Pástétomok 4.

CITROMOS VAJAS KAVIÁR
Hozzávalók:
1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és cukor, salátalevelek
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom, vagy lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a cukorral.
Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom.
A masszát egy szögletes formába tömöm, lefedem, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom.
Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok belőle.
Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat vagy kis tálcát, és sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket.
(A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával. Ez mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.)
Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.

BORONKAI MARHAHÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók 12 személyre:
60 dkg marhahús (felsál vagy hátszín), 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 tojás keményre főzve, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, 5 dkg liszt, 1 kiskanál curry, 20 dkg húsos, füstölt szalonna
Elkészítése:
A leveszöldségeket megtisztítjuk és a nagyobb darabokra vágott marhahússal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
Kissé kihűtjük, majd a húst és a zöldséget a léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a két főtt tojással meg a hagymával együtt ledaráljuk.
(A léből aszpikot készíthetünk.)
Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, sóval; őrölt borssal és curryvel fűszerezzük, végül beleforgatjuk a két tojásfehérjéből vert habot.
A masszát vastagon kivajazott; hosszúkás formába simítjuk, a tetején hajszálvékony szalonnaszeletekkel egyenletesen beborítjuk.
A formán vízzel telt tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 220~C-on 45-50 perig gőzöljük.
Ha kissé kihűlt, hűtőben megdermesztjük.
A formából kiborítva szeleteljük. .

BORJÚMÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
Borjúmáj 30 dkg, zsemle 1 db, tej 2 dl, vaj 6 dkg, tojás 5 db, pástétomfűszer 1 késh, petrezselyem 1 kis csomó, hagyma 1/8 fej, só késh, gomba 2-3 db, mustár 1 ek
Elkészítése:
Vegyük a borjúmájat, főzzük és reszeljük meg, ez alatt 1 zsemlét tejben áztatunk, és szitán áttörjük.
A vajat habosra keverjük 5 tojás sárgájával, és a májba tesszük.
Adunk bele sót, pástétomfűszert, finomra vágott petrezselyem zöldjét, pici reszelt hagymát, finomra vágott pár db főtt gombát, kanál mustárt és végül a tojások felvert kemény habját.
Ezeket jól összekeverjük, és vajjal kikent formába tesszük.
Beborítjuk, és gőzben egy óráig főzzük. Kiborítjuk, petrezselyemmel díszítjük, tartármártással adjuk fel, külön csészében.
Hidegen is kitűnő!

BRINDZÁS - SONKÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
300 g brindza, 100 g finom sonka vagy megfőzött füstölt hús, 2 tojás sárgája, ízlés szerint só
Elkészítése:
A brindzát jól kikeverjük, hozzá adjuk a darált sonkát, tojássárgáját és jól összekeverjük. Sózzuk, átkeverjük, kenyérre kenve zöldségekkel díszítjük.

BURGONYAKRÉM
Hozzávalók:
1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 1 evőkanál sűrű majonéz, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka
Elkészítése:
A meghámozott burgonyát lereszelem.
A vajat habosra keverem a mustárral, a reszelt hagymával, a majonézzel, a sóval és a borssal, majd hozzáadom a reszelt burgonyát és az almareszelő durva fokán lereszelt uborkát. Az egészet együtt keverem még néhány percig, amíg habos, könnyű massza nem lesz belőle.
Pirított péksüteményre vagy barna kenyérszeletekre kenve tálalom.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 01.
Hozzávalók:
5 dkg feketebors, 5 dkg fehérbors, 8 dkg szerecsendió, 5 dkg szerecsendió-virág, 6 dkg kakukkfű, 7 dkg majoránna, 2 dkg szegfűszeg, 4 dkg bazsalikom, 2 dkg rozmaring, 2 dkg babérlevél, 2 dkg gyömbér, 3 dkg szegfűbors, 1, 5 dkg fahéj
Elkészítése:
A fűszereket megőröljük és összekeverjük.


ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:


