Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MELEG ELŐÉTELEK 9

2020.03.10

ELŐÉTELEK

Kolbászos lepény
(Tacos de chorizo)
Hozzávalók:
3 csésze főtt, apró szemű szárazbab, 1 ek csípős paprikakrém, 3 ek apróra vágott hagyma, 1/4 kg apróra vágott puha kolbász, 4 ek reszelt márványsajt, 12 db forró tortilla.

Elkészítése:
Keverjük össze a babot, paprikakrémet, hagymát.
Melegítsük meg.
Tegyünk belőle a tortillák közepére.
Melegített tányéron, sajttal megszórva tálaljuk.

Lazacos pirítós
(francia recept)
Hozzávalók 2 személyre:
4 tojás, só, fehérbors, kevés vaj, 3 szelet fehér kenyér, 2 nagy salátalevél, 4 szelet füstölt lazac, 3 szelet citrom, 1 evőkanál zsenge kapor.

Elkészítése:
Verjük fel sóval és borssal a tojást.
Forrósítsunk kevés vajat egy serpenyőben, süssünk a tojásból laza rántottát.
Ha kész, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről.
Pirítsuk meg a fehér kenyeret, kenjük meg vajjal.
Tegyünk minden kenyérszeletre egy-egy salátalevelet.
Osszuk el a rántottát a kenyereken, helyezzünk mindegyikre szépen két-két szelet lazacot.
Végül díszítsük citromkarikával, kaporral.
Kínáljuk ezt a finom pirítóst egy könnyű menü előételeként, vagy ropogós salátával könnyű vacsoraként.
Elkészítése kb. 1/4 órát vesz igénybe
Száraz fehérborral kínáljuk.

Libahurka kukoricakásával és libatepertővel
Elkészítési idő:
60 perc (ha az anyagokat előkészítettük)
Hozzávalók:
1 db pecsenyeliba (kb. 4 kg-os), 20 dkg libaszív, 20 dkg zúza, 20 dkg libamáj, a liba tüdeje és lépe, 10-15 dkg libahús a megsütött libából. 10 dkg rizs sós vízben megfőzve, 2 db tojás keményre főzve, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg pasztinák, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, frissen törött fekete bors, ízlés szerint, 10 dkg szalonna
A kukoricakása-körethez:
50 dkg közepesre darált kukorica, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 20-25 dkg libatepertő

Elkészítése:
Előző nap előkészítjük a pecsenyelibát a szombati ebédhez: a megtisztított jószágot (belsőségektől mentesen) száraz pácba tesszük: törött borssal, majoránnával, kakukkfűvel ízesítjük, hűtőben érleljük.
Másnap a libát fokhagymával megtűzdeljük, a hasüregébe almát teszünk, és fehérborral megöntözve sütőben készre sütjük.
Ehhez az ételhez csak egy kis mellehúsát használunk fel (a többit egy jó főzelékkel például, vagy ludaskásaként elkészítve a vasárnapi ünnepi ebéden asztalra adhatjuk).
A sütéssel párhuzamosan a belsőségeket sós vízben megfőzzük, majd kis kockákra felvágjuk.
A libanyak alsó részét a bögye alsó részénél kikanyarítjuk, a keskenyebb végét erős fonállal bevarrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: egy tálban elkeverjük a főtt, darabolt belsőségeket, a darált mellhúst, a megfőzött rizst, a kemény tojást kockára vágva, a szintén felkockázott zöldségekkel, a zsíron pirított hagymával és a fűszerekkel. Bevarrjuk a liba nyakát, majd beletesszük egy tepsibe, alá-fölé szalonnaszeleteket teszünk (úgymond "bardírozzuk"), majd készre sütjük.
Közben elkészítjük a köretet:
1 liter vizet felteszünk a tűzre, amikor forrni kezd, beletesszük a zsír felét, beleszórjuk a sót és a kukoricalisztet, és folytonos keverés mellett puhára főzzük.
A kész ételt tálaljuk:
díszítésként a tányérok bal oldalára paradicsomból, csípős zöldpaprika karikákból 1-1 rozmaring- és kakukkfű ágacskával kompozíciót készítünk.
Mellé forró vízbe mártott evőkanállal galuskákat szaggatunk a kásából, elé helyezzük a karikára vágott libanyakat, megszórjuk libatepertővel is.
A húst és a kását is kevés paprikás zsírral átfényezzük.

Marinált zöldség
Ezt az ízletes zöldséget adhatjuk valamilyen olasz főétel mellé.
Hozzávalók: 2 nagy sárgarépa (kb. 200 g), 1 karfiol (kb. 350 g), 180 g articsókaszív (konzerv), 75 g magozott olajbogyó, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 teáskanál Worcester-szósz, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítése:
Nagyméretű serpenyőben magas hőfokon 2,5 dl vizet felforralunk.
Közben megtisztítjuk a répát, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk, és a forró vízbe rakjuk.
Csökkentjük a hőfokot, lefedjük a serpenyőt, és a répát 2 percig főzzük.
Megtisztítjuk, megmossuk, és rózsákra szedjük a karfiolt, majd hozzáadjuk a répához.
A zöldséget még 6 percig főzzük.
A főzővizet leöntjük.
A zöldséget hideg vízzel leöblítjük, tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett articsókaszívet, olajbogyót, citromlét, olajat és a Worcester-szószt.
Mindezt sóval és borssal ízesítjük, alaposan elkeverjük.
A zöldséget tálcára helyezve, aprított petrezselyemmel díszítve, még melegen tálaljuk.
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 10 perc

Mártott zöldségek
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma, 1 póréhagyma 2 cukkini, 1 kis padlizsán, 1 kis fej karfiol, 1 kis fej brokkoli, 1 sárgarépa, 4 nagyobb gomba, 3 tojás, 10 dkg liszt, bő olaj a sütéshez

Előkészítése:
A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk.
A hagymát karikára vágjuk, és gyűrűkre szétszedjük.
A póréhagymát kb. 1 cm-es szeletekre, a cukkinit ujjnyi hasábokra, a padlizsánt 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
A karfiolt és a brokkolit kis rózsákra szedjük.
A sárgarépát ferdén kb. fél cm-es szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk.
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kb. 3 dl vízzel, a liszttel, sóval, borssal simára keverjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a lisztes masszával lazán összeforgatjuk.
Mély serpenyőben kb. fél liter olajat forrósítunk.
A zöldségeket megforgatjuk a tojásos masszában, majd a forró olajban 3-4 perc alatt megsütjük, alaposan lecsepegtetjük, és azonnal forrón tálaljuk.
Különböző mártásokat adunk mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.