Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MELEG ELŐÉTELEK 6

2019.05.04

ELŐÉTELEK

Gombán sült fürjtojás
Hozzávalók:
12 fürjtojás, 12 db gombafej kb. 20 dkg, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors, 1 csomag petrezselyem, 2 dl ketchup.

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szárait letörjük, vagy kivágjuk, ügyelve arra, hogy a gombafejek el ne törjenek. A szárát más étel készítéséhez használjuk fel. A gombafejek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A petrezselyem zöldjét a lehető legapróbbra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál zsírt. Beletesszük a gombafejeket oly módon, hogy domború oldaluk legyen felül. 5-6 percnyi sütés után megfordítjuk, megszórjuk petrezselyemmel, és egy-egy nyers fürjtojást ütünk rá. Addig sütjük, amíg a tojás az általunk kívánt mértékben átsül.
A tányérokra langyos ketchupöt teszünk, s rá a megsült gombafejeket.
Elsősorban előétel, de vajas pirítóssal önálló vacsora is lehet.

Gombás előétel
Elkészítése:
Hét kiflit karikára vágunk, tejbe áztatjuk, de csak annyira, hogy formáját ne veszítse. Hat keményre főtt tojást szeletekre vágunk, 60 dkg fölszeletelt gombát hagymás zöldpetrezselymes zsíron, kis feketeborssal puhára párolunk, s a levét elfőzzük teljesen. Vajjal kikent tűzálló tálba, tejfellel meglocsolva, soronként kiflit, tojást, gombát teszünk, és kissé sózzuk.
A sorrendet ismételjük, kifliszeletekkel takarjuk és tejföllel meglocsolva, aranysárgára sütjük.
Melegen tálaljuk.

Gombás töltött patisszon
Elkészítése:
A nyers patisszont kivájjuk, és sovány, darált előre megfőzött, sertéshúsból készült töltelékkel megtöltjük. Kevés húslevesben szeletekre vágott gombával puhára főzzük. Kiszedjük a léből. Tejszínes, lisztes habarással sűrítve, borssal, petrezselyemmel fűszerezve, gombamártást készítünk.
Előmelegített tányéron egy-egy töltött patisszont mártással leöntve, meleg előételként tálaljuk.

Gombával töltött derelye
Elkészítése:
Apróra vágott gombát vöröshagymás, sós, borsos zsírban puhára párolunk, ha készen van, hűlni hagyjuk. A derelyetésztát elkészítve a szokott módon betöltjük, kifőzzük. Kifőzés után ruhára szétrakjuk, hogy megszikkadjon. Ha eléggé megszikkadt, forró zsírban a két oldalát ropogósra, vagy kevésbé ropogósra pirítjuk, ki hogy szereti, azután sajttal (parmezán, emmenthali, trappista) meghintve, forrón tálaljuk.

Grillben sült apró hús (Churrasquinho quente - Brazília)
Hozzávalók:
1 kg apróra vágott disznótarja, só, 4-5 ek csípős paprikás olaj.

Elkészítése:
Sózzuk meg a húst, forgassuk meg a paprikás olajban.
Húzzuk fel grillpálcára, és izzó parázs fölött süssük 10-15 percig vagy ízlésünknek megfelelően tovább.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.