Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MELEG ELŐÉTELEK 7

2019.11.11

ELŐÉTELEK

Grillezett banános tekercsek
(Mexikó)
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db nagy tortilla*** (vagy palacsinta), 13 dkg darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj.

Elkészítése:
Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet.
A tetejét szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal.
Tekerjük fel a tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében.
Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2 - 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.

 

***Tortilla recept
Hozzávalók:
4 dl liszt, 0,5 dl finom étolaj, 1/2 teáskanál só, 1 dl meleg víz.

Elkészítése:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót.
Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk.
Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul.
Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2 - 3 percig.
Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig.
Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz.
Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát.
Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat.
Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére.
Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen.
Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 - 30 másodpercet vesz igénybe.
Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig.
Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával.
Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára.
Süssük meg a többi tortillát is.
Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.

Grillezett padlizsánszendvicsek
Hozzávalók:
2 darab padlizsán (kb. 700 g), 5 evőkanál liszt só, 3 evőkanál olaj, 250 g mozzarella sajt, 1 nagy, érett paradicsom, 8 szardíniafilé, 1 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítése:
Ez a laktató snack valamilyen tartalmas salátával együtt fogyasztva könnyű főételnek is alkalmas.
A padlizsánt megmossuk, és keresztben 8 szeletre vágjuk.
Egy tányéron elkeverjük a lisztet és a sót. Ebben megforgatjuk a padlizsánszeleteket úgy, hogy minden részét befedje. Serpenyőben 2 evőkanál olajat alacsony hőfokon megmelegítünk.
A padlizsánszeletet mind-két oldalán kb. 3 percig sütünk, míg puhák és barnás színűek nem lesznek. Esetleg kevés olajat még pótolhatunk a sütéshez.
A maradék szeletekkel ugyanígy járunk el. A kész padlizsánszeleteket kivesszük a serpenyőből, és szalvétán lecsepegtetjük.
A mozzarellát 8, a paradicsomot 4 szeletre vágjuk.
A 4 padlizsánszeletre egyenként 1 sajt- és 1 paradicsomszeletet, valamint 2 szardíniafilét helyezünk; a maradék sajtot a tetejére rakjuk és lefedjük a többi padlizsánszelettel.
A serpenyőt ismét felforrósítjuk.
A padlizsánszendvicseket gyenge lángon kb. 3 percig sütjük, míg a sajt olvadni nem kezd.
Közben egyszer megfordítjuk.
A snacket tányéron, petrezselyemmel megszórva, azonnal tálaljuk.

Gyümölcsös-sajtos quesadilla
(Mexikó)
Hozzávalók:
1 dl aszalt sárgabarack, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 6 evőkanál narancslé, 4 dl ricotta sajt, kb. 6 evőkanál méz (vagy ízlés szerint), 1 teáskanál őrölt koriander, 12 db lisztes tortilla* (15-20 cm átmérőjűek), 6 dl feldarabolt friss vagy konzerv ananász jól lecsepegtetve + mentagallyak a díszítéshez.

Elkészítése:
Egy tálban keverjük össze az aszalt sárgabarackot, a narancshéjat és a narancslevet, majd hagyjuk állni, amíg a barackdarabok meg nem puhulnak (kb. 10 perc)
Egy keverőgépben vagy mixerben keverjük össze a barack-narancslé keveréket, a ricotta sajtot, a mézet és a koriandert, és addig keverjük a géppel, amíg lágy pürét nem kapunk.
(Ennél a pontnál megállhatunk, és a keveréket lefagyaszthatjuk, így két napig is eltartható). Helyezzünk el hat tortillát 2 vagy 3 enyhén megzsírozott sütőlapon.
Szórjuk meg őket egyenletesen a sajtos keverékkel úgy, hogy körben egy-másfél centiméteres üres hely maradjon.
Egyenletesen terítsük el az ananászt a sajton, majd mindegyikre helyezzünk el egyet-egyet a maradék hat tortillából, és gyengén nyomjuk össze. 230°C-os sütőben addig süssük, amíg a tortillák enyhén meg nem pirulnak (kb. 7 - 9 percig) úgy, hogy a sütőlapokat félidőben fordítsuk el 90°-kal, hogy minden oldal egyenletesen megpirulhasson.
Fatáblán szeleteljük fel a tortillákat egyenként 4-6 szeletre, majd rendezzük el ezeket ízlésesen egy nagy lapos tálon, ha kívánjuk, díszítsük mentagallyakkal, ha úgy kívánjuk. 8 - 10 adag lesz belőle.

Hagymás-szardellás kolbász
Hozzávalók:
2 pár debreceni kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl majonéz, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 teáskanál mustár, olaj a vöröshagyma sütéséhez

Elkészítése:
A szardellapasztát a majonézhez keverjük, és kevés mustárral ízesítjük. A kolbászt hideg vízbe téve addig főzzük, míg gyöngyözni nem kezd a víz.
Közben a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és a lisztben megmártva, forró olajban ropogós-pirosra sütjük, majd lecsöpögtetjük.
Tálaláskor egy-egy kolbászt lelocsolunk a mártással, és a tetejére halmozzuk a sült hagymát.

Hideg hal paradicsomos mártásban
- Irak
Hozzávalók:

1 kg tisztított busa, olaj a sütéshez, 1 dl olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma karikára vágva, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 2 kimagozott, húsos zöldpaprika kis darabokra vágva, 1/2 kg hámozott, kimagozott paradicsom, 1 ek paradicsompüré, 1 ek citromlé, só, törött bors, 1 dl víz, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 6 fekete és 6 zöld olajbogyó.

Elkészítése:
Sózzuk meg a halat, és hagyjuk állni 1 órát. Tegyük az olajat hosszú zománcozott tepsibe, süssük pirosra a hal mindkét oldalát. Vegyük ki az olajból, és tegyük melegített tálra. Pirítsuk aranysárgára az olívaolajban a vörös- és a fokhagymát és a paprikadarabokat. Adjuk hozzá a friss paradicsomot és a paradicsompürét, a törött borsot, a sót, a vizet és a citromlevet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. Tegyük a halat újra a tepsibe a sütőolaj nélkül, öntsük rá a fenti mártást és a fele olajbogyót. Fedjük le, és rakjuk forró sütőbe. Süssük 15-20 percig.

Tálalás előtt öntsük rá a maradék olajbogyót, szórjuk meg a petrezselyemmel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.