Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK 2.

2019.01.25

ELŐÉTELEK

Borjúmáj pástétom
Elkészítése:
Fél kg borjúmájat egy vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel és kevés citromhéjjal megőrölünk. Azután 17 dkg habosra kevert vajat, 7-8 tojás sárgáját egyenként hozzáadva, sóval, borssal két áztatott zsemlyebéllel összekeverjük. Utoljára a tojás kemény habját adjuk hozzá s kikent, és lisztezett formában háromnegyed óráig sütjük.
Hidegen is igen jó.

Brokkoli-krokett
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

Elkészítése:
A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, annyira, hogy a villa könnyen belemenjen. Leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható, de tömör masszát kapjunk. Két tenyerünk között kis rudacskákat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Fedő alatt kezdjük a sütést, majd fedő nélkül pirítsuk szép barnára. Adhatjuk meleg előételnek, körítéssel főételnek, lehet feltét főzeléken, de tehetjük hidegtálra is, majonézzel.
Kerti partikon zsemlemorzsába forgatás nélkül grillsütőn is megsüthetjük.

Burgonyagolyócskák(Mexikó)
Hozzávalók:
3 nagy burgonya (kb. 10 dkg-osak), 20 dkg masa harina*, 1 tojás sárgája, 10 dkg apróra szeletelt sajt, 1/2 kk. só1 adag avokadó püré
A sütéshez
2,5 dl olaj Elkészítés: Héjában puhára főzzük a burgonyát, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, és burgonyanyomóval áttörjük. Egy tálba tesszük, és összegyúrjuk a kukoricaliszttel, a sóval, tojássárgájával, a szeletelt sajttal. A tésztamasszából apró golyókat formázzunk, és bő, forró olajban kisütjük.
Avokadó pürével tálaljuk.

Masa Harina*= mexikói kukoricaliszt

Burgonya kirántva
Elkészítése:
Négy szép burgonyát megfőzünk, szitán áttörünk, ízlés szerint sózunk, két tojást, három kanál finom darát adunk hozzá.
Burgonyákat formálunk belőle, melyeket zsemlemorzsában meghengergetünk, és forró zsírban kisütünk.

Burgonyapástétom
Elkészítése:
10 1/2 dkg vajat, négy tojás sárgájával, három kanál tejföllel, egy tányér főtt, áttört burgonyával jól elkeverünk, megsózzuk, s három tojás kemény habját hozzákeverjük.
Töltelék:
Két rostélyost puhára, mindenféle fűszerrel, ízlés szerint ellátva, szalonnával s félig ecet, félig vízzel puhára megfőzünk, utána három szardellával megőröljük, három kanál tejföllel, és annyi páccal jól elkeverjük, hogy könnyen kenhető legyen. A tészta

Elkészítése:
felét most egy tortaformába tesszük, úgyhogy az oldalát is kinyomjuk, azaz körülbéleljük vele. Megtöltjük a pástétommal, s a tészta másik felével beborítjuk. Szép pirosra sütjük, miután tetejét tojással megkentük. Hidegen, vagy melegen tálaljuk.
Rostélyos helyett lehet vadhúst használni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.