Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 12.

2020.03.27

ELŐÉTELEK

HALAS BURGONYAPÁSTÉTOM PAPRIKÁBAN
Hozzávalók:
1 doboz bármilyen fajta paradicsomos halkonzerv, 1 nagy, héjában főtt burgonya, fél citrom leve és reszelt héja, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 6-8 db húsos zöldpaprika

Elkészítése:
A főtt burgonyát meghámozom, lereszelem és hozzáteszem a dobozából kibontott halat, az összes olajával együtt.
Citromlével, citromhéjjal, zúzott fokhagymával, törött borssal ízesítem, majd az egészet addig keverem, amíg egynemű massza nem lesz belőle.
Megmosott, kierezett és kicsumázott, zöldpaprikába töltöm, ezután a paprikákat egyenként folpack fóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Tálalás előtt a paprikákat ujjnyi vastagra felszeletelem, és lapos tálra teszem.
Tetszés szerint díszíthető salátalevéllel, apróra vágott petrezselyemmel.
Pirított péksütemény illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc

HALPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók:
40 dkg halfilé, 3 dl tejszín, 3 tojásfehérje, 1 evőkanál kukoricaliszt, só, őrölt fehér bors, vaj

Elkészítése:
A halszeleteket kisebb darabokra vágjuk, majd húsdarálón kétszer ledaráljuk.
Hozzáadjuk a tojásfehérjét, sót, borsot, majd a tejszínben csomómentesre kevert kukoricalisztet.
Jól összedolgozzuk, majd vajjal kikent pástétomformába simítjuk.
Lefedjük, és vízzel félig teli tepsibe helyezzük.
A vízfürdőben 200 fokon, 40-50 percig sütjük. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

FÁCÁNFALATOK PÁSTÉTOMKOSÁRBAN
Hozzávalók - Pástétomkosár
10 db, fácánsült 600 g, áfonya 200 g, vadszárnyas-aszpik 100 g, banán 200 g, meggy 50 g, fejes saláta 1/2 fej. 10 darab

Elkészítése:
Az áfonyával bélelt pástétomkosárba tesszük a kockára vágott fácánhúst, tetejére, a szeletekre vágott mellhúst.
Olvasztott és lehűtött vadszárnyas-aszpikkal lefényezzük, hűtőben dermesztjük.
Banán-szeletkékkel és félbevágott meggyszemekkel díszítjük.
A díszítést is lefényezzük, hűtőbe rakjuk.
Tálalása üvegtálkára helyezett salátalevélen történik.

FÁCÁNPÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre:
1 db fácán, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg sertés- vagy marhanyelv, 3 tojássárgája, 10 dkg sampinyongomba, 1 dl konyak, 2 dl tejszín, 2 g törött bors, 1 dl vörös bor, 3 dl aszpik, só, 1 db citrom

Elkészítése:
A fácánt sós vízben a nyelvvel együtt puhára főzzük.
Amikor megfőtt, lehúzzuk a bőrét, és húsát leszedjük a csontról, majd összevágjuk.
A főtt marhanyelvet megtisztítjuk bőrétől, szintén összevágjuk, és a darabokra vágott füstölt szalonnával együtt húsdarálón apróra daráljuk.
A sampinyongombát 2 dkg vajon puhára pároljuk, vajjal és liszttel világos rántást készítünk, és egy-másfél decinyi vízzel feleresztjük, együtt felforraljuk, majd az így nyert masszát hozzáadjuk a péphez, melyet tojássárgájával, tejszínnel, törött borssal, a vörös bor hozzáadásával simára keverünk.
Kellően sózzuk, és üvegtányérokra különböző formákra mintázzuk.
Tetejét és oldalát vágott aszpikkal meghintjük, citromszelettel díszítve tálaljuk.

CSIRKEMÁJ-PÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szívek nélkül), 3,5 dl víz, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 4 kicsi vöröshagyma, 3 evőkanál konyak, fél doboz ajókagyűrű (ringli), fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál szemes bors, a díszítéshez olajbogyó, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A vizet felforraljuk, majd beletesszük a csirkemájakat, valamint a nagy fej, megtisztított vöröshagymát a szemes borssal együtt.
Tizenöt percnyi főzés után leszűrjük.
Turmixgépbe rakjuk a meghámozott és darabokra vágott hagymákkal, a konyakkal, az apróra vágott ringlivel és a szegfűszeggel, valamint ízlés szerint annyi sóval, hogy kellemesen sós legyen.
(Vigyázat, a ringli nagyon sós!)
Egy őzgerincformát folpack fóliával kibélelünk, belenyomkodjuk a májas masszát, és a tetejét is befedve legalább egy napig dermesztjük.
Tálalás előtt a fóliát óvatosan lehúzzuk róla, és olajbogyókkal bőven megrakva kínáljuk.

CSIRKEMÁJ-PÁSTÉTOM 05.
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 10 dkg csiperkegomba, 7 dkg vaj, 2 evőkanál konyak, 1 kis fej hagyma, só, bors, majoránna, margarin

Elkészítése:
Margarinon hirtelen átsütjük a csirkemájakat úgy, hogy a közepe rózsaszínű maradjon.
Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd húsdarálón ledaráljuk.
A visszamaradt pecsenyelevet felöntjük a konyakkal, majd a májhoz keverjük.
Margarinon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, vékonyra szelt gombát is.
Zsírjára sütjük, majd kihűtjük, és a májhoz adjuk.
Végül kikeverjük a puha vajjal, és ha szükséges, utána ízesítjük.
Cseréptálba kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk, és egy éjszakán át hideg helyen állni hagyjuk.
Ha akkora mennyiségben készítjük, ami nem fogy el egyszerre, ajánlatos a tetejét aszpikkal lefényezni.

FOKHAGYMÁS PÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma, 3 háromszög kenősajt, 3 evőkanál majonéz

Elkészítése:
Az összetört fokhagymát, a sajtot és a majonézt jól összekeverjük, lehűtjük.
Kenyérre kenve karikákra vágott olívabogyóval díszítve tálaljuk.

FOKHAGYMÁS PÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
5 nagy gerezd fokhagyma, 20 dkg eidami sajt (kemény, reszelni való sajt), 1/2 üveg tartármártás

Elkészítése:
Az áttört fokhagymát összekeverjük a reszelt sajttal és a tartármártással és pirítósra kenve tálaljuk.

FOKHAGYMÁS PÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók:
10-15 dkg füstölt sajt, 4-5 gerezd fokhagyma, csipet só, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanálnyi majonéz

Elkészítése:
A reszelt sajtot, áttört fokhagymát és a többi hozzávalót jól összekeverjük, néhány órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük.
Kenhetjük péksüteményre, kenyérre - paradicsommal, paprikával, uborkával díszítjük.

GOMBÁS-TOJÁSOS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
10 dkg csiperkegomba, 2 főtt tojás, 1 kávéskanál borsikafű, kevés házi Vegeta pótló, 1 doboz tejföl vagy joghurt, petrezselyem zöldje, kevés olaj

Elkészítése:
A gombát egészben megpároljuk. Ha kihűlt, lereszeljük, vagy más módon aprítjuk.
A főtt tojást lereszeljük vagy összetörjük villával.
Minden egyebet hozzáadunk.
Kenhető pástétomot keverünk belőle.

FÜSTÖLT TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg juhtúró, 2 csokor snidling, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kisütöm, majd a zsírt leszűröm a pörcről.
(Más alkalommal elhasználom.)
A pörchöz hozzáteszem a juhtúrót, a tejfölt, majd megsózom, megborsozom, hozzáadom a nagyon finomra vágott snidlinget és a megtisztított, lereszelt (vagy fokhagymaprésen keresztülnyomott) vöröshagymát.
Habosra keverem.
(Ha van, akkor füstízű só, akkor só helyett azzal ízesítem.)
Kúp alakban felhalmozom üvegtál közepébe, és jól kifagyasztva kínálom.

FOKHAGYMÁS PÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók:
10-15 dkg füstölt sajt, 4-5 gerezd fokhagyma, csipet só, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanálnyi majonéz

Elkészítése:
A reszelt sajtot, áttört fokhagymát és a többi hozzávalót jól összekeverjük, néhány órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük.
Kenhetjük péksüteményre, kenyérre - paradicsommal, paprikával, uborkával díszítjük.

FOKHAGYMÁS - RÉPÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
1 bambino sajt (ez egy kb. 10 cm hosszú kenősajt, ami műanyag bélbe van töltve), 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint több is lehet), 1 evőkanálnyi vaj, 1 közepes sárgarépa

Elkészítése:
A fokhagymát áttörjük, a nyers répát lereszeljük, és mindent jól összekeverünk.
Kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Kiflivel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.