Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 4.

2019.08.10

ELŐÉTELEK

FÜSTÖLT LAZAC PÁSTÉTOM
Ez a pástétom felségesen ízletes Pumpernickel- (nagyon, fekete magvas) kenyérrel vagy krékerrel.
Ajánlatos a tálalóedényt a pástétom elkészítése alatt a hűtőszekrényben tenni, így az étel tovább marad hideg.
Előkészítés: 10 perc

Hozzávalók:
100 g szeletekre vágott füstölt lazac, 100 g lágy tejszínes friss sajt, 1 ek vágott metélőhagyma, 1 ek frissen aprított kapor vagy 1 tk szárított kapor, fekete bors, kaporlevél, ízlés szerint

Elkészítése:
A lazacot éles késsel keskeny csíkokra vágjuk. Mixerben sima állagú masszát készítünk a lazacból, a friss sajtból, citromléből, metélőhagymából és kaporból. A lazacpürét borssal ízesítjük, és kis tálkába öntjük.
Lefedjük és 15 percig vagy a felszolgálásig, hideg helyen tartjuk.
A kaporleveleket megmossuk, szárazra töröljük, a kész pástétomra helyezzük, és tálaljuk.

ERDÉLYI PÁSTÉTOM 01.
Elkészítése:
Kisütök 20 dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát, rádobok egy kilónyi sertéshúst, egy kis fej apróra vágott hagymát, negyed kiló májat, 10 dkg főtt és áttört erdei gombát.
Az egészet háromszor is átdarálom, összekeverem borssal, szegfűszeggel, sóval.
Összekeverem 10 dkg habosra kevert vajjal, szépen megformázom, majd aszpikkal fényezem.

ERDÉLYI PÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna, 1 kg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg sertésmáj, 15 dkg erdei gomba, só, őrölt bors, majoránna, 10 dkg vaj

Elkészítése:
Süsse zsírjára az apró kockákra vágott füstölt szalonnát.
Adja hozzá a finomra darált sertéshúst és a lereszelt hagymát.
Folyamatosan keverve párolja addig, míg morzsalékos lesz.
Tegye bele az elkapart májat és a főtt, majd áttört erdei gombát.
Fűszerezze ízlése szerint, végül a lágy vajjal alaposan dolgozza krémmé az egészet.
Simítsa őzgerincformába.
Fóliával lezárva tegye forró sütőbe 15 percre.
Hagyja teljesen kihűlni, végül tegye dermedésig hűtőszekrénybe.
Pirított kenyérrel kínálja.

BORJÚPÁSTÉTOM 01.
LENGYEL RECEPT
Hozzávalók:
50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna), 6 dkg szalonna, 5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba). 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors, bors, szerecsendió, gyömbér, zsír

Elkészítése:
A húst, szalonnát, zöldséget, gombákat, fűszereket 1,5 órán keresztül lassan főzzük (közben sózzuk).
Vége felé beletesszük a szalonnákat és főzzük még fél órát.
Mikor a hús teljesen puha, lehűtjük és levesszük a csontokról.
A májat szeleteljük és főzzük (a megmaradt felforralt lében) kb. 20 percet. A zsemlét áztassuk szintén a megmaradt lében. A húst, májat, zsemlét, zöldségeket ledaráljuk legalább kétszer. Beletesszük a tojásokat, fűszereket és alaposan kikeverjük egyenletes, puha masszára.
A sütőformát kikenjük a zsírral, az aljára rakjunk vékony szalonna szeleteket. A pástétomot rakjuk a formába (3/4 magasságig). Lefedjük és klasszikus recept szerint - pároljuk (kb. 1 óra), de én próbáltam sütni és nagyon finom lett.

Sütés előtt, jó lesz, ha a tetejét lekenjük a felvert tojással (esetleg kis tejföllel, mézzel, vajjal) és a forma oldalaira (zsírral lekent) szórjunk kis zsemlemorzsát.
Hosszúkás, keskeny formákat alkalmazzunk a sütéshez, pároláshoz - gömbölyű, pudingos alakú.
Végén - lehűtve, szeletelve tálaljuk hideg szósszal (majonéz, ketchup,…).
Ha az egészség megengedi - nagyon finom erős tormával…
Pástétomhoz lehet használni csirke, liba, kacsa húst is.
Lengyelországban tipikus ünnepi előétel a karácsonyi és húsvéti asztalokon.

BÚZACSÍRÁS SAJTKRÉM
Elkészítése:
4 dkg búzacsírát szárazon piríts meg, majd keverd össze 20 dkg reszelt félzsíros sajttal és 8 dkg margarinnal.
Szerecsendióval ízesítsd.

DERBY PÁSTÉTOM
(ANGOL-ÍR)
Tészta:
nyers vajas tészta, amit 1/2 cm vastagra nyújtunk, kibélelünk vele egy sütőformát és 1/2 órára hideg helyre tesszük.

Töltelék:
Fehéredésig keverünk 4 tojást 250 g cukorral. Hozzáadunk 200 g lisztet és 200 g olvasztott vajat.
Elkészítése:
Jól kikeverjük és ízesítjük vanília esszenciával, rummal és csokoládé chipsszel.
A végén belekeverünk 11/2 csésze megpirított és apróra vágott pekán diót.
Ezt a masszát beletöltjük a tésztába, és 175 C-on 30-40 percig sütjük.

DINNYÉS TÚRÓPÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre:
2 lap zselatin, 2 dl tejszín, 50 dkg tehéntúró, 1 csokor friss menta, só, őrölt bors, 1 nagy gerezd görögdinnye, 1 evőkanál citromlé, 12 vékony szelet nyers, füstölt sonka
A "körethez":
1 nagy, zöld húsú sárgadinnye friss mentalevél

Elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt apránként belecsorgatjuk, és kis lángon folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik.
Kissé kihűtjük, a túrót és az apróra vágott mentalevelet belekeverjük, csipetnyit megsózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A görögdinnye héját levágjuk, húsát kimagozzuk, és karalábévájóval kis gömböket vágunk ki belőle. A dinnyegolyókat a citromlével együtt a zselatinos túróhoz keverjük.
Egy nagyobb pástétomformát hideg vízzel kiöblítünk, és előbb folpackkal, majd a sonkaszeletekkel kibéleljük úgy, hogy mindkettő túllógjon a forma szélén.
A dinnyés túrót egyenletesen belesimítjuk, és előbb a kilógó sonkaszeletekkel, majd a folpackkal gondosan betakarjuk.
Hűtőszekrényben legalább 2-3 órán át, dermesztjük. Tálaláskor a fóliát kihajtjuk, a formát hirtelen mozdulattal tálra borítjuk, és a pástétomról leemeljük.
Végül az egész fóliát óvatosan lehúzzuk róla.
Éles késsel kétujjnyi vastagra szeleteljük.
Sárgadinnyegolyókkal körítjük, és friss mentalevelekkel díszítjük.
Pompás nyári vacsora!
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés

BURGONYÁS KRÉM
Hozzávalók:
2 nagy, főtt burgonya, 10 dkg vaj, 2 ecetes uborka, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 fej vöröshagyma, 1 kis tubus majonéz (vagy 1 dl otthon készített majonéz), ízlés szerint mustár, só és törött fekete bors, késhegynyi curry

Elkészítése:
A frissen főtt burgonyát meghámozzuk, és az uborkával együtt lereszeljük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a szardellapasztát, a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a fűszereket, majd beledolgozzuk a reszelt burgonyát és a reszelt uborkát is, végül a majonézzel jól elkeverjük.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 3.
Hozzávalók:
5 dkg bors, 5 dkg fehérbors, 8 dkg szerecsendió, 5 dkg kakukkfű, 7 dkg majoránna, 2 dkg szegfűszeg, 4 dkg bazsalikom, 2 dkg rozmaring, 3 dkg babérlevél, 1. 5 dkg fahéj, 1 dkg gyömbér, 3 dkg szegfűbors

Elkészítése:
A fűszereket megőröljük, vagy mozsárban finomra törjük.
Finom szitán átszitáljuk.
Ha kész, legjobb patentzáras üvegbe töltve tárolni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.