd sóval, borssal, szerecsendió-virággal, és kakukkfűvel fűszerezzük. 5 percig gyenge lángon főzzük.
A petrezselyemzöldet megmossuk, szárazra töröljük, aprítjuk, és hozzáadjuk.
A levest 4 csészébe osztjuk szét.
A leveles tésztát félbevágjuk, kinyújtjuk, és olyan méretűre vágjuk, hogy lefedje a leveses csészét.
A tésztát jól rányomkodjuk a csészékre, és 5 percig pihenni hagyjuk.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, majd megkenjük vele a tésztát. 15 percre sütőbe tesszük, s ezután tálaljuk.

FRANKFURTI GULYÁSLEVES
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 kisebb sárgarépa, 1 nagy burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 4 frankfurti virsli, 1,5 tk őrölt paprika, 1 tk kaporlevél, 5 dl víz vagy 5 dl húsalaplé, 1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom (Pelati, 400 g), só, fekete bors

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és összevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és megmossuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és megmossuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, az előkészített hozzávalókat 5 percig közepes hőfokon pároljuk benne. A frankfurti virslit 1 cm vastag karikára szeljük, és hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt paprikát, és a kaporlevelet is, majd az egészet jól összekeverjük. Vízzel feleresztjük, majd hozzáadjuk a húsalaplevet is. A paradicsomot egy szűrőben lecsepegtetjük, nagyobb késsel durvára vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.

A levest sóval, borssal utánaízesítjük, felforraljuk, és 15 percig mérsékelt lángon főzzük, amíg a burgonyakockák puhák nem lesznek.
Mikrohullámú sütőben is használható edényben, a hagymát, sárgarépát, burgonyát, és a fokhagymát a legnagyobb fokozaton olajban lefedve pároljuk.

Egyszer megforgatjuk.

A frankfurti virslit, a piros paprikát, és a kaprot hozzáadjuk, és fedő nélkül 1 percig főzzük.

Hozzáadjuk a vizet, és a húsalaplét, és a paradicsomot és még 10 percig főzzük.
Végezetül sóval, borssal ízesítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - LEVESEK ELŐÉTELKÉNT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.