Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 7.

2019.10.03

ELŐÉTELEK

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK 5.
Elkészítése:
Szárított fűszerfélék mindegyikéből, 10-10 gr-ot kell venni: kakukkfű, szegfűbors, gyömbér, bazsalikom, szerecsendió virág, szerecsendió, szárított citromhéj, babérlevél, tárkony. Azon kívül 5-5 gr paprika és feketebors.

Mindezt finomra őröljük, szőrszitán (régi a könyv) átszitáljuk, ami fennmaradt a szitán, újból megtörjük. Összekeverjük, és üvegben légmentesen elzárva tartjuk. Ebből a finom porból egy kg pástétomhoz 3 dkg-ot szabad használni.


PÁSTÉTOM FŰSZERKEVERÉKEK
A fűszer-keverékek igen finom ízt adnak nemcsak a pástétomnak, hanem a mártások, húsok, saláták, pácok ízesítésére is használhatók. A keverékekből 1-2 mokkáskanálnyitól 1 teáskanálnyiig kell az elkészítendő ételbe tenni egyéni ízlés szerint.
Hozzávalók:
1. 2-2 rész kakukkfű, szegfűbors, fehérbors, gyömbér, bazsalikom, szerecsendió, szerecsendió virág, citromhéj, babérlevél, tárkony, majoránna. 1-1 rész feketebors, pirospaprika. Összeőrölni!

2. 1-1 rész koriander, köménymag, bazsalikom, kakukkfű, boróka, zsálya, fodormenta, édeskömény, babérlevél. 3-3 rész borsfű, mustármag. 5 rész pirospaprika.

3. 1-1 rész bors, szegfűbors, babérlevél, citromhéj, szerecsendió, és virágja, kakukkfű, gyömbér, bazsalikom, tárkony, majoránna, fél rész /0,5/ pirospaprika.

4. 1-1 rész koriander, köménymag, borsfű, bazsalikom, kakukkfű, mustármag, majoránna, boróka, zsálya, fodormenta, édeskömény pirospaprika.

5. 1-1 rész fahéj, babérlevél, 5 rész gyömbér, 3 rész szerecsendió, 6 rész fehérbors, 10 rész szegfűbors.
Kimérni és alaposan porrá darálni.

 

PÁSTÉTOMTÉSZTA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 2 dl langyos víz, só

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk és gyúródeszkára téve, közepébe kis mélyedést készítünk. Beletesszük a lágy vajat, megsózzuk és hozzáadjuk a tojást.
Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy a tésztát összegyúrva közepes keménységű legyen.
Letakarva 1-2 órát pihentetjük, majd a felhasználás előtt kétszer hajtogatjuk.
Amikor a formát a tésztával béleljük, akkor ujjunkkal kissé a forma falára nyomkodjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját.

Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.