Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 5.

2019.07.09

ELŐÉTELEK

CITROMOS VAJKRÉM
Hozzávalók:
10 dkg vaj, fél citrom átszűrt leve, 1 mokkáskanál frissen reszelt citromhéj, 2 evőkanál tejföl, só és csipetnyi cukor

Elkészítése:
A fele mennyiségű vajat gőzön felpuhítom, majd habosra keverem az összes hozzávalóval.
Rúd alakra formálom, és jól kifagyasztom.
Alufóliába csomagolva akár egy hétig is tárolható.
Recés késsel szeletekre vágva kínálom kaviár vagy sós lazac mellé, de halas szendvicshez is a szendvicskenyérre kenve fogyasztjuk.

BROKKOLIS SONKAPÁSTÉTOM
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók kb. 14 szelethez:
3 tojás, 20 dkg brokkoli, 36 g (12 lap) színtelen zselatin, 12 szelet (kb. 3 dkg - os) főtt sonka, 2,5 dl tejszín, 1,5 dl Krémföl, 2 tojásfehérje, só, őrölt bors, a díszítéshez petrezselyemzöld, tépősaláta, hónapos retek, kígyóuborka és paradicsom

Elkészítése:
A kb. 9 perc alatt keményre főtt tojásokat hideg vízzel leöblítjük, héjukat lefejtjük.
A brokkolirózsákat forrásban lévő, sós vízben kb. 8 percig főzzük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 8 szelet sonkát a tejszínnel összeturmixolunk.
Belevegyítjük a Krémfölt, majd sózzuk, borsozzuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A feloldott zselatint a sonkamasszához keverjük, és hozzáadjuk a tojáshabot.
Egy 1 3/ 8 l dobozformát a maradék sonkával kirakunk, és rásimítjuk a massza kb. 1/3 részét.
A tojásokat középre helyezzük, és a lecsöpögtetett brokkolit, köréjük halmozzuk.
Rásimítjuk a maradék masszát, és egész éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk.
A pástétomot a formából salátalevéllel bélelt tálra borítjuk.
Petrezselyemzölddel, retekkel, uborkával és paradicsommal díszítjük.
Kenyérrel fogyasztjuk. .

CURRYS SZÁRNYAS-PÁSTÉTOM
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg csirkemellfilé, 2 piros húsú paprika, 1 csomó zöldhagyma, 5 dkg nem sós mogyoró, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál curry, 2 evőkanál kókuszreszelék, só, bors, folpack, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése:
A lisztből kb. 1 evőkanálnyit félreteszünk.
A hideg vaj vagy margarinforgácsokat összegyúrjuk a maradék liszttel, a tojással és csipetnyi sóval.
A tésztát lefedve, hűvös helyen 30 percig pihentetjük.
A megtisztított, megmosott paprikát és zöldhagymát feldaraboljuk.
A csirkemell filét felkockázzuk, a megforrósított olajon megpirítjuk, és meghintjük a félretett liszttel.
Rászórjuk a kókuszreszeléket és a curryt, 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket meg a mogyorót.
Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a tejszínnel és 2,5 dl vízzel.
Kb. 3 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát két részre osztjuk, és folpack között mindkettőt 24 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk.
Az egyik lappal kibélelünk egy 22 cm-es pástétomformát úgy, hogy pereme is legyen.
Ráhalmozzuk a tölteléket, beborítjuk a másik lappal, és a széleket jól összenyomjuk.
A tetejét villával megszurkáljuk, és megkenjük a felvert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra

BRINDZÁS - SZARDÍNIÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
150 g brindza, 60 g vaj, 1 evőkanál mustár, 4 szardínia - olajjal együtt, kevés tej vagy tejföl, 20 g hagyma, 1 db főtt tojás

Elkészítése:
Kimixeljük a brindzát, vajat, mustárt, szardíniát (olajostól), kevés tejet vagy tejfölt és a végén hozzákeverjük az apróra vágott hagymát és főtt tojást.

BABPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evőkanál libazsír vagy olaj

Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük.
Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük.
Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával.
Sózzuk, borsozzuk.
Hidegen és melegen is fogyasztható.

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 02.
Hozzávalók:
1 dkg köménymag, 1 dkg mustármag, 1 dkg koriander, 1 jó csipet majoránna, 1 dkg bors, 0. 5 dkg fehérbors, 0. 5 dkg gyömbér, 5-6 szegfűszeg, 4-5 szegfűbors, 5-6 babérlevél, 1 reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A fűszereket kissé megszárítva mozsárban megtörjük, átszitáljuk.
A szitálásnál visszamaradt darabokat újratörjük addig, míg finom por nem lesz belőlük.
Zárható - tiszta, száraz - üvegekbe téve, száraz helyen tartjuk.
Húsok pácolásához, vadhúsokhoz, pástétomokhoz, hideg májashoz használjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.