Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 1.

2019.05.13

ELŐÉTELEK

CITROMOS SZARDÍNIAKRÉM
Hozzávalók:
1 doboz bármilyen szardínia (csak paradicsomos ne legyen!), 5 dkg vaj, 5 dkg juhtúró, 1-1 evőkanál sör és citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és reszelt citromhéj, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só, salátalevél

Elkészítése:
A puha vajat, a juhtúrót, a szardínia leszűrt olaját, a sört és a fűszereket habosra keverem, majd a villával összetört szardíniát is hozzáadva addig keverem, amíg egynemű, krémszerű, sűrű masszát nem kapok.
Salátalevéllel bélelt tálkába halmozom, jól kifagyasztom, és péksüteményre kenve kínálom.

ASZTÚRIAI HÚSPÁSTÉTOM TÉSZTÁBAN SÜTVE
Hozzávalók:
10 dkg szalámi, 10 dkg sonka, 10 dkg sertés szűzérme, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl sherry, 1 evőkanál paradicsompüré, só (ízlés szerint), 1 teáskanál pirospaprika, 50 dkg vajas tészta (mirelit leveles tészta), 4 evőkanál olaj, 1 tojás

Elkészítése:
A forró olajon lepirítjuk a megtisztított és finomra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát is. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a vékony csíkokra vágott sertésérmét, a szalámit és a sonkát. Egy-két percig pirítjuk, beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott gombát, majd ráöntjük a bort, a Sherryt és a paradicsompürét. Folytonos keverés közben felforraljuk, és befedve addig főzzük, amíg a leve elfő, és csak sűrű mártás marad alatta. A vajas tésztát egy tortaforma duplájára nyújtjuk, kibéleljük vele a forma alját és az oldalát úgy, hogy pereme is legyen. A tölteléket belesimítjuk, és a maradék tésztával betakarjuk, amelyet kicsit rá is nyomkodunk. Feldíszítjük, azaz a tésztából csíkokat vagy tetszés szerinti alakzatokat nyomunk rá, és a felvert tojással bekenjük.
Előmelegített forró sütőben szépen megsütjük.

BORJÚMÁJ PÁSTÉTOM 01.
Elkészítése:
Fél kg borjúmájat megfőzünk pörköltnek. 10 dkg friss szalonnát megabálunk, és a borjúmájjal együtt, hozzátéve 4 kemény tojást, kétszer leőrölünk. Adunk hozzá 2 dkg sót, egy kávéskanál mustárt, fél citrom levét. Az egészet jól kikeverjük, 20 dkg habosra kikevert vajjal.
Vajjal kikent őzgerincformába téve fagyasztjuk.
Kiborítás előtt egy pillanatra forró vízbe állítjuk.

ALPESI TOJÁS
Elkészítése:
2 dl tejbe 5 dkg Ilmici sajtot reszelünk, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett beleütünk 3db tojást. Ízesítjük 1 kávéskanál mustárral, sóval és addig keverjük, amíg a massza meg nem szilárdul.
Pirítós kenyérre tálaljuk.

BOROS MÁRVÁNYSAJT-KRÉM
Hozzávalók:
15 dkg jó érett, rezelt márványsajt, 5 dkg vaj, (vagy margarin), 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, késhegynyi porcukor (só nem kell hozzá, mert a márványsajt sós!)

Elkészítése:
A vajat a borba beletéve csak annyira melegítem, hogy ne olvadjon teljesen folyósra, majd ráöntöm a sajtra. Rászórom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, valamint a porcukrot és a finomra metélt snidlinget.
Ezután habosra keverem.
(Keverőgéppel ez néhány perces művelet.)
Lefedve jól kifagyasztom és szendvicskenyérre kenve kínálom.

ALMÁS-SAJTOS BURGONYAPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 savanykás alma, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só, késhegynyi törött fehér bors, késhegynyi törött fahéj, csipet cukor, 5 dkg vaj (vagy margarin), fél dl tej (vagy tejszín)

Elkészítése:
A vajat keverőtálba teszem, hozzárakom a reszelt sajtot és a fűszereket, majd a tejjel apránként habosra keverem. Ezután hozzáadom a meghámozott és megreszelt főtt burgonyát, végül a meghámozott, kicsumázott, és lereszelt almával keverem össze.
Édeskés péksüteményre kenve, melegen és hidegen egyaránt nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 01.
Hozzávalók:
5 dkg feketebors, 5 dkg fehérbors, 8 dkg szerecsendió, 5 dkg szerecsendió-virág, 6 dkg kakukkfű, 7 dkg majoránna, 2 dkg szegfűszeg, 4 dkg bazsalikom, 2 dkg rozmaring, 2 dkg babérlevél, 2 dkg gyömbér, 3 dkg szegfűbors, 1, 5 dkg fahéj

Elkészítése:
A fűszereket megőröljük és összekeverjük.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 02.
Hozzávalók:
1 dkg köménymag, 1 dkg mustármag, 1 dkg koriander, 1 jó csipet majoránna, 1 dkg bors, 0. 5 dkg fehérbors, 0. 5 dkg gyömbér, 5-6 szegfűszeg, 4-5 szegfűbors, 5-6 babérlevél, 1 reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A fűszereket kissé megszárítva mozsárban megtörjük, átszitáljuk. A szitálásnál visszamaradt darabokat újratörjük addig, míg finom por nem lesz belőlük.
Zárható - tiszta, száraz - üvegekbe téve, száraz helyen tartjuk. Húsok pácolásához, vadhúsokhoz, pástétomokhoz, hideg májashoz használjuk.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 3.
Hozzávalók:
5 dkg bors, 5 dkg fehérbors, 8 dkg szerecsendió, 5 dkg kakukkfű, 7 dkg majoránna, 2 dkg szegfűszeg, 4 dkg bazsalikom, 2 dkg rozmaring, 3 dkg babérlevél, 1. 5 dkg fahéj, 1 dkg gyömbér, 3 dkg szegfűbors

Elkészítése:
A fűszereket megőröljük, vagy mozsárban finomra törjük. Finom szitán átszitáljuk. Ha kész, legjobb patentzáras üvegbe töltve tárolni.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 4.
Hozzávalók:
3. 5- 3. 5 dkg pirospaprika, borsikafű, gyömbér, majoránna, piment, babérbogyó, babérlevél, szegfűszeg, szerecsendió-virág, citromhéj, 8. 5 g fahéj, 1 szerecsendió

Elkészítése:
A fűszereket finomra összetörjük vagy őröljük, és jól zárható üvegekben tároljuk.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 5.
Elkészítése:
Szárított fűszerfélék mindegyikéből, 10-10 gr-ot kell venni: kakukkfű, szegfűbors, gyömbér, bazsalikom, szerecsendió virág, szerecsendió, szárított citromhéj, babérlevél, tárkony. Azon kívül 5-5 gr paprika és feketebors. Mindezt finomra őröljük, szőrszitán (régi a könyv) átszitáljuk, ami fennmaradt a szitán, újból megtörjük. Összekeverjük, és üvegben légmentesen elzárva tartjuk. Ebből a finom porból egy kg pástétomhoz 3 dkg-ot szabad használni.
Pástétomokon kívül vadak készítésénél, saláták és mártások ízesítésére is használható.

PÁSTÉTOM FŰSZER KEVERÉKEK
A fűszer keverékek igen finom ízt adnak nemcsak a pástétomnak, hanem a mártások, húsok, saláták, pácok ízesítésére is használhatók. A keverékekből 1-2 mokkáskanálnyitól 1 teáskanálnyiig kell az elkészítendő ételbe tenni egyéni ízlés szerint.
1. 2-2 rész kakukkfű, szegfűbors, fehérbors, gyömbér, bazsalikom, szerecsendió, szerecsendió virág, citromhéj, babérlevél, tárkony, majoránna. 1-1 rész feketebors, pirospaprika. Összeőrölni!
2. 1-1 rész koriander, köménymag, bazsalikom, kakukkfű, boróka, zsálya, fodormenta, édeskömény, babérlevél. 3-3 rész borsfű, mustármag. 5 rész pirospaprika.
3. 1-1 rész bors, szegfűbors, babérlevél, citromhéj, szerecsendió, és virágja, kakukkfű, gyömbér, bazsalikom, tárkony, majoránna, fél rész /0,5/ pirospaprika.
4. 1-1 rész koriander, köménymag, borsfű, bazsalikom, kakukkfű, mustármag, majoránna, boróka, zsálya, fodormenta, édeskömény pirospaprika.
5. 1-1 rész fahéj, babérlevél, 5 rész gyömbér, 3 rész szerecsendió, 6 rész fehérbors, 10 rész szegfűbors.
Kimérni és alaposan porrá darálni.
Jól zárható üvegbe tenni.

PÁSTÉTOMTÉSZTA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 2 dl langyos víz, só

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk és gyúródeszkára téve, közepébe kis mélyedést készítünk. Beletesszük a lágy vajat, megsózzuk és hozzáadjuk a tojást. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy a tésztát összegyúrva közepes keménységű legyen.

Letakarva 1-2 órát pihentetjük, majd a felhasználás előtt kétszer hajtogatjuk.
Amikor a formát a tésztával béleljük, akkor ujjunkkal kissé a forma falára nyomkodjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját..

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.