Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK ELŐÉTELKÉNT 3.

2019.06.29

ELŐÉTELEK

KARFIOLLEVES JOGHURTTAL
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 32 perc
Hozzávalók:
1 karfiol (kb. 500 g), 5 dl víz, 2 ek vaj vagy margarin, 2 ek mandula, 1 fej vöröshagyma, 1 ek liszt, só, frissen reszelt szerecsendió, 200 g joghurt, 25 cl tej, 1-2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk.
Hideg vízzel felöntve, egy nagyobb fazékban feltesszük, és erős lángon felforraljuk.
Majd a hőfokot csökkentjük, az edényt lefedjük, és kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük. Miután a levet leöntöttük róla, mindkettőt félretesszük.
Ugyanabban az edényben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk.
A manduladarabokat 1-2 percig pirítjuk benne.
Szedőkanállal kiszedjük, és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk
megmossuk, összevágjuk, és ugyanabban a vajban 5 percig puhára pároljuk. Lisztet, sót, és szerecsendiót teszünk bele, és jól összekeverjük. A félretett főzővizet hozzáadjuk, és addig főzzük a levest, míg be nem sűrűsödik.
Levesszük a tűzhelyről, beletesszük a karfiolt, és a joghurtot, majd az egészet pépesítjük.
A tejet belekeverjük, a levest közepes hőfokon felforrósítjuk, de már nem főzzük.
A petrezselymet közben megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet és összevágjuk.
A levest tányérokba merjük.
A pirított mandulával és a petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk
Ez a leves rendkívül alkalmas előétel sült csirkéhez, vagy bárányhúsból készült ételekhez.

KENYÉRLEVES
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók:
1-2 szál sárgarépa, 1 újhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 csomó petrezselyemzöld, 4 paradicsom, 2 tojás, 40 g olajbogyó. 4 szelet fehér kenyér, 2 ek olaj, 1,25 dl száraz fehérbor, 10 dl tyúkhús alaplé, 1 ágacska friss kakukkfű, 1 ágacska friss majoránna, 1 db egész fahéj, 1 babérlevél, 2-3 tk kapribogyó, 1 ek mazsola, 40 g feta sajt

Elkészítése:
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, és felkockázzuk.
A vöröshagymát, az újhagymát, és a fokhagymát megtisztítjuk.
A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk.
A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk.
Egy kevés vizet felforrósítunk, a paradicsomot néhány másodpercre belemártjuk, és lehúzzuk a héját.
Ezután megfelezzük, és felszeleteljük.
A tojásokat megfőzzük, héját eltávolítjuk, és az olajbogyóhoz hasonlóan szeletekre vágjuk.
A fehér kenyérszeleteket felkockázzuk.
A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
Az olajat lábasban felforrósítjuk, a vöröshagymát néhány percig pároljuk benne.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot, majd további 5 percig dinszteljük.
A borral és a tyúkhús alaplével feleresztjük.
A sárgarépát, a kakukkfüvet és a majoránnát, a fahéjjal és a babérlevéllel együtt adjuk hozzá.
A levest felforraljuk, és 10 percig gyenge hőfokon főzzük.
Ezután kivesszük a fűszereket.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a kenyeret aranybarnára pirítjuk.
A kenyérkockákat 4 hőálló tálkába tesszük, és rámerjük a forró levest.
Hozzáadjuk a tojásszeleteket, az olíva-, és kapribogyót, a mazsolát és a petrezselymet.
A sajttal megszórjuk a levest.
A tálakat 10-15 percre betesszük a sütőbe, majd felszolgáljuk a levest.

KIADÓS ZÖLDSÉGLEVES
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 33 perc
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma, 1 szál zeller-zöld, levélnyéllel, 1 nagy sárgarépa, 2 ek olívaolaj, 150 g lencse, 5 dl zöldség alaplé, 5 dl víz, 1 babérlevél, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 közepes nagyságú érett paradicsom, 1 újhagyma

Elkészítése:
Megtisztítjuk, és megmossuk a hagymát, és a zeller-zöldet.
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, végül a zöldséget karikára vágjuk.
Az olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a zöldséget, és 1 percig pároljuk benne.
A leöblített lencsét, a zöldségalaplét, a vizet, a babérlevelet és a kakukkfüvet hozzáadjuk, a levest magas hőfokon felforraljuk.
Ezt követően mérsékeljük a lángot, az edényt lefedjük, 15 percig csendesen főzzük, amíg a zöldség meg nem főtt.
Közben a paradicsomot néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, megfelezzük, magjait eltávolítjuk, és felkockázzuk.
A leveshez adjuk, majd ismét lefedve, az egészet még vagy 10 percig tovább főzzük.
A babérlevelet kivesszük.
Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A levest tányérokba merjük, hagymakarikákkal megszórjuk, és azonnal szervírozzuk.
Ebből a levesből semmiképpen ne maradjon ki a babérlevél és a kakukkfű, mert a lencse attól válik rendkívül ízletessé, hogy felveszi a fűszerek aromáját.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - LEVESEK ELŐÉTELKÉNT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.