Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 10.

2020.02.13

ELŐÉTELEK

CITROMOS VAJAS KAVIÁR
Hozzávalók:
1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és cukor, salátalevelek

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom, vagy lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a cukorral.
Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom. A masszát egy szögletes formába tömöm, lefedem, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok belőle.
Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat vagy kis tálcát, és sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket.
(A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával. Ez mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.) Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.

CURRYS SZÁRNYAS-PÁSTÉTOM
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg csirkemellfilé, 2 piros húsú paprika, 1 csomó zöldhagyma, 5 dkg nem sós mogyoró, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál curry, 2 evőkanál kókuszreszelék, só, bors, folpack, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése:
A lisztből kb. 1 evőkanálnyit félreteszünk.
A hideg vaj vagy margarinforgácsokat összegyúrjuk a maradék liszttel, a tojással és csipetnyi sóval.
A tésztát lefedve, hűvös helyen 30 percig pihentetjük. A megtisztított, megmosott paprikát és zöldhagymát feldaraboljuk. A csirkemellfilét felkockázzuk, a megforrósított olajon megpirítjuk, és meghintjük a félretett liszttel. Rászórjuk a kókuszreszeléket és a curryt, 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket meg a mogyorót.
Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a tejszínnel és 2,5 dl vízzel.
Kb. 3 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát két részre osztjuk, és folpack között mindkettőt 24 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk.
Az egyik lappal kibélelünk egy 22 cm-es pástétomformát úgy, hogy pereme is legyen.
Ráhalmozzuk a tölteléket, beborítjuk a másik lappal, és a széleket jól összenyomjuk.
A tetejét villával megszurkáljuk, és megkenjük a felvert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg), só, 12 szem bors, 8 szem borókabogyó, 10 szem zöldbors (sós lében), 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 2 szál friss), 5 cl brandy, 20-25 dkg füstölt bacon, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A májat megtisztítva üvegtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borókát, kakukkfüvet, zöldborsot. Brandyvel meglocsoljuk, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Egy 1,5 l-es szögletes formájú edényt kibélelünk szalonnával olyan módon, hogy a szalonna szeletek túllógjanak a peremén, hogy később be lehessen fedni a májat. A pácléből kivesszük a májat, lecsepegtetjük, majd a formába tesszük a szalonnára.
Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd ráhajtjuk a szalonna szeletek kihajló szélét.
A formát egy tepsibe tesszük, amibe előzetesen vizet raktunk, majd előmelegített sütőben 1 órán át, gőzöljük 180 fokon.
Ezután kivesszük a sütőből, majd alufóliát teszünk a tetejére, és egy súlyos tárggyal lenyomatjuk.
A levében kihűtjük, majd egy éjszakára, hidegre tesszük. Szeletelve tálaljuk, és pirítóst adunk mellé.
Meg lilahagymát szeletelve.

DERBY PÁSTÉTOM
(ANGOL-ÍR)
Tészta:
Nyers vajas tészta, amit 1/2 cm vastagra nyújtunk, kibélelünk vele egy sütőformát és 1/2 órára hideg helyre tesszük.

Töltelék:
Fehéredésig keverünk 4 tojást 250 g cukorral. Hozzáadunk 200 g lisztet és 200 g olvasztott vajat. Jól kikeverjük és ízesítjük vanília esszenciával, rummal és csokoládé chipsszel.
A végén belekeverünk 11/2 csésze megpirított és apróra vágott pekándiót.
Ezt a masszát beletöltjük a tésztába, és 175 C-on 30-40 percig sütjük.

FEHÉR KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 db újhagyma, 1 dl 1 tejföl, őrölt kömény, petrezselyem zöldje, só

Elkészítése:
A petrezselyem zöldjét és az újhagymát apróra vágjuk.
A fokhagymát apróra reszeljük, azután mindezeket alaposan összekeverjük a többi alapanyaggal.

BURGONYÁS KRÉM
Hozzávalók:
2 nagy, főtt burgonya, 10 dkg vaj, 2 ecetes uborka, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 fej vöröshagyma, 1 kis tubus majonéz (vagy 1 dl otthon készített majonéz), ízlés szerint mustár, só és törött fekete bors, késhegynyi curry

Elkészítése:
A frissen főtt burgonyát meghámozzuk, és az uborkával együtt lereszeljük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a szardellapasztát, a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a fűszereket, majd beledolgozzuk a reszelt burgonyát és a reszelt uborkát is, végül a majonézzel jól elkeverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.