Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 2

2019.05.17

ELŐÉTELEK

CITROMOS VAJAS KAVIÁR
Hozzávalók:
1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és cukor, salátalevelek

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom, vagy lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a cukorral. Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom. A masszát egy szögletes formába tömöm, lefedem, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom.

Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok belőle. Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat vagy kis tálcát, és sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket.

(A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával.
Ez mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.)

Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.

BORONKAI MARHAHÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók 12 személyre:
60 dkg marhahús (felsál vagy hátszín), 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 tojás keményre főzve, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, 5 dkg liszt, 1 kiskanál curry, 20 dkg húsos, füstölt szalonna

Elkészítése:
A leveszöldségeket megtisztítjuk és a nagyobb darabokra vágott marhahússal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kissé kihűtjük, majd a húst és a zöldséget a léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a két főtt tojással meg a hagymával együtt ledaráljuk. (A léből aszpikot készíthetünk.) Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, sóval; őrölt borssal és curryvel fűszerezzük, végül beleforgatjuk a két tojásfehérjéből vert habot. A masszát vastagon kivajazott; hosszúkás formába simítjuk, a tetején hajszálvékony szalonnaszeletekkel egyenletesen beborítjuk.
Az ily formán vízzel telt tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 220~C-on 45-50 perig gőzöljük.
Ha kissé kihűlt, hűtőben megdermesztjük.
A formából kiborítva szeleteljük.

BORONKAI MARHAHÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók 12 személyre:
60 dkg marhahús (felsál vagy hátszín), 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 tojás keményre főzve, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, 5 dkg liszt, 1 kiskanál curry, 20 dkg húsos, füstölt szalonna

Elkészítése:
A leveszöldségeket megtisztítjuk és a nagyobb darabokra vágott marhahússal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kissé kihűtjük, majd a húst és a zöldséget a léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a két főtt tojással meg a hagymával együtt ledaráljuk. (A léből aszpikot készíthetünk.) Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, sóval; őrölt borssal és curryvel fűszerezzük, végül beleforgatjuk a két tojásfehérjéből vert habot. A masszát vastagon kivajazott; hosszúkás formába simítjuk, a tetején hajszálvékony szalonnaszeletekkel egyenletesen beborítjuk. Az ily formán vízzel telt tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 220~C-on 45-50 perig gőzöljük.
Ha kissé kihűlt, hűtőben megdermesztjük.
A formából kiborítva szeleteljük.

AVOKÁDÓ PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
2 db kemény tojás, 1fej hagyma, 1 kanál margarin, l db avokádó, só, bors, citromlé, kevés őrölt szerecsendió

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót. Fűszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval díszítjük.

BRINDZÁS - JUHTÚRÓS - PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
250 g brindza, 50 g vaj, 1 db apróra vágott hagyma, teáskanálnyi őrölt pirospaprika, kevés darált kömény

Elkészítése:
Jól kikeverjük, kenyérre kenve, zöldpaprikával díszítve tálaljuk.

BURGONYAKRÉM
Hozzávalók:
1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 1 evőkanál sűrű majonéz, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát lereszelem. A vajat habosra keverem a mustárral, a reszelt hagymával, a majonézzel, a sóval és a borssal, majd hozzáadom a reszelt burgonyát és az almareszelő durva fokán lereszelt uborkát. Az egészet együtt keverem még néhány percig, amíg habos, könnyű massza nem lesz belőle.
Pirított péksüteményre vagy barna kenyérszeletekre kenve tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.