Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK 3

2019.01.28

ELŐÉTELEK

Burgonya-puding
Elkészítése:
Tíz deka vajat három tojással és három tojás sárgájával jól elkeverünk. 28 dkg főzött és áttört burgonyát hidegen és 25 dkg füstölt, megfőzött és megőrölt sonkát adunk hozzá.
Formába téve gőzben megfőzzük, és tálaláskor vajjal leöntjük, s parmezánnal behintjük.

Burgonya töltve
Elkészítése:
Hat egyenlő nagyságú, lisztes, jobb minőségű burgonyát meghámozunk, egyenlő tojás alakúra formáljuk, tepsibe téve a sütőben puhára sütjük, ha megsült, az egyik végét levágjuk, és a belsejét kis kanál segélyével kikotorjuk.
Most a burgonyabelet elkeverjük egy darabka vajjal, vagdalt sonkával, reszelt sajttal, sóval és borssal fűszerezve, visszatöltjük a kivájt üregbe, vajjal kissé meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintve, a sütőben tíz perc alatt megpirítjuk.

Burgonya töltve gombamártással
Elkészítése:
Szép egyforma rózsaburgonyákat meghámozunk, megmossuk és megtörülgetjük. Mindegyiknek azt a végét, amelyre állítani akarjuk, kissé tompára vágjuk, a burgonyákat bekenjük fagyos zsírral, azután a tepsit is megzsírozva, a burgonyákat egymás mellé állítjuk, közepét kifúrjuk, rendes fasírozott töltelékkel megtöltjük, kis burgonyadarabbal letakarjuk a megtöltött részt, nehogy a hústöltelék igen megszáradjon, mire a burgonya megsül. Most egy ideig lefödve pároljuk, azután fedő nélkül pirosra sütjük, és tálalás előtt a következő mártással öntjük le: Párolunk gombát vöröshagymás, petrezselymes és paprikás zsíron.
Ha már puha, meghintjük kis liszttel, öntünk rá egy deci jó tejfelt, és a mártással közvetlen a tálalás előtt leöntjük a burgonyákat.

Burgonyás hagymás omlett (Tortilla)
Hozzávalók 4-6 személyre:
2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só

Elkészítése:
2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk.
Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk.
Egyszerű salátát adunk mellé.
Jó tudni:
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre.
Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le. Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.