Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 11.

2020.03.02

ELŐÉTELEK

FÜSTÖLT LAZAC PÁSTÉTOM
Ez a pástétom felségesen ízletes Pumpernickel- (nagyon, fekete magvas) kenyérrel vagy krékerrel.
Ajánlatos a tálalóedényt a pástétom elkészítése alatt a hűtőszekrényben tenni, így az étel tovább marad hideg.

Előkészítés: 10 perc
Hozzávalók:
100 g szeletekre vágott füstölt lazac, 100 g lágy tejszínes friss sajt, 1 ek vágott metélőhagyma, 1 ek frissen aprított kapor vagy 1 tk szárított kapor, fekete bors, kaporlevél, ízlés szerint

Elkészítése:
A lazacot éles késsel keskeny csíkokra vágjuk.
Mixerben sima állagú masszát készítünk a lazacból, a friss sajtból, citromléből, metélőhagymából és kaporból.
A lazacpürét borssal ízesítjük, és kis tálkába öntjük.
Lefedjük és 15 percig vagy a felszolgálásig, hideg helyen tartjuk.
A kaporleveleket megmossuk, szárazra töröljük, a kész pástétomra helyezzük, és tálaljuk.

HAGYMÁS HALKRÉM
Hozzávalók:
2 kisebb hagymás pácolt hering, 1 evőkanál ecetes hagyma, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 közepes nagyságú alma, 0,5 dl tejszín, 1 csokor snidling, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A halat gerincétől megfosztom, majd nagyon apróra vágom az ecetes hagymával együtt.
A tojást keményre főzöm, és meghámozva lereszelem.
Az almát meghámozom, és ugyancsak lereszelem.
A gőzön felpuhított vajat habosra keverem a tejszínnel, majd hozzáadom a halat, a reszelt tojást, az almát és az ecetes hagymát.
Ízesítem sóval, a cukorral és az őrölt fehér borssal, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidlinget is.
Üvegtálra halmozom, villával kicifrázom, és lefedve hűtőszekrényben kifagyasztom.
Fehér kenyérszeletekre kenve a legfinomabb.

ERDÉLYI PÁSTÉTOM 01.
Elkészítése:
Kisütök 20 dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát, rádobok egy kilónyi sertéshúst, egy kis fej apróra vágott hagymát, negyed kiló májat, 10 dkg főtt és áttört erdei gombát.
Az egészet háromszor is átdarálom, összekeverem borssal, szegfűszeggel, sóval.
Összekeverem 10 dkg habosra kevert vajjal, szépen megformázom, majd aszpikkal fényezem.

ERDÉLYI PÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna, 1 kg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg sertésmáj, 15 dkg erdei gomba, só, őrölt bors, majoránna, 10 dkg vaj

Elkészítése:
Süsse zsírjára az apró kockákra vágott füstölt szalonnát.
Adja hozzá a finomra darált sertéshúst és a lereszelt hagymát.
Folyamatosan keverve párolja addig, míg morzsalékos lesz.
Tegye bele az elkapart májat és a főtt, majd áttört erdei gombát.
Fűszerezze ízlése szerint, végül a lágy vajjal alaposan dolgozza krémmé az egészet.
Simítsa őzgerincformába.
Fóliával lezárva tegye forró sütőbe 15 percre.
Hagyja teljesen kihűlni, végül tegye dermedésig hűtőszekrénybe.
Pirított kenyérrel kínálja.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók:
1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg), só, 12 szem bors, 8 szem borókabogyó, 10 szem zöld bors (sós lében), 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 2 szál friss), 5 cl brandy, 20-25 dkg füstölt bacon, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A májat megtisztítva üvegtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borókát, kakukkfüvet, zöld borsot. Brandyvel meglocsoljuk, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Egy 1,5 l-es szögletes formájú edényt kibélelünk szalonnával olyan módon, hogy a szalonna szeletek túllógjanak a peremén, hogy később be lehessen fedni a májat.
A pácléből kivesszük a májat, lecsepegtetjük, majd a formába tesszük a szalonnára.
Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd ráhajtjuk a szalonna szeletek kihajló szélét.
A formát egy tepsibe tesszük, amibe előzetesen vizet raktunk, majd előmelegített sütőben 1 órán át, gőzöljük 180 fokon.
Ezután kivesszük a sütőből, majd alufóliát teszünk a tetejére, és egy súlyos tárggyal lenyomatjuk.
A levében kihűtjük, majd egy éjszakára, hidegre tesszük.
Szeletelve tálaljuk, és pirítóst adunk mellé.
Meg lila hagymát szeletelve.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 02.
(PATÉ DE FOIE DE POULET)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 db Maggi Tyúkhúsleves-kocka, 50 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vaj (vagy kevés olaj), 2 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna, 1 csipet őrölt fehér bors, díszítés

Elkészítése:
A csirkemájat és a vöröshagymát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és előhevített vajon, lassú tűzön a Maggi Tyúkhús-leveskockákat is belemorzsolva addig pároljuk, amíg a más közepe sem lesz rózsaszín.
Levesszük a tűzről, és mixerben pürésítjük.
A maradék vajat, a mustárt, fűszereket hozzáadva egy keverőedényben jól elkeverjük.
Tálalásig hűtőben tartjuk.
Zöldségekkel díszítjük, pirított kenyérszeleteket kínálunk hozzá.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 03.
Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 dl zsír (legjobb csirkezsírral), só, fehér bors, bazsalikom, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:
A csirkemájat a zsíron átsütjük.
Villával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk.

ELZÁSZI TOJÁS
Elkészítése:
4 tojást keményre főzünk. Ha kihűlt, meg tisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.
Negyed reszelt vöröshagymát, sót, 1 kávéskanál zsírt, borsot, kevés mustárt - egyéni ízlés szerint adhatunk hozzá szardellapasztát, vagy paradicsompürét - eldolgozunk.
Hozzáadjuk a tojásokat. Kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal vagy retekkel tálaljuk.

ÉLESZTŐPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók:
8-20 dkg élesztő, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál búzadara, 1 tojás (elhagyható), 2-3 evőkanál olaj, majoránna, borsikafű, pirospaprika, só vagy házi Vegeta pótló, apróra vágott petrezselyem zöldje, 1 kávéskanál szerecsendió

Elkészítése:
A hagymát vizes olajon megpároljuk, beletesszük a zsemlemorzsát és a darát. Kicsit együtt is pirítjuk.
Az élesztőt kis vízben feloldjuk, hozzáadjuk a hagymához.
Befűszerezzük, beleütjük a tojást.
Ha kell, még egy kis vizet adunk hozzá, s állandó kevergetéssel kenhető pástétommá főzzük.

ÉLESZTŐPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 10-20 dkg élesztő, 2 kávéskanál házi Vegeta pótló, 3 púpozott evőkanál őrölt napraforgó (esetleg darált dió), 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kávéskanál őrölt kömény, kevés majoránna, 1 gerezd összenyomott fokhagyma, petrezselyem zöldje apróra vágva, pici só, pirospaprika

Elkészítése:
Egy kis lábasban elmorzsoljuk az élesztőt, és kb. 4 dl hideg vizet öntünk rá.
A vöröshagymát megpároljuk.
A felkavart vizes élesztőt hozzáöntjük a megpárolt hagymához, felfőzzük forrásig, s még néhány percig.
Állandó kavarás mellett beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd a tűzről levéve belekeverjük a napraforgót (diót), a fűszereket, a petrezselyem zöldjét, fokhagymát, ízlés szerint pici sót (ha kell), kicsit még főzzük.
Hidegen, barna kenyérre kenve fogyasztjuk.

FOKHAGYMÁS-JOGHURTOS KENŐ
Hozzávalók:
40 dkg vajkrém, 4 evőkanál fehér joghurt, 1 evőkanál reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma, só, törött bors, ételízesítő (Vegeta), 2 evőkanál durvára vágott dió

Elkészítése:
A vajkrémet a zúzott fokhagymával és a reszelt sajttal habosra keverjük, megsózzuk, megborsozzuk és Vegetával megízesítjük, majd alaposan összekeverjük, s kb. harminc percre hideg helyre tesszük.
Péksüteményre vagy kenyérszeletekre kenve, durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.

FOKHAGYMÁS, TÚRÓS, TEJFÖLÖS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
150-200 g túró, tejföl, retek, zöldhagyma (ez el is maradhat), ízlés szerint fokhagyma, de minimum 3 gerezd, só és fűszerek ízlés szerint

Elkészítése:
A túrót jól kimixeljük, hozzáadjuk a lereszelt retket, áttört fokhagymát, apróra vágott zöldhagymát, sót, fűszereket és jól összekeverjük.
A végén a kenhetőség javítására, tejföllel hígítjuk.
Péksüteménnyel tálaljuk.

FINOM BURGONYÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
5 nagyobb burgonya, 2 db édes-savanyú lében befőzött uborka, 1 hagyma, 160 g majonéz, mustár, paprikakrém, 40 g olaj vagy vaj, só, őrölt feketebors, snidling vagy petrezselyemzöld

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, lereszeljük.
Az uborkát és a megtisztított hagymát apróra vágjuk, és a burgonyához adjuk.
Hozzákeverjük a majonézt, vajat (vagy olajat) és mustárral, paprikakrémmel, feketeborssal, sóval ízesítjük, és alaposan összekeverjük.
A megkent kenyereket apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel megszórjuk.

FOKHAGYMÁS PÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma, 3 háromszög kenősajt, 3 evőkanál majonéz

Elkészítése:
Az összetört fokhagymát, a sajtot és a majonézt jól összekeverjük, lehűtjük.
Kenyérre kenve karikákra vágott olívabogyóval díszítve tálaljuk.

FOKHAGYMÁS PÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
5 nagy gerezd fokhagyma, 20 dkg eidami sajt (kemény, reszelni való sajt), 1/2 üveg tartármártás

Elkészítése:
Az áttört fokhagymát összekeverjük a reszelt sajttal és a tartármártással és pirítósra kenve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.